Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

«Ο άλλος δρόμος»

Του Πάνου Καμμένου

H εφαρμογή των μνημονίων κατά την τελευταία πενταετία, πέρα από την οικονομική καταστροφή και την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε στη χώρα μας, έδωσε και μια άλλη διάσταση στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Οι δανειστές μας επέβαλαν μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία έχει να κάνει με τη μονόπλευρη προσκόλλησή μας στις εντολές τους.

Η Ελλάδα οφείλει να εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα. Ως πυρήνας σταθερότητας ενεργειακής ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης πρέπει να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Η ένταξή μας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεν πρέπει να μας εμποδίζει να διατηρούμε στενές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με άλλα κράτη, ιδίως με αυτά με τα οποία έχουμε εμπορικούς κοινωνικοοικονομικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς,όπως, μεταξύ άλλων, είναι η ομόδοξη Ρωσία. Αντίθετα, επιβάλλεται να αναπτύσσουμε τις σχέσεις αυτές μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωστρατηγικών μας συμφερόντων.
Η εθνική κυριαρχία, όμως, αποτελούσε το εμπόδιο για τους δανειστές μας. Οι δανειστές μας έπρεπε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας μας,προκειμένου να διασφαλίσουν την επικυριαρχία τους. Οι πολιτικές λιτότητας που υπαγορεύτηκαν από τους δανειστές και έγιναν δουλοπρεπώς αποδεκτές και υλοποιήθηκαν από τους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλο, ήταν ένα μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της επίσημης επίσκεψής μου στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου. Να βαδίσουμε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες τον «άλλο δρόμο». Τον «δρόμο» της ρεαλιστικής εθνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία να υπαγορεύεται από το εθνικό συμφέρον και όχι από τους δανειστές μας. Να βαδίσουμε τον «άλλο δρόμο», εκείνον που τόσο βάναυσα διακόπηκε από τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Τον «δρόμο» της χορήγησης δικαιωμάτων πρόσβασης στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο σοβιετικό ναυτικό. Τον «δρόμο»του εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Τον «δρόμο»του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Τον «δρόμο» του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Κατά την παραμονή μου στη Μόσχα επισκέφτηκα το Ρωσικό Πατριαρχείο και συναντήθηκα με τον επικεφαλής του Τμήματος των Διεθνών Θρησκευτικών Σχέσεων του Πατριαρχείου. 

Επίσης, επισκέφτηκα την Κρατική Δούμα και συναντήθηκα με τον Alexey Pushkov, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ΚρατικήςΔούμας, καθώς και με τον Frantz Klintsevitdz, αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενωμένης Ρωσίας». Συζήτησα μαζί τους τις ελληνορωσικέςσχέσεις. Ειδικότερα, συζήτησα θέματα γεωπολιτικά, εμπορικά, ενεργειακά και οικονομικά. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, όπως δήλωσε χθες ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, Αλέθεϊ Μίλερ, «ο νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα περνά από την Τουρκία και θα καταλήγει στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας είναι η μοναδική διαδρομή μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η μεταφορά των 63 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω της Ουκρανίας. Άλλες επιλογές δεν θα υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί γι' αυτό και τώρα αποστολή τους είναι να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα αποκτά κρίσιμη στρατηγική σημασία σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε. και ότι (η Ελλάδα) γίνεται πλέον μονόδρομος για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ε.Ε., πλην των βόρειων χωρών (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία), οι οποίες εξυπηρετούνται από τον αγωγό NorthStream. Δηλαδή, ουσιαστικά, πρόκειται για επιστροφή στον αγωγό SouthStream. 

Τέλος σε συνέντευξη που έδωσα στο μεγαλύτερο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, δήλωσα ότι «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ότι η Ελλάδα δεν είχε κανέναν λόγο να στηρίζει τις κυρώσεις αυτές. Ότι (οι κυρώσεις) κατέστρεψαν οικονομικά όλους τους παραγωγούς φρούτων στη βόρεια Ελλάδα. Ότι θα υπάρξει έλλειψη ανταλλακτικών του τμήματος εκείνου του συστήματοςαεράμυνας το οποίο η χώρα μας προμηθεύτηκε από τη Ρωσία, και επεσήμανα ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για την Κύπρο, δοθέντος ότι σχεδόν το σύνολο των οπλικών συστημάτων είναι ρωσικής προέλευσης. Ότι και ο τουρισμός έχει υποστεί τεράστια ζημία. Ότι, αντίθετα, η Ελλάδα έπρεπε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής για την εκτόνωση της κρίσης». 

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσα κατηγορηματικά αντίθετος και πρόσθεσα ότι «αφενός δεν υπάρχει θεσμική διαδικασία εκδίωξης μιας χώρας από το ευρώ και αφετέρου ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης κατέβαλε (και εξακολουθεί να καταβάλει) ένα πολύ υψηλό τίμημα για τη συμμετοχή της αυτή. Δεν παραβίασε η Ελλάδα τους όρους της σύμβασης αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία τον κύριο ρόλο διαδραματίζει η Γερμανία. Δεν θα τους δώσουμε αυτήν την ευχαρίστηση». 

Τέλος δήλωσα ότι το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι έτοιμο να δημιουργήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις από τις χώρες της νότιας Ευρώπης των οποίων η οικονομία έχει υποστεί (και υφίσταται) απώλειες ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. στη Ρωσία. Σκοπός του οργάνου αυτού θα είναι η αναστροφή της πορείας αυτής η οποία πλήττει περισσότερο τις χώρες αυτές και λιγότερο τη Ρωσία. 

Δηλαδή, ο «άλλος δρόμος».

Άρθρο στην εφημερίδα Real news στις 18-1 2015