Όταν την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών συνομιλούσε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του και συμφωνούσαν για τις λεπτομέρειες του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 5 και 6 Δεκεμβρίου, δεν του πέρασε από το μυαλό αυτό που θα ακολουθούσε:
Τρεις μέρες αργότερα – και αφού είχε «κλείσει» η ατζέντα της Συνόδου – το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση ανακοίνωσε στην Αθήνα ότι μετά τη Σύνοδο της Αθήνας ο Τούρκος πρωθυπουργός και οι υπουργοί που θα τον συνοδεύουν θα επισκεφτούν τη Θράκη…
Την τουρκική ρηματική διακοίνωση και τις προθέσεις της Άγκυρας να δημιουργήσει εντυπώσεις με την πραγματοποίηση ενός «μίνι Υπουργικού Συμβουλίου» στη Θράκη αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη topontiki.gr, γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες που κατέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση για να κρατήσει χαμηλά – τουλάχιστον μέχρι να πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Κορυφής στην Αθήνα – το θέμα.
Η ρηματική διακοίνωση της Αγκυρας, ωστόσο, ήταν η τελευταία από μια σειρά τουρκικών ενεργειών που στόχο έχουν την επίδειξη ισχύος απέναντι στην ανίσχυρη κυβέρνηση μιας οικονομικά κατεστραμμένης χώρας.
Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου παρά το γεγονός ότι:
◆ Η Άγκυρα αμφισβητεί εμπράκτως την κυπριακή ΑΟΖ με τους πλόες του τουρκικού ερευνητικού «Barbaros», το οποίο είναι προγραμματισμένο να παραμείνει εντός της κυπριακής Ζώνης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
◆ Οι τουρκικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας παρενόχλησαν λεκτικά το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Ν. Δένδια στο Καστελόριζο.
◆ Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, έχουν υπάρξει περιστατικά έντασης σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στο Βόρειο Αιγαίο (Σαμοθράκη), στην περιοχή της Λέσβου και των Ιμίων, καθώς και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και νησίδες.
Και ο στόλος…
Παρ’ όλες αυτές τις… αντιπαραγωγικές τουρκικές κινήσεις, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεχιστεί μια διαδικασία που στέλνει ψευδή μηνύματα προσέγγισης και έτσι την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου ευποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησής του που θα τον συνοδεύσουν.
Η «καλή θέληση» της ελληνικής κυβέρνησης προφανώς έχει εκληφθεί ως αδυναμία, την οποία η τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται κλιμακώνοντας την πρόκληση.
Έτσι, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση, αφού εξασφάλισε ότι θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος,
◆ ανακοίνωσε, όπως ήδη αναφέραμε πιο πάνω, με ρηματική διακοίνωση την επίσκεψη Νταβούτογλου και υπουργών στη Θράκη
◆ και προγραμμάτισε (όπως έγραψε το onalert.gr) να αναπτύξει τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο (για «επιχειρησιακή αξιολόγηση») μέχρι την ολοκλήρωση του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» στην Αθήνα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός στόλος έχει αναπτυχθεί σε μεγάλους σχηματισμούς στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο, γεγονός που υποχρέωσε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας να διατάξει τον απόπλου από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας μεγάλων μονάδων του στόλου.
Επίδειξη ισχύος
Δεδομένων των «επιθετικών» τουρκικών κινήσεων στον επιχειρησιακό τομέα και της ελληνικής κατευναστικής διάθεσης, είναι προφανές ότι το αναμενόμενο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Κορυφής η Άγκυρα το αξιοποιεί ως επίδειξη ισχύος. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση εκπέμπει «μήνυμα αδυναμίας» καθώς συμμετέχει σε διπλωματικές διαβουλεύσεις που στόχο υποτίθεται ότι έχουν την προσέγγιση των δύο χωρών, την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά βγάζει επιδεικτικά τον στόλο της στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, και το μισό τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο πηγαίνει στη Θράκη για μια επί τόπου εξέταση των ζητημάτων της «τουρκικής» μειονότητας…Τα δικαιώματα του Καστελόριζου…
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της έντασης που επιχειρεί η τουρκική πλευρά στην παρούσα φάση έχει στόχο την ακύρωση των ελληνικών δικαιωμάτων σε ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τη μετατροπή του Καστελόριζου σε «ειδική περίπτωση». Όπως έγραψε στις 13 Νοεμβρίου 2014 το «Ποντίκι»:
«Το σκηνικό της κρίσης με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα στήνεται μεθοδικά εδώ και χρόνια από την Άγκυρα, η οποία εκμεταλλεύεται την αδυναμία και την αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων.
◆ Τον Νοέμβριο του 2008 η Τουρκία διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου με το νορβηγικό πλωτό ερευνητικό σκάφος “Malene Ostervold”. Εδώ θα πρέπει παρενθετικά να σημειώσουμε ότι οι Νορβηγοί θεωρούνται παγκοσμίως ειδήμονες σε θαλάσσιες έρευνες για εξεύρεση πετρελαίου.
◆ Το καλοκαίρι του 2009 η Τουρκία ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να πραγματοποιήσει και νέες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
◆ Τον Απρίλιο του 2012 και μέσα στην προεκλογική περίοδο στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν οι χάρτες περιοχών εντός της ελληνικής ΑΟΖ στα ανατολικά Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου και νότια του Καστελόριζου. Αυτές τις περιοχές η τουρκική κυβέρνηση τις παραχωρεί για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε, το 2012, καμία πολιτική δύναμη, δηλαδή Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ κ.λπ., δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα.
Αυτή η περίεργη αφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στην τουρκική πρακτική που ξεδιπλώνεται με στόχο να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του Καστελόριζου σε ΑΟΖ και η οποία προωθείται από την Άγκυρα με συνέπεια και υπομονή μοιάζει ανεξήγητη, καθώς δεν έχουν περάσει ούτε σαράντα χρόνια από τη στιγμή που η Τουρκία, με την ίδια ακριβώς μέθοδο, κατάφερε να επιβάλει τις θέσεις της στο Αιγαίο ξεκινώντας με την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων βορειοδυτικά της Λέσβου».
Ανάρτηση από: http://topontiki.gr