Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόληψη τώρα: Να μην συνδεθεί το ζήτημα του ψευδοκράτους με την Σκωτία και την Καταλονία

Μετά και το δημοψήφισμα στην Σκωτία (το αποτέλεσμα του οποίου ήταν ΟΧΙ με 55%), σειρά πιθανόν να έχει και η Καταλονία, αφού το τοπικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την διεξαγωγή μιας “διαβούλευσης” για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, παρακάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η Μαδρίτη [ΑΠΕ-ΜΠΕ 19/09/2014]. Ποια η σχέση με την Κύπρο; Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «ο πρώην Πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και πρώην μέλος της Βουλής της Καταλονίας Χοάν Λαπόρτα συναντήθηκε με τον λεγόμενο αναπληρωτή πρωθυπουργό των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς και τον πρόεδρο της τ/κ Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Χασάν Σέρτογλου στην κατεχόμενη Κερύνεια.» [SigmaLive 15/09/2014].

Η επίσκεψη αυτή θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά, διότι ο Λαπόρτα φαίνεται να «είπε ακόμα ότι η “βόρεια Κύπρος”, κατά τα λεγόμενά του, και η Καταλονία που αγωνίζονται για ανεξαρτησία δεν πρέπει να τύχουν διαφορετικού χειρισμού από τη Σκωτία, όπου θα γίνει δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου». Και ο Λαπόρτα, δεν είναι κανένας τυχαίος: Πρώην Πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, δικηγόρος της Fashion TV με την οποία υπέγραψε συμφωνία το ψευδοκράτος, και το σημαντικότερο, σημαίνον στέλεχος πολλών αυτονομιστικών κινήσεων και πρωτοβουλιών. Διετέλεσε βουλευτής της Καταλανικής Βουλής μεταξύ 2010 και 2012, ίδρυσε το κομμα Democràcia Catalana που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και το οποίο συγχωνεύτηκε με άλλες πρωτοβουλίες και κόμματα για να ιδρυθεί το Solidaritat Catalana per la Independència.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι διπλωματικές υπηρεσίες θα πρέπει να προβληματιστούν και να δράσουν αμέσως. Όπως εξήγησε πολύ καθαρά ο Νικόλας Ιωαννίδης σε πρόσφατο άρθρο του [NIoannides.com 16/09/2014], η Σκωτία καμία σχέση δεν έχει με το ελεγχόμενο από τον κατοχικό στρατό μόρφωμα στον βορρά, και προσθέτουμε εμείς πως παρομοίως ούτε και η Καταλονία. Το δελτίο τύπου του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών [16/09/2014] σχετικά με το Δημοψήφισμα στην Σκωτία θέτει τα πράγματα στην σωστή τους βάση:
«Ο λαός της Σκοτίας είναι γηγενής πληθυσμός, λαός που έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση με βάση το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν το 1707 η Σκοτία αποτελούσε ανεξάρτητο κράτος. Αντιθέτως, στην περίπτωση της Κύπρου, ο πληθυσμός των κατεχομένων, δηλαδή τουρκοκύπριοι και έποικοι βρίσκονται εκεί ως αποτέλεσμα εποικισμού και βίαιης μετακίνησης πληθυσμών που προήλθε μέσω της εισβολή του 1974. Με την ίδια μέθοδο προέκυψε και η παράνομη σύσταση του ψευδοκράτους. Άρα τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα κράτος, δηλαδή μόνιμος πληθυσμός, καθορισμένη περιοχή και αποτελεσματική διοίκηση επί της περιοχής, ναι μεν πληρούνται de facto από το ψευδοκράτος, εντούτοις είναι απότοκα παρανομίας και άρα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνή αναγνώριση νόμιμης κρατικής οντότητας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Επίσης είναι ατυχές να επικαλείται κανείς παραλληλισμό των δύο περιπτώσεων αφού το δημοψήφισμα στη Σκοτία διεξάγεται με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Ην. Βασιλείου εν αντιθέσει με την παράνομη ίδρυση του ψευδοκράτους και τις μονομερείς προσπάθειες για αναβάθμισή του, οι οποίες καταδικάζονται από τη μοναδική κρατική οντότητα στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και τη διεθνή κοινότητα πλην της Τουρκίας. […]
Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών θεωρεί ότι οι ανησυχίες συγκεκριμένων κύκλων αναφορικά με τυχόν ανεξαρτησία της Σκοτίας και την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος τη αυτοδιάθεσης από το λαό της, στη βάση αυθαίρετων συσχετισμών και συμπερασμάτων, οδηγεί στην προβολή μιαςλανθασμένης εικόνας για το στάτους κβο στην Κύπρο που διαφέρει ριζικά με αυτό της Σκοτίας. Αυτός ο παραλογισμός ευθυγραμμίζεται πλήρως με την τουρκική προπαγάνδα και τις επιδιώξεις του κατοχικού μορφώματος των κατεχομένων ενώ εξυπηρετεί άριστα την εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου που δικαίως θεωρείται ο ηθικός αυτουργός για τα δεινά της Κύπρου από την αγγλοκρατία μέχρι σήμερα.»
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την Καταλονία, της οποίας η περίπτωση καμία σχέση δεν έχει με αυτή των κατεχομένων. Θα έπρεπε να τονιστεί στον κ. Λαπόρτα πως κάνει τεράστια ζημιά στο εθνικό κίνημα των Καταλανών, προσπαθώντας να το ταυτίσει, για τα δικά του προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα, με αυτό των κατεχομένων. Η Καταλονία δεν είναι περιοχή στην οποία εισέβαλε άλλη χώρα και που τώρα απαιτεί νομιμοποίηση της πράξης αυτής μέσα από την ανακήρυξή της ως ανεξάρτητου κράτους κράτους. Είναι αδιανόητο λαοί που μάχονται για την δική τους ελευθερία να αφήνονται από εμάς να παρασυρθούν από την τουρκική προπαγάνδα στην αυταπάτη πως η κατοχική, γενοκτονική Τουρκία, που δεν δίνει καν κράτος στους Κούρδους, μπορεί να τους φανεί σύμμαχος μέσω του ψευδοκράτους. 
Δεν υπάρχει λόγος σε αυτούς τους εσωτερικούς καυγάδες να θεωρούμε πως εμείς οφείλουμε να ταχθούμε με την μία πλευρά, και οι Τουρκοκύπριοι με την άλλη. Δεν πάει έτσι. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Απλά πρέπει η κυβέρνηση, η διπλωματική υπηρεσία και οι αξιωματούχοι της (υπαρκτής ή ανύπαρκτης) επικοινωνιακής μας στρατηγικής να έρθουν σε επαφή με τους επίσημους φορείς και τους εκπροσώπους των κινημάτων αυτών και να τους εξηγήσουν το πως έχουν τα πράγματα. Έπρεπε ήδη να έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα και να εξηγήσουμε σε Σκώτους, Καταλανούς, Βάσκους, Φλαμανδούς και άλλους Ευρωπαίους αυτονομιστές πως ό,τι προβλήματα και να αντιμετωπίζουν αυτοί καμία σχέση δεν έχουν με το τουρκοκυπριακό ζήτημα καθώς αυτοί είναι γηγενείς, πολλοί έχουν ήδη νόμιμο καθεστώς αυτονομίας, ζητούν την ανεξαρτησία τους με δημοκρατικές διαδικασίες και ουδέποτε συμμετείχαν στην βίαιη κατάλυση του κράτους το οποίο τους φιλοξενεί, πόσο μάλλον με την συνδρομή μιας πελώριας γειτονικής χώρας.
Ανθελληνικά καραγκιοζλίκια: Ο Κουτσοκούμνης με φόντο τις σημαίες του ψευδοκράτους
Διότι προβλέπουμε πως στο μέλλον πιθανόν κάποιοι τυφλοί πολιτικά συμπολίτες μας να βρουν νέους αποδιοπομπαίους τράγους για να επιρρίψουν τα δεινά μας, που αυτοί την φορά πιθανόν να είναι οι Σκωτσέζοι, οι Βάσκοι και οι Καταλανοί (οι οποίοι, εν πάση περιπτώση, αγωνίζονται για αυτό που αγωνιζόμασταν και εμείς την δεκαετία του 1950), τονίζουμε πως πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι δεν είναι οι κάθε λογής Λαπόρτα: Οι πρώτοι που αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος είναι οι Έλληνες Κύπριοι πολιτικοί. Είναι επί Χριστόφια που αναγνωρίστηκαν “αρχές” του ψευδοκράτους υπό το πρόσχημα της “οδικής ασφάλειας”, είναι τα ελληνοκυπριακά κόμματα που συναντώνται συνεχώς με τα τουρκοκυπριακά, είναι οι δικοί μας πολιτικοί που συνομιλούν με τους πολιτικούς αττιλάρχες. Και για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι, ο Λαπόρτα δεν είναι ο πρώτος που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της “Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου”, είναι ο “δικός μας” Κώστας Κουτσοκούμνης της ΚΟΠ που φωτογραφήθηκε κάτω από την σημαία του ψευδοκράτους στις βραβεύσεις τους. Δεν είναι ο Λαπόρτα που συναντήθηκε πρώτος με τον Σερντάρ Ντενκτάς, είναι ο “δικός μας” Νίκος Αναστασιάδης που φιλοξένησε τον γιο του αιμοσταγούς αρχιφασίστα στα γραφεία του “εθνικόφρονος” ΔΗΣΥ.
Και για να κλείσουμε: Μεγαλύτερος κίνδυνος να συνδεθεί το θέμα των κατεχομένων με αυτό της Σκωτίας ή της Καταλονίας είναι να αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι καθεστώς κυριαρχίας στο κρατίδιο των εποίκων (διότι περί εποίκων μιλούμε και όχι Τουρκοκυπρίων πλέον). Μόνο τότε θα μπορούν να δικαιολογήσουν απόσχιση. Όπως πολύ σωστά εξηγεί το προαναφερθέν δελτίο τύπου του Μετώπου:
«Εάν θέλουμε, με γνώμονα τις εξελίξεις στη Σκοτία, να λάβουμε ένα μήνυμα, αυτό θα ήταν ότι με την τουρκικής εμπνεύσεως λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία προνοεί πληθυσμιακή πλειοψηφία Τούρκων στον βορρά και νομιμοποίηση της διοικητικής δομής του ψευδοκράτους, η δυνατότητα απόσχισης και ανεξαρτητοποίησης του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου ενισχύεται με την δική μας συγκατάθεση. Η Σκοτία στο παρόν στάδιο έχει χαρακτηριστικά, όχι όμοια με την ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά με το δυνητικό τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος της ομόσπονδης Κύπρου που θα προκύψει μελλοντικά σε περίπτωση που εφαρμοστεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.»
Και αυτό ας το ακούσουν καλά οι υποστηρικτές της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας διότι ο δρόμος προς την ολική τουρκοποίηση του βορρά περνά μέσα από την υλοποίηση του ξενόφερτου, διχοτομικού, ρατσιστικού ιδεολογήματός τους.
Ανάρτηση από: http://www.efylakas.com