Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ισλαμικό κράτος: Μεταφορά του μετώπου στη Συρία

Οι ΗΠΑ είχαν προαναγγείλει πως θα ξεκινούσαν αναγνωριστικές πτήσεις για τις θέσεις των τζιχαντιστών στη συριακή επικράτεια και ετοιμάζονται να εξοπλίσουν την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση.
Κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, καταλήφθηκαν από δυνάμεις της τζιχαντιστικής ISIS, κατά τη διάρκεια προέλασής της προς το Αΐν αλ Αράμπ. Οι Κούρδοι της περιοχής κάλεσαν τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ σε στρατιωτική βοήθεια για εκδίωξη των τζιχαντιστών. Παράλληλα, στο Χαλέπι εθεάθη μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με αναφορές του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν προαναγγείλει πως θα ξεκινούσαν αναγνωριστικές πτήσεις για τις θέσεις των τζιχαντιστών στη συριακή επικράτεια.
Στη βόρεια Συρία, οι μαχητές του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 16 κουρδικά χωριά στην περιοχή του Αΐν αλ Αράμπ (η κουρδική του ονομασία είναι Κομπανί). Η πόλη, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, έχει βρεθεί στο στόχαστρο της προέλασης του IS. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι επιθέσεις έγιναν με βαρύ οπλισμό, ακόμη και τεθωρακισμένα. Υψηλόβαθμο μέλος των κουρδικών «Δυνάμεων Λαϊκής Προστασίας» (YPG) στην πόλη ανέφερε στο Reuters ότι ζητήθηκε υποστήριξη «σε κάθε στρατιωτική πλευρά» από τις κουρδικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από τους Κούρδους του Ιράκ, αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο, έκκληση έγινε και στο PKK.
Δυνάμεις των τζιχαντιστών κατέλαβαν κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία
Αναφορές για αεροσκάφη
Ξεχωριστά, η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» ανέφερε ότι εθεάθη μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τις περιοχές στο Χαλέπι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ISIS. To αεροσκάφος, σύμφωνα με διαφορετικές μαρτυρίες που επικαλείται η οργάνωση, εθεάθη στο αλ Μπαμπ και το Μαντζίμπ. Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που υπάρχουν αναφορές για θέαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Προηγούμενως είχε υπάρξει αναφορά για τέτοιου είδους αεροσκάφος πάνω από τη Ράκα.
Εξοπλίζουν τους Σύρους
Το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία -ως μέρος της στρατηγικής κατά των τζιχαντιστών της ISIS- πέρασε με ευκολία στην αμερικανική Βουλή και οδεύει προς «ναι» και από τη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικανοί, που κυριαρχούν στη Βουλή, ψήφιζαν μάλιστα με μεγαλύτερη προθυμία απ’ ό,τι ορισμένοι Δημοκρατικοί, παρά τις αρκετές επιφυλάξεις που υπάρχουν για τους κινδύνους ή ακόμη και την ίδια την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο «να πατήσουν αμερικανικές μπότες» στο Ιράκ ή τη Συρία.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το μέτρο πέρασε με 273 «ναι» και 156 «όχι». Ουσιαστικά, δύο στους τρεις (κυρίαρχους στο Σώμα) Ρεπουμπλικανούς υπερψήφισαν το μέτρο, ενώ η υποστήριξη ήταν σχετικά πιο αδύναμη στους Δημοκρατικούς: «Όχι» είπαν 71 Ρεπουμπλικανοί και 85 Δημοκρατικοί. Το μέτρο πηγαίνει αργότερα την Πέμπτη στη Γερουσία, και αναμένεται να περάσει με σχετική ευκολία.
Δεν αρκούν οι επιδρομές
Η Ουάσιγκτον είχε αποφύγει να εξοπλίσει τους Σύρους αντάρτες μετά τους πρώτους μήνες ξεσπάσματος του εμφυλίου. Η τωρινή της ετοιμότητα σχετίζεται περισσότερο με την άνοδο της ISIS και δευτερευόντως με την εσωτερική δυναμική στον συριακό εμφύλιο. Ο εξοπλισμός της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης είναι μέρος της στρατηγικής που είχε εξαγγείλει ο Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι επιδρομές σε βάρος των τζιχαντιστών -ενδεχομένως και στη συριακή επικράτεια- από μόνες τους δεν αρκούν για την εξάλειψη της ISIS, αλλά πρέπει να καλλιεργηθεί διέξοδος με βάση τις πολιτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.
Λάθος σκότωσε 15 παιδιά
Σε λάθος του ιατρικού προσωπικού, που μπέρδεψε φιαλίδια εμβολιασμού, οφείλεται ο θάνατος 15 παιδιών σε ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς περιοχή της βόρειας Συρίας, όπως αναφέρει έκθεση επιτροπής που ερευνά την υπόθεση. Στα παιδιά χορηγήθηκε μυοχαλαρωτική ουσία αντί εμβολίου κατά της ιλαράς. Το λάθος σκεύασμα χορηγήθηκε συνολικά σε 75 παιδιά, εκ των οποίων απεβίωσαν 15, ηλικίας από έξι έως 18 μηνών. Τα μεγαλύτερα παιδιά, που ασθένησαν μετά τον εμβολιασμό τους, ανέρρωσαν. Η προκαταρκτική έρευνα του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης κατέδειξε ότι στα παιδιά χορηγήθηκε η μυοχαλαρωτική ουσία ατρακούριο.
Οι γονείς των παιδιών στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας κατηγόρησαν αρχικά την αντιπολίτευση ότι δεν είχε αποθηκεύσει καταλλήλως τα εμβόλια ή χρησιμοποίησαν ληγμένα φιαλίδια. Ο Εθνικός Συνασπισμός από την πλευρά του εξέφρασε υποψίες για «παραβίαση ασφαλείας από βανδάλους» που σχετίζονται με την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Δικαστήριο αναμένεται τώρα να αποφανθεί αν ο θάνατος των βρεφών προκλήθηκε από ανθρώπινο σφάλμα ή από δόλο, ανέφερε η επιτροπή.
Ζουν και εγκυμονούν!
ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ είναι η είδηση ότι δύο Δυτικές, 15 και 16 ετών αντίστοιχα, έφυγαν από την Αυστρία για να αφιερώσουν τη ζωή τους στο Ισλαμικό Κράτος. Και οι δύο έφηβες ανέβασαν στους φερόμενους λογαριασμούς τους στο Twitter, ότι είναι καλά, και έγκυοι. Η Samra Kesinovic, 16, και η φίλη της Sabina Selimovic, 15, θεωρούνταν νεκρές, όταν, μετά την εξαφάνιση τους από την Αυστρία, φήμες κυκλοφόρησαν σε διαδικτυακούς κύκλους ότι έχουν σκοτωθεί στη μάχη.
Μέσα από παρακολούθηση των Αρχών και ανώνυμων πηγών, αλλά και μέσω ενός ανώνυμου λογαριασμού στο Whatsapp., που πιστεύεται πως ανήκει σε μία από τις έφηβες, φέρεται να επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο κοπέλες ζουν και είναι πλέον παντρεμένες και έγκυοι. Οι δύο φίλες, που είχαν εμφανιστεί κρατώντας Καλάσνικοφ σε φωτογραφίες, λένε ότι έχουν παντρευτεί με Τσετσένους πολεμιστές στη Συρία. Οι δύο κοπέλες έχουν γίνει η «βιτρίνα» του ΙΚΙΛ στη Συρία. Οι αυστριακές Αρχές δηλώνουν ότι τίποτα ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένο, αλλά πως σίγουρα έχουν παντρευτεί.
Ανάρτηση από: http://www.sigmalive.com