Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ταξίδι Σαμαρά σε ΗΠΑ, Ισραήλ: Γη και ύδωρ στον Αμερικανοϊσραηλινό άξονα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΩΝΡΙΖΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΛΥΣΗ «ΠΑΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ «ΕΝΙΑΙΟ ΜΠΛΟΚ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ»!
Η Ελλάδα αναπνέει τεχνητά, ως άθλιο προτεκτοράτοτου 21ου αιώνα, με δύο πνεύμονες, ένα Γερμανικό και έναν Αμερικάνικο.
Τίποτα δεν είναι πιο πειστικό γι΄αυτήν τη διαπίστωση από την «αρμένικη» επίσκεψη του Α. Σαμαρά αυτές τις μέρες και ως την ερχόμενη Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, της οποίας είχε προηγηθεί ο Ε. Βενιζέλος!
Ο Α. Σαμαράς πρόκειται να συναντηθεί στις ΗΠΑ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόν Μπάιντεν, το Ισραηλίτικο λόμπυ, την ομογένειααντιπροσωπεία του Κογκρέσουαμερικάνους επενδυτές, τον Μπίλ Κλίντον κ.λπ (βλ. πλήρες πρόγραμμα συναντήσεων παρακάτω), ενώ μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ, φεύγει αμέσως για τον «τοποτηρητή» τους στην ευρύτερη περιοχή, που είναι το Ισραήλ, όπου θα έχει «σημαντικές» συναντήσεις με την Ισραηλινή ηγεσία.

Είναι εντυπωσιακό και μάλλον πρωτόγνωρο ο πρωθυπουργός μιας χώρας και μάλιστα μικρής, να έχειτη δυνατότητα να συναντάται μέσα σε ένα μήνα με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την ίδια περίπου ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος βλέπει τον υπουργό Εξωτερικών τωνΗΠΑ Τζ. Κέρι και στη συνέχεια να πηγαίνει στο Ισραήλ για συνάντηση Κορυφής.
Οι ταχύτατες και αλλεπάλληλες αυτές επαφές με την «υπερδύναμη» και τον «τοποτηρητή» της έρχονται να καταδείξουν, σύμφωνα με εγκυρότατους αναλυτές, τρία αλληλένδετα πράγματα:
Πρώτον: την τεράστια στρατηγική σημασία της χώρας μας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, κάτι που συχνά στην Ελλάδα υποτιμούμε,
Δεύτερον: την κρισιμότητα των εκκρεμών θεμάτων που χρήζουν επείγουσας διευθέτησης και
Τρίτον: την πλήρη και απόλυτη παράδοση της χώρας μας στις στρατηγικές και ενεργειακέςπροτεραιότητες των ΗΠΑ και του αμερικανοϊσραηλινού άξονα, κάτι που ποτέ δεν είχε ξαναϋπάρξει σε τέτοιο βαθμό, ακόμα και στα χειρότερα χρόνια της μετεμφυλιακής υποτέλειας.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Είναι πολύ χαρακτηριστική σε αυτήν την κατεύθυνση η απαράδεκτη Συμφωνία της Νέας Υόρκης μεταξύ του Ε. Βενιζέλου και Α. Νταβούτογλου, στη βάση της οποίας προς υποβοήθηση της «λύσης» του Κυπριακού η Αθήνα θα συναντηθεί επισήμως με τον διαπραγματευτή της «Τουρκοκυπριακής Κοινότητας» κάτι που αντίστοιχα θα πράξει και η Άγκυρα με τον «ελληνοκύπριο διαπραγματευτή».
Η περίεργη αυτή Συμφωνία δίνει διεθνή υπόσταση στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, την ώρα που το Κυπριακό κράτος μετατρέπεται από την Τουρκία σε κοινότητα, ενώ είναι σαφές ότι το Κυπριακό ξαναεγκλωβίζεται στη θηλιά της «τετραμερούς» που πάντα απέφευγε, για ευνόητους λόγους, η Κύπρος.
Η τραγική αυτή εξέλιξη για την Κυπριακή υπόθεση, η οποία «θάφτηκε» στην κυριολεξία και δεν σχολιάστηκε από καμία πλευρά, δείχνει καθαρά ότι οδεύουμε ταχύτατα σε «κλείσιμο», χειρότερο από την εκδοχή Ανάν, του Κυπριακού, στο πλαίσιο της προστασίας για διευθέτηση «πακέτο» στα θέματα του Αιγαίου και των υδρογονανθράκων με διχοτομικές στην ουσία «λύσεις».
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ
Άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται το ζωηρότατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, που επιδιώκουν ξανά μια στρατηγική προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ, εν όψει και στρατιωτικών, ίσως, μέτρων σε βάρος της Συρίας, η οποία θα περάσει πάνω από απαράδεκτες και επιζήμιες οπισθοχωρήσεις από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς αρχές Ελλάδας και Κύπρου, ενώ θα διασφαλίζει την πολιτικήστρατιωτικήκαι ενεργειακή επικυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα και Κύπρος ενώ παραδίδουν τα πάντα, ως άθλια προτεκτοράτα με διπλή διακριτή νεοαποικιοποίηση στον οικονομικό και πολιτικο-στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα, δεν αποκομίζουν κανένα πολιτικό ή οικονομικό όφελος, πέραν της αμέριστης στήριξης των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην πολιτική και οικονομική αστική ολιγαρχία αυτού του τόπου για ναπαραμείνει στην εξουσία και να συνεχίζει ανελέητα την καταλήστευση της χώρας και της μεγάληςπλειοψηφίας της κοινωνίας.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, χωρίς κρίσεις και σχόλια, για το ταξίδι του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ, χωρίς κατ' ανάγκη να συμφωνεί με τις απόψεις τους:

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ "ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ" ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
ΓΚΙΟΥΛ: ΕΝΙΑΙΟ ΜΠΛΟΚ  ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ
Με τις διαδοχικές επισκέψεις τους στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, αρχικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύουν στην ανατροπή της εικόνας αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει για την Ελλάδα διεθνώς, στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ τόσο στο οικονομικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και εμφανίζονται ως εκφραστέςενός ενιαίου άξονα πολιτικής σταθερότητας και φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού συνεχίζουν την οικοδόμηση στενής σχέσης με το εβραϊκό λόμπι και ενημερώνουν για τα μέτρα που λαμβάνει το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του νεοναζισμού.
Ο πρωθυπουργός, που επρόκειτο να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη αργά χθες το βράδυ, θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, με την οποία θα συζητήσει την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και σημαντικούς επενδυτές. Παράλληλα, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πίτερσον, το σημαντικότερο των ΗΠΑ για θέματα οικονομίας, αλλά και σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης, προβάλλοντας θετικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας σε μια εύφλεκτη περιοχή, η οποία ενισχύεται από τις ενεργειακές προοπτικές που διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Παράλληλα, σε επαφές με ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας, θα επιχειρήσει να απαντήσει στις έντονες ανησυχίες τους με αφορμή τη Χρυσή Αυγή. Θα δεχθεί την «πιεστική προτροπή» να ψηφισθεί άμεσα ο αντιρατσιστικός νόμος, ακόμη και να τεθεί εκτός νόμου το συγκεκριμένο κόμμα. «Οπλισμένος» με την εξελισσόμενη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, όπου μάλιστα θα μεταβεί αμέσως μετά τις ΗΠΑ για την πρώτη διακυβερνητική συνάντηση, και αξιοποιώντας τη θετική εικόνα που έχει ο ίδιος ως ο υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης που αναγνώρισε το Ισραήλ, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις προβάλλοντας τα μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και θα εφαρμοσθούν το προσεχές διάστημα.
Προτεραιότητα
Η δεύτερη επίσκεψή του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ σε διάστημα επτά εβδομάδων επιβεβαιώνει την προτεραιότητα που δίνει στην προσέλκυση επενδύσεων και εκλαμβάνεται ως πρόθεσή του να εκπέμψει προσωπικό ενδιαφέρον, συνέπεια και συνέχεια, προς την επιχειρηματική κοινότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο πλαίσιο αυτό θα παραστεί σε εκδήλωση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», που διοργανωνουν Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με τη συμμετοχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
Προηγήθηκε, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ένας μαραθώνιος επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Εθνών -όπου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας- που επικεντρώθηκε στην προώθηση της διαδικασίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κύπρο, την Αίγυπτο, αλλά και με την Αλβανία, και στη δημιουργία του αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη της νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού. Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου συμφωνήθηκε, δε, ένα νέο μοντέλο συνομιλιών όπου ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα μιλάει απ' ευθείας με την Αγκυρα, η οποία ελέγχει ουσιαστικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αντιστοίχως, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα έχει επαφή με την Αθήνα.
Στον ΟΗΕ κατεγράφη βελτίωση του κλίματος. Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υιοθέτησε χαμηλούς τόνους, ενώ σε θετικό πνεύμα κινήθηκε και στη δική του ομιλία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιαδης, ο οποίος, μάλιστα, στο γραπτό κείμενο, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της εκφώνησης, περιέγραψε τον κ. Γκιουλ ως «φίλο πρόεδρο» της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, στη δεξίωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Γκιουλ, αφού τόνισε στον κ. Αναστασιάδη ότι «δεν πρέπει να καθυστερούμε, αλλά να εργαστούμε για ταχεία λύση του Κυπριακού», εξέφρασε την αιρετική υπό τις παρούσες συνθήκες άποψη ότι εάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε., η Αγκυρα, μαζί με την Αθήνα και τη Λευκωσία, θα πρέπει να σχηματίσουν στουςκόλπους της Ενωσης ένα «ενιαίο μπλοκ της Ανατολικής Μεσογείου».

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ «ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»
ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ ΓΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ - ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΠΑΣΙΜΟ ΑΠΟ ΗΠΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ*
Δυναμικό είναι το μπάσιμο των Αμερικανών στο Κυπριακό, ενώ είναι σαφές πως διαπιστώνεται μια αλλαγή κλίματος στην Ουάσινγκτον έναντι της Λευκωσίας. Η αλλαγή του κλίματος συνδέεται με τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή και το φυσικό αέριο και λιγότερο με την Κύπρο. Ρόλο σε αυτή την αλλαγή κλίματος διαδραματίζει και το Ισραήλ, τα συμφέροντα του οποίου ταυτίζονται πλήρως με τις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται και μέσω Κύπρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε σχέση με το Κυπριακό, ο σχεδιασμός των Αμερικανών επικεντρώνεται στο θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο θα προωθήσουν, θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.
Διπλωματικές πηγές, υποστηρίζουν πως στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι μπορεί να γίνουν βήματα για την Αμμόχωστο, θεωρώντας πως μια ρύθμιση στο θέμα τούτο δεν θα απέχει και πολύ από τη συνολική λύση, θα εκτονώσει τυχόν εντάσεις και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνεργασία Τουρκίας και Κύπρου. Το γεγονός ότι επικεντρώνεται η προσοχή στο θέμα της Αμμοχώστου, επιβεβαιώνει πως οι Αμερικανοί δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της λύσης ούτε και για τη συνέχεια. Φτάνει, να διασφαλισθεί πως θα απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο του Κυπριακού και από ένα πρόβλημα που θα επηρεάζει ενδεχομένως τους σχεδιασμούς τους.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι Αμερικανοί, εκτιμούν πως στην Άγκυρα έχει ωριμάσει η ιδέα «να δώσει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό» με το κατάλληλο πάντα αντάλλαγμα. Μπορεί αυτό το αντάλλαγμα να είναι σε πρώτη φάση η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου ή κάτι άλλο, στο βάθος όμως για τους Τούρκους είναι το φυσικό αέριο. Αυτό άλλωστε είναι το άλφα και το ωμέγα των κινήσεων που γίνονται σήμερα στο Κυπριακό και το μοναδικό ενδιαφέρον για τους Τούρκους.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ακόμη και οι Αμερικανοί, που ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες, αναφέρονται για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έρευνα και εξόρυξη, ενώ αφήνεται ανοικτό το θέμα της αξιοποίησης/εκμετάλλευσης. Τούτο παραπέμπει -χωρίς να γίνει επίσημη αναφορά- στα σενάρια για εμπλοκή της Άγκυρας στο κεφάλαιο της αξιοποίησης, σε περίπτωση πάντα που θα λυθεί το Κυπριακό (συνολική ή ενδιάμεση συμφωνία). Ξένος διπλωμάτης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα, υποστήριξε πως στη μεγάλη εικόνα του βασικού σεναρίου, που φαίνεται να προωθείται, η Τουρκία βρίσκεται σε καλή θέση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Γι' αυτό και παραμένει ανοικτό και ζεστό το ενδεχόμενο μεταφοράς του κυπριακού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Τούτο θα σημαίνει για την Τουρκία, αυτό που επιδιώκει διαχρονικά για στρατηγικό έλεγχο του νησιού.
Όλα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα καθώς διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών. Και είναι σαφές πως εάν δεν συμφωνηθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων -που θα προκύψει μέσα από τη διαμόρφωση και κοινής δήλωσης- τότε δεν θα ενεργοποιηθούν και τα άλλα σενάρια.
Είναι γι' αυτό που ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως θα υπάρξουν και πιέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία και να προλάβουν το ραντεβού να γίνει τον Οκτώβριο. Η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει, πάντως και κατά τις επαφές στις ΗΠΑ, πως χωρίς συμφωνημένη βάση συνομιλιών, η διαδικασία θα παραμείνει στο ράφι.
ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΤΟΥΓ
Ο Οσμάν Ερτούγ, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, παραμένει κολλημένος στο 1963 και στα γεγονότα που είχαν διαδραματισθεί. Έχοντας ως πρότυπο τις ρητορικές του Ραούφ Ντενκτάς, θεωρείται από τους συνομιλητές του «ξεπερασμένος» και πως «μαζί του δουλειά δεν γίνεται». Με τον στενό συνεργάτη του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου(φωτογραφία), τα έχουν οι περισσότεροι με τους οποίους συναντάται, ενώ δεν θεωρήθηκαν «εύκολες» και οι συζητήσεις που είχε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Κατά πόσον η Άγκυρα θα παρέμβει για την αντικατάστασή του, μια κίνηση περισσότερο εντυπωσιασμού, αυτό θα φανεί στη συνέχεια.
ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΤΟΥΓ
Η συμφωνία της Ελλάδος και της Τουρκίας για το Κυπριακό παραμένει ακόμη στα χαρτιά, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος εφαρμογής της. Τα όσα συμφώνησαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, για επαφές της Αθήνας με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ και της Άγκυρας με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα εισέλθουν σε τροχιά υλοποίησης, μετά από συνεννοήσεις των δυο Yπουργείων Εξωτερικών.
Η Αθήνα, όπως πολλές φορές έσπευσε να διευκρινίσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετέφερε το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Δεν ήταν σύμφωνη η ελληνική κυβέρνηση με τη νέα αυτή διαδικασία για μια σειρά λόγους που συνδέονται και με τον ρόλο της Ελλάδος στο Κυπριακό, αλλά και με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον Τ/κ διαπραγματευτή, να συναντά ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραταΐδης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί και το Κυπριακό. Ποιος θα βλέπει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα; Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ή κάποιος υπηρεσιακός; Και ποια θα είναι η ατζέντα του Μαυρογιάννη και ποια του Ερτούγ; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στην πράξη ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες, εάν και εφόσον αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.
Στον βαθμό που αυτή η παράλληλη διαδικασία θα λειτουργήσει, σημασία θα έχουν τα επόμενα βήματα και κυρίως πώς η Άγκυρα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα με την προώθηση μιας τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
*Πηγή: Φιλελεύθερος
Ανάρτηση από: http://www.iskra.gr