Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μαρξισμός και Μετανάστευση

Ενδεικτικές φράσεις (αυτούσιες ή ελαφρώς διασκευασμένες) και Πολιτικές Αρχές γιά τα αίτια και τις συνέπειες της μετανάστευσης καθώς και για την πολιτική του εργατικού κινήματος απέναντί της.
  1. Ο σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας.
  2. Η μετανάστευση διαιρεί τους εργάτες σε εχθρικά στρατόπεδα που μισούνται αναμετξύ τους.
  3. Αυτός ο ανταγωνισμός ντόπιων και ξένων εργατών είναι το μυστικό της ανικανότητας της ντόπιας εργατικής τάξης να οργανώσει το εργατικό επαναστατικό της κόμμα και να πραγματοποιήσει την κοινωνική επανάσταση. Είναι το μυστικό της διατήρησης της καπιταλιστικής τάξης στην εξουσία.
  4. Ο εφοδιασμός της ντόπιας αγοράς εργασίας με ξένα εργατικά χέρια ρίχνει τους μισθούς καθώς και τη υλική ηθική και πολιτισμική θέση της ντόπιας εργατικής τάξης.
  5. Οι μεταναστευτικοί νόμοι είναι τα μανιφέστα των εργοστασιαρχών καθώς ρυθμίζουν τη ροή της διεθνούς μεταφοράς εργατικών χεριών ανάλογα με τις ταξικές τους ανάγκες.
  6. Αποτελεί ολοφάνερη αλήθεια πως ούτε η μετανάστευση ούτε το άνοιγμα νέων αγορών ούτε το ελεύθερο εμπόριο θα εξαλείψουν την αθλιότητα των εργαζομένων τάξεων αλλά αντίθετα θα βαθύνουν και θα οξύνουν τους κοινωνικούς ανατγωνισμούς.
  7. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μία γιγάντια γεωργική και βιομηχανική παραγωγή απορροφώντας με την μετανάστευση το ξένο εργατικό πλεόνασμα αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μία μυθική συγκέντρωση κεφαλαίων.
  8. Οταν παλιά ξεσπούσε μία απεργία σε μία χώρα καταπνιγόταν με την εισαγωγή ξένων εργατικών χεριών. “Η Διεθνής Ενωση Εργατών” έβαλε πρακτικά ένα τέρμα σε αυτές τις μεθόδους. Ετσι οι βιομήχανοι μπορούσαν πιά να υπολογίζουν μόνο στους δικούς τους εργάτες.
  9. Το Γενικό συμβούλιο της “Διεθνούς Ενωσης Εργατών” πλησίασε τους νεοφερμένους εργάτες. Την άλλη μέρα οταν οι εργάτες αυτοί κατάλαβαν το καθήκον τους γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους αποζημιωμένοι γι ατο χρόνο που έχασαν από το εργατικό σωματείο. Οταν έφευγαν ερχόταν τη στιγμή εκείνη ένα άλλο καράβι με εργάτες. Μα τούτη τη φορά τους δεχτήκαμε εμείς και έτσι έφυγαν πίσω με το επόμενο καράβι.Υστερα από αυτά τα αφεντικά δεν μπόρεσαν να βρούν άλλους εργάτες και αναγκάστηκαν να δεχτούν τα πράγματα όπως ήταν και πρίν.
Πηγή: Ντούσας Δημήτρης “Μαρξισμός και σύγχρονη Μετανάστευση” Αθήνα 2011,εκδόσεις Βιβλιοτεχνία

Ανάρτηση από: http://bluebig.wordpress.com