Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

"Έφαγε πόρτα" ξανά η Monsanto

Aκόμη μία νίκη για τους πολίτες και μια ήττα για τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας Monsanto. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πενταετή ανανέωση της άδειας χρήσης της ουσίας γλυφοσάτης, δεν κατάφερε να αποσπάσει την ειδική πλειοψηφία που απαιτούνταν στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) και η λήψη της απόφασης αναβλήθηκε.

Πριν από ένα μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την ανανέωση της άδειας της συγκεκριμένης ουσίας για δέκα χρόνια. Ωστόσο, και οι δύο προσπάθειες ήταν άκαρπες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει την ουσία glyphosate (γλυφοσάτη - ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto) στις «πιθανώς καρκινογόνες» για τον άνθρωπο, ενώ έχει προειδοποιήσει πως στα ζώα μπορεί να προκαλέσει γονοτοξικότητα. 
Στη χθεσινή ψηφοφορία δεκατέσσερις χώρες της  Ε.Ε. (Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Τσεχία, Ισπανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Βρετανία, Σουηδία, Ολλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λετονία και Λιθουανία) τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εννέα (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Αυστρια) κατά, ενώ οι υπόλοιπες πέντε (Γερμανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία) απείχαν.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα αρχεία της EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι η Monsanto γνώριζε ήδη από το 1981 ότι η ουσία γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα θηλαστικά.
Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ σχετικά με τη σύνδεση της γλυφοσάτης με την εμφάνιση καρκίνου, η αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων  (EFSA), ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στεκόμενη στο πλευρό της Monsanto. Η EFSA έσπευσε να διαψεύσει την ακρίβεια των ευρημάτων των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  διευκολύνοντας την επέλαση της Monsanto στην Ευρώπη.


Διαβάστε επίσης: 




Ανάρτηση από: http://www.enallaktikos.gr