Της Κύρας Αδάμ
Πρωθυπουργός και κυβέρνηση μαδάνε τη μαργαρίτα των εκλογών για το φθινόπωρο , αλλά απάντηση δεν παίρνουν. Σε «άλλες εποχές», μα κυβέρνηση που έχει εξαντλήσει περίπου τα δυο τρίτα της θητείας της, θα μπορούσε να προσδιορίσει και τον χρόνο των εκλογών για να αποκομίσει τα βέλτιστα εκλογικά ποσοστά.
Η σημερινή εποχή όμως δεν μοιάζει με τις άλλες και κάθε πρόβλεψη για ομαλή πορεία μοιάζει αβέβαιη έως παρακινδυνευμένη.
Ο πρωθυπουργός ευελπιστούσε σε «ήσυχο καλοκαιράκι» με την Τουρκία , μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στο ναδίρ, με την προκλητική επιθετικότητα της κυβέρνησης στο απόγειο της με πράξεις, ( Αλεξανδρούπολη, συνεχείς υπερπτήσεις, κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας, μεταναστευτικό, γεωτρήσεις στο Αιγαίο κλπ.) και όχι με φραστικά ρητορικά σχήματα όπως επιδιώκει η Αθήνα.
Το υπέρ τιμολογημένο και υπέρ διαφημισμένο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δέχτηκε σοβαρό χτύπημα από την αδιαφορία και ολιγωρία των Αμερικανών στο σοβαρό τουρκικό επεισόδιο στην Αλεξανδρούπολη και πλήττεται καθημερινώς, όσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξακολουθούν «να χαϊδεύουν» τον Ερντογάν για όσα λέει και πράττει στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ευελπιστεί σε μια καλή τουριστική σαιζόν παρά τον άγνωστο παράγοντα των τιμών ενέργειας και καυσίμων και τροφίμων. Ευελπιστεί ακόμα σε καλή αντιπυρική περίοδο, με τα ερωτηματικά όμως να υπερισχύουν της αισιοδοξίας.
Με δυο λόγια τα υποθετικά καλά σημεία της περιόδου μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν περισσότερα στοιχεία αστάθειας απ’ ότι σιγουριάς.
Η κυβέρνηση τρέχει τώρα να προλάβει «το μέτωπο της ενέργειας» με μειώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ευελπιστώντας στην αναγνώριση της προσπάθειας αυτής από τους πολίτες. Ωστόσο και αυτή η κίνηση ανακούφισης μπορεί να αποδειχθεί πολύ πρόσκαιρη, καθώς φυσικό αέριο και πετρέλαιο στροβιλίζονται διεθνώς προς τα πάνω, χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση, να τα ελέγξει.
Στον αντίποδα οι τιμές στα καύσιμα βρίσκονται σε ναρκοπέδιο, όπως και οι τιμές των τροφίμων. Στο προσκήνιο μπαίνουν σταθερά πλέον και τα προβλήματα στον επισιτισμό, (σιτηρά ζάχαρη κλπ.) και όσο και αν χτυπάνε τα διεθνή καμπανάκια με δυσοίωνες προβλέψεις, η ΕΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτή την στιγμή την επάρκεια στα τρόφιμα αλλά και στην ενέργεια.
Αν και τα προβλήματα αυτά δεν έχουν …ελληνικές ρίζες, η διαχείριση τους βαραίνει αποκλειστικώς την κυβέρνηση, με τους πολίτες να περιμένουν σχεδόν το ακατόρθωτο από την κυβέρνηση για να την βαθμολογήσουν αναλόγως στις εκλογές.
Στην κυβέρνηση οι απόψεις διίστανται, έστω και αν δεν εκφράζονται ανοιχτά- ακόμα.
Υπάρχουν οι οπαδοί της γρήγορης προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα. Υπάρχουν και οι οπαδοί της λύσης όσο αργότερα τόσο το καλύτερο με την ελπίδα ότι τα κακώς κείμενα θα έχουν περάσει.
Κανένα Μαντείο των Δελφών όμως και καμιά Πυθία δεν θα διακινδυνεύσει τη φήμη και το γόητρο της επιμένοντας στη μια ή την άλλη λύση. Έτσι ο πρωθυπουργός έχει να λύσει έναν επικίνδυνο γόρδιο δεσμό, μόνος του.
Ωστόσο, σύμμαχος της κυβέρνησης αυτή την στιγμή, είναι η εμφανής αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης- του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- πρωτίστως, να παρουσιάσουν πειστική εναλλακτική λύση. που έτσι και αλλιώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.
Οι αδυναμίες αυτές επιτρέπουν στην κυβέρνηση της ΝΔ να κρατά αυτή την μπαγκέτα της ορχήστρας, που εξακολουθεί να παίζει, έστω και κακόηχα.
Ανάρτηση από: https://rethnea.gr/