Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Πως περνούν τις διακοπές τους αυτοί που ...πασχίζουν για το καλό μας!

Του Χρήστου Κάτσικα

Διακοπές και διακοπές. Κόσμος και αντίκοσμος. Η μια Πατρίδα και η άλλοι. Εμείς και αυτοί.
Τι κι αν οι τρεις στους τέσσερις Ελληνες δεν θα κάνουν φέτος ούτε μία μέρα διακοπές; Ας κυνηγήσουμε εκείνους που δεν έχουν να πληρώσουν για διαμονή σε δωμάτια, αλλά επιμένουν να διεκδικούν το -απαγορευμένο από τον νόμο- δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση. Ας τους επιβάλουμε εξοντωτικά πρόστιμα, 300 ευρώ αν δεν τα πληρώσουν εντός δεκαημέρου, για να τους τιμωρήσουμε για την ένδεια και το θράσος τους.

Να το καταλάβουμε. Η μια πατρίδα μας ταξιδεύει στα ελβετικά σαλέ, παίρνει μίζες από τις Siemens, αγοράζει κάμερες που φωτογραφίζουν τον λαό, έχει εφεύρει δεκάδες τρόπους για να θωρακίζει το «είναι» και το «αντέχειν» της από τον εσωτερικό εχθρό της. Η άλλη πατρίδα τρέχει για το μεροκάματα, ζει με 300 ευρώ, πεθαίνει στην ανεργία και στην αλλότρια εργασία, αναγκάζεται να πληρώνει τις θηλιές των τραπεζών που βλέπουν τα αμύθητα κέρδη τους να αυξάνονται.
970984_399036990208072_422603835_n
Αυτές οι δύο πατρίδες συγκρούονται. Άτυπα και φανερά. Υπόγεια και στους δρόμους. Άλλοτε δυνατά κι άλλοτε αδύναμα. Αλλά συγκρούονται. Ο ένας κόσμος δεν έχει τίποτε κοινό με τον άλλον. Στη Ρώμη, το χειρότερο μαρτύριο ήταν όταν έδεναν ένα υγιές κορμί με ένα σαπισμένο ώσπου να σαπίσει και αυτό. Οφείλουμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο γιατί αν συνηθίσουμε το κακό, θα του μοιάσουμε!
Κι όποιος, χωμένος στις συστάδες των θάμνων που τον περιβάλλουν, χάνει το δάσος από το οπτικό του πεδίο, δεν έχει παρά να υποβληθεί στη βάσανο να κάνει λίγο πίσω ή λίγο μπρος και να δει τα πράγματα όπως έχουν, όπως φτιάχτηκαν κι όπως προοιωνίζονται για αύριο. Δύσκολα πράγματα, αλλά απολύτως αναγκαία.
Ε, λοιπόν να το καταλάβουν: η δική μας πατρίδα δεν είναι οι εντολές των τοκογλύφων! Η δική μας πατρίδα δεν είναι οι κυβερνητικοί εντολοδόχοι της οικονομικής ολιγαρχίας και της τρόικας που κάνοντας την ανομία «νόμο», ψήφισαν και επικύρωσαν τους προσυμφωνημένους όρους των ξένων κηδεμόνων. Η δική μας πατρίδα δεν είναι αυτοί που το λίπος γουργουρίζει ακόμη και στη φωνή τους την ίδια στιγμή που ο γιατρός διέγνωσε υποσιτισμό των μαθητών μας. Η δική μας πατρίδα δεν είναι αυτοί που φέρνουν τα κοινωνικά δικαιώματα στο απόσπασμα, την ελληνική οικονομία ανέκκλητα στη χρεωκοπία και τη χώρα στη νεοαποικιακή υποδούλωση και λεηλασία.
Όταν η άλλη πλευρά, οπλισμένη με τη θεοσοφία της αγοράς, σφυρηλατεί νέες χειροπέδες, όταν ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες περιφέρουν τις άθλιες πολιτικές τους ως αναστάσιμες, όταν το κράτος και η βία σφίγγουν για μια ακόμη φορά τα δεσμά του Προμηθέα...
Τότε επιβάλλεται ο κόσμος της εργασίας να κάνει τους δικούς του ισολογισμούς, να καθαρίσει τα μάτια του από τις χρόνιες τσίμπλες, να «ξορκίσει» την παραλυσία και να τραβήξει τις σωστές διαχωριστικές γραμμές, ενάντια στους «πουρκουάδες», τους ριψάσπιδες και τα σκιάχτρα που φυτεύονται δίπλα του.
 
Η φωτογραφία από το oparlapipas.com
 
Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr