Του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου
Κυκλοφορεί ευρέως η (παραπλανητική) άποψη ότι , μετά τους σεισμούς στην γειτονική Τουρκία, οι δύο χώρες , Ελλάδα και Τουρκία ήλθαν ποιο κοντά. Ότι άνοιξε πάλι (άντε πάλι.. χιλιοειπωμένο..) ένα “παράθυρο ευκαιρίας” το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε να “κλείσει”, να πάει χαμένο. Προπέτασμα καπνού στην ουσία. Η πολιτική “ελιτ” (και όχι μόνο) των Αθηνών, χρόνια αποδεχόμενη μειωμένη κυριαρχία, δεν χάνει ευκαιρία που να μην την επιδεικνύει.
Όντως, στη φετινή επέτειο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εθνική εορτή.
Ένα θερμό κλίμα επικράτησε επίσης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των 2 χωρών, με αφορμές την τραγωδία των Τεμπών και την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μήπως πρόκειται για μια στοχευμένη εκεχειρία ως την επαύριο των τουρκικών εκλογών;
Μια ανάγνωση των δηλώσεων τόσο του Ερντογάν όσο και του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου θα μας πείσει για τις διαχρονικές, επεκτατικές προθέσεις της γείτονος, τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας (για να μην ξεχνιόμαστε).
Σταχυολογώ ενδεικτικά:-Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος Τουρκίας): «προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν. Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών… δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν» (Ιούνιος, 2022)
-Κιλιτσντάρογλου (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), αρχηγός της αντιπολίτευσης: «…θα έρθω [στα ελληνικά νησιά], όπως ο Ετσεβίτ… πρώτα αποβιβάστηκαν οι στρατιώτες μας, μετά βγήκε ο Ετσεβίτ και είπε, ο στρατός μας είναι εδώ τώρα» (Σεπτ. 2022)
«Είμαι επίσης πολύ σαφής σχετικά με τον εξοπλισμό της Ελλάδας στα νησιά. Η Ελλάδα γνωρίζει καλά τις Kuvayi Milliye [Τις άτακτες δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ το 1922]»,
Ας δούμε και αντίστοιχες δύο συμμάχων τους:
-του σύμμαχου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί (πρόεδρος Εθνικιστικής Δράσης): «…Η ρεβάνς για τη στάση του Μοριά δεν έχει δοθεί ακόμη. Και ο λογαριασμός δεν έχει ακόμα πληρωθεί. Η εξέγερση του Μοριά ήταν η αιματοβαμμένη και η συντριπτική καταστροφή που άφησε το στίγμα της στην ιστορία του τουρκικού έθνους. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέγερσης μια γενοκτονία με την απόλυτη έννοιά της έλαβε χώρα. Γύρω στους 40.000 Μουσουλμάνους Τούρκους σφαγιάστηκαν. Τι παράδειγμα να εξαχθεί από αυτή την γενοκτονία για την ανθρωπότητα! Όταν έρθει η στιγμή, οι αντίπαλοι ασφαλώς θα αναγκαστούν να πληρώσουν το τίμημα για αυτό το αίμα» (Μάρτιος 2021).
-και της συμμάχου του Κιλινσσντάρογλου, Μεράλ Ακσενέρ (Καλό Κόμμα): «Η καλή προαίρεση που έδειξε ως τώρα η χώρα μας προς τις δυτικές χώρες, πολλές φορές έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα, η έγκριση μας για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, κατέληξε στον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου». (Μάιος, 2022),«Δεν υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο αλλά τουρκική παρουσία. Κρατήστε το στο μυαλό σας. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα κυρίαρχο κράτος αν και δεν το αποδέχεστε» (Φεβρουάριος 2021).
Κοντολογίς: η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει, το τουρκικό αφήγημα είναι κοινό για τις πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία. Όσο ποιο γρήγορα γίνει αυτό κατανοητό στην Πατρίδα μας τόσο το καλύτερο. Χρειαζόμαστε: Αυτοπεποίθηση, Ενότητα, υψηλό φρόνημα, αμυντικό σχεδιασμό.
*Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος είναι μέλος της “Πολιτικής Πρωτοβουλίας”.