Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης Δύση και Ρωσία – Η Ουκρανία ζήτησε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία ζήτησε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται αργά το απόγευμα του Σαββάτου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα εξετάσουν την συνεχιζόμενη κρίση στη Ουκρανία και την πιθανότητα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και το ζήτημα της στελέχωσης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια του περασμένου Ιουλίου.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να εξετασθούν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», υπενθύμισε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει συναίνεση ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε και μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε νέα “αποσταθεροποίηση” της Ουκρανίας θα έχει “υψηλό κόστος” για τη Ρωσία.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την Ρωσία μετά και τις αναφορές ότι η Μόσχα έχει στείλει εκατοντάδες τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για να στηρίξει τους αυτονομιστές. 

Η ανησυχία μεγαλώνει ύστερα από την απόφαση του Κιέβου να ζητήσει την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επικαλούμενο «εισβολή» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη.
Μία ημέρα μετά τη θεαματική προέλαση ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Αζοφική Θάλασσα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο «να ψηφίσει νόμο που θα καταργεί το αδέσμευτο καθεστώς του ουκρανικού κράτους και θα εγκαινιάσει τη διαδικασία για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ».
Η απάντηση των Βρυξελλών ήταν άμεση. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε, ύστερα από έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών των χωρών-μελών, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία «θα σεβαστεί την όποια απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου», προσθέτοντας ότι «ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ευθέως σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», κάτι που ισοδυναμεί με «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».
Ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σηματοδοτούσε υπέρβαση, από την πλευρά της Δύσης, της πρωταρχικής «κόκκινης γραμμής» του Κρεμλίνου και τη σοβαρότερη ανατροπή στο γεωπολιτικό τοπίο της Ευρασίας από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
Η αντίδραση της Ρωσίας και των συμμάχων της στην κίνηση του Κιέβου δεν άργησε να εκδηλωθεί.
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε ότι ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), που έχει πολιτογραφηθεί ως «αντι- ΝΑΤΟ της Ρωσίας», είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε «επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης» στην Ανατολική Ουκρανία. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο ο Νικολάι Μπορντιούτζα, γενικός γραμματέας του οργανισμού, στον οποίο, πλην της Ρωσίας, συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν.
Βοήθεια
Το Κίεβο καλεί τους Ευρωπαίους να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, ένα αίτημα το οποίο, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν και αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ρουμανία. Όσον αφορά τα μέτρα που πιθανώς να ληφθούν κατά της Ρωσίας μπορεί να αφορούν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των προσωπικών στοχευμένων κυρώσεων ή ακόμη και να επεκταθούν σε οικονομικές κυρώσεις σε νέους τομείς. Μεταξύ των πιο σκληρών κυρώσεων που μπορεί να τεθούν είναι η πρόταση της Βρετανίας η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ πιέζει τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν τη Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα SWIFT μια από τις κύριες συνδέσεις με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Την έναρξη της συνόδου κορυφής θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος το πρωί του Σαββάτου θα έχει συνάντηση με τους απερχόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ο τελευταίος προωθεί και τη διαδικασία του διορισμού δυο νέων προσώπων σε καίριες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη θέση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ σε αντικατάσταση της Κάθριν Άστον πιθανότατα να βρεθεί τον Νοέμβριο η Φεντερίκα Μογκερίνι. Η 41χρονη για λίγους μήνες υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δεν είναι εντελώς νέα στη διπλωματία, δεδομένου ότι ήταν και υπεύθυνη διεθνών θεμάτων του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, ορισμένα κράτη της ΕΕ εκφράζουν αμφιβολίες για την έλλειψη μεγάλης εμπειρίας της Μογκερίνι ενώ τα κράτη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη είχαν μπλοκάρει το διορισμό της τον περασμένο Ιούλιο, κατηγορώντας την ότι είναι “πολύ κοντά” στη Μόσχα.
Το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί και οι ανατολικοί να δώσουν τη συγκατάθεση τους για τον διορισμό της Μογκερίνι καθώς σε αντάλλαγμα θα λάβουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είναι το βασικό φαβορί να αναλάβει καθήκοντα τον προσεχή Δεκέμβριο στη θέση του Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο 57χρονος Τουσκ επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας για σχεδόν επτά χρόνια, είναι ένας ισχυρός πολιτικός στην ηγεσία μιας χώρας που τηρεί σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το κύριο μειονέκτημα του είναι η γλωσσική επάρκεια, δεδομένου ότι δεν μιλά καλά ούτε την αγγλική ούτε τη γαλλική, τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρονται επίσης τα ονόματα του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόφσκις και της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η επιλογή της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ που έγινε παγκοσμίως γνωστή για τη “selfie” φωτογραφία με τον Μπαράκ Ομπάμα. Στα προσόντα της θεωρείται η αίγλη που μπορεί να φέρει και που σαφώς στερείται τη δεδομένη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανάρτηση από: http://www.imerisia.gr