Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο: Σύμβολο συστημικού κυνισμού η φλόγα

Απεργοί, απλήρωτοι δάσκαλοι ματαίωσαν κομμάτι της λαμπαδηδρομίας

Την «κορυφή» του «παγόβουνου» της λαϊκής οργής συνιστούν τα επεισόδια που πληθαίνουν γύρω από την λαμπαδηδοδρομία στην Βραζιλία, με την φλόγα να μην αποτελεί σύμβολο οποιουδήποτε «ολυμπιακού ιδεώδους», αλλά το συγκιριακά κυρίαρχο σημειολογικό στοιχείο ενός συστήματος που σπαταλά δισεκατομμύρια δολάρια για την «φιέστα» των «χοηγών» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής – διότι αυτό είναι πλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες – την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου εξαθλιώνεται σε διάφορες κλίμακες.
Το τελευταίο συμβάν έλαβε χώρα όταν η λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο «έπεσε» πάνω σε πορεία απεργών δασκάλων που διαδήλωναν για τη μη καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών. Οργισμένοι οι εκπαιδευτικοί έσβησαν την Ολυμπιακή Φλόγα, ενώ ο λαμπδηδρόμος φυγαδεύτηκε από την ασφάλεια.
Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό η λαμπαδηδρομία διακόπηκε προσωρινά και αρκετοί δρομείς αποφάσισαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους, ενώ ένα κομμάτι της διαδρομής ακυρώθηκε τελείως.
Οι διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία πετώντας πέτρες, ενώ οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διασπάσουν το πλήθος.
Οι διοργανωτές φυσικά προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το περιστατικό.
Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί καταγγέλουν ότι έγινε «παύση» πληρωμών μισθοδοσίας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων…
Οπως μετέδωσε πρόσφατα το euronews, οι δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει, αντί να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για τη διοργάνωση των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η δασκάλα Ντέιζι Ολιβέιρα λέει πως είναι παράλογο οι μισθοί των εργαζομένων να θυσιάζονται στο βωμό των Ολυμπιακών. Όπως λέει, «η κυβέρνηση δεν κατέβαλε συντάξεις, λέγοντας πως τα χρήματα πήγαν στα Ολυμπιακά έργα. Πιστεύω πως αυτό είναι παρανοϊκό. Αφήνουν τους ανθρώπους στα νοσοκομεία να πεθάνουν για να κάνουν Ολυμπιακούς. Δεν πληρώνουν μισθούς για να κάνουν Ολυμπιακούς».
Η οργή ξεχείλισε από την έκτακτη οικονομική βοήθεια των 2,9 δισεκατομμυρίων ρεάλ από την κεντρική κυβέρνηση προς την ουσιαστικά χρεοκοπημένη πολιτεία του Ρίο να πηγαίνει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί για τις οφειλές προς τους εργαζόμενους.



Ανάρτηση από: http://www.toperiodiko.gr