Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Λαός καθημαγμένος και συλλαλητήρια

Του Νίκου Ντάσιου από την Ρήξη φ. 141
Αν στο Μαξίμου διερωτώνται ποιοι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ας ψάξουν μεταξύ του ενός εκατομμυρίου, του οποίου κατασχέθηκαν οι τραπεζικοί Λογαριασμοί, των δύο χιλιάδων ανά μήνα που περιμένουν να χάσουν το ακίνητό τους μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλή από μόλις 1.500 €, των 35 χιλιάδων νοικοκυριών στα οποία διακόπηκε το ρεύμα το τελευταίο δίμηνο του ’17 λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Σε κεντρικά σούπερ μάρκετ των Αθηνών είναι συνηθισμένη η εικόνα ανθρώπων να περιμένουν στο κλείσιμο για τη διανομή περισσευμάτων τροφίμων. Η εικόνα των δεκάδων αστέγων που κατακλύζουν τα σκοτεινά σημεία των κεντρικών δρόμων των πόλεων, γροθιά στο στομάχι σε μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης μεταπολεμικά. Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι ζουν εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κίνδυνο στο κέντρο της Αθήνας, όταν καθημερινά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου εγγράφει περίπου 15 νέες περιπτώσεις που περνούν στην απόλυτη στέρηση. Ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, με το 36% να αντιμετωπίζει πάραυτα τον κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με τον δείκτη AROPE (At Risk of Poverty or Social Exclusion) της Ε.Ε., με απώτερες συνέπειες τη διατάραξη της ψυχικής υγείας (εξ ου και η έξαρση των αυτοκτονιών) και τη ροπή προςε κάθε λογής παρανομία: πορνεία, ναρκωτικά, τζόγος.
Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕ τον Ιανουάριο, ο μεγαλύτερος φόβος ενός στα πέντε νοικοκυριά είναι η επικείμενη απώλεια του σπιτιού του. Το 51% των νοικοκυριών καλύπτει τις βασικές του ανάγκες στηριζόμενο στις συντάξεις των παππούδων, που πρόκειται να περικοπούν. Ενώ η γειτονική Τουρκία θριαμβολογεί για την αύξηση του πληθυσμού της στα 83 εκατ. (3 εκατ. πάνω από το 2016), εδώ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, επτά στους 10 νέους μας, 18 έως 34 ετών, αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ακόμα σήμερα. Αν συνυπολογίσουμε τους 700 χιλ. νέους επιστήμονες που έχουν ήδη μετοικίσει στο εξωτερικό, τις 80 χιλ. αμβλώσεις τον χρόνο, τους 330 θανάτους που αντιστοιχούν σε 240 γεννήσεις καθημερινά και την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, μπορούμε ευλόγως να συμπεράνουμε ότι χάσαμε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων μέσα σε μια οχταετία! Στη Ρωσία είχε συμβεί κάτι ανάλογο, με τελικό αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της μετά από οκτώ χρόνια –κατά τη διάρκεια των οποίων ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 15.000.000–, ενώ το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά δέκα ολόκληρα χρόνια, τάση η οποία δεν έχει αναστραφεί μέχρι σήμερα.
Βρισκόμαστε σ’ έναν καθοδικό φαύλο κύκλο: τα μεσαία και λαϊκά μικροϊδιοκτησιακά στρώματα, μη αντέχοντας την υπερφορολόγηση και χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία, οδηγούνται σε παύση πληρωμών, στη μαύρη εργασία και σε συνεχείς ρυθμίσεις. Αποτέλεσμα η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε ύψος άνω των 100 δισ. €, από 89 δισ. € στο τέλος του 2016 (σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) ήτοι, 1 περίπου δισ. τον μήνα!
Θα περίμενε κανένας ότι το κράτος θα επιχειρούσε ν’ αντισταθμίσει αυτή την απώλεια εσόδων με άλλες πηγές που έχουν εντοπιστεί, όπως για παράδειγμα το χτύπημα του λαθρεμπορίου ή της διαφθοράς. Δυστυχώς δεν συμβαίνει, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποδυναμώνονται και απαξιώνονται από τις πολιτικές διοικήσεις τους. Ενδεικτικό παράδειγμα η υποστελέχωση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την πάταξη του Λαθρεμπορίου Καυσίμων, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία το πρώτο εννεάμηνο του 2017 μόλις 3,1 εκατ. € από πρόστιμα, όταν η κυβέρνηση υπολόγιζε έσοδα της τάξεως των 1,5 δισ. €. Οδηγηθήκαμε μοιραία στην απόλυτη μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το 2017 στα 51,27 δισ. € από 54,16 δισ. € το 2016, 0,3% κάτω του επιβαλλόμενου στόχου. Προκειμένου όμως να μην οδηγηθεί σε περικοπές μισθών στο δημόσιο κατ’ εφαρμογή του θεσμοθετημένου «κόφτη», ή σε εμπροσθοβαρή εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, επέλεξαν την τεχνητή αύξηση του πλεονάσματος μέσω του παγώματος των οφειλών του δημοσίου, όπου τα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν τα 7 δισ. €. Αποτέλεσμα: 130 εκατ. € λιγότερα σε νοσοκομεία, 420 εκατ. λιγότερα στις δημόσιες επενδύσεις, 230 εκατ. λιγότερα στην Κοινωνική Προστασία, 22 εκατ. λιγότερα στα επιδόματα πολυτέκνων!! Την ίδια στιγμή, συνεχίζει απρόσκοπτα τους διορισμούς μετακλητών, μονιμοποιεί πολιτικά στελέχη της και υπόσχεται μισθολογικές αυξήσεις και αναδρομικά λόγω ξεπαγώματος των κλιμακίων των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/18.
Εύκολες λύσεις σε μια χειμαζόμενη και αποικιοκρατούμενη χώρα, όπου όλο και λιγότεροι υποχρεώνονται κάθε χρόνο να σηκώσουν το βάρος των κρατικών υποχρεώσεων. Καμία σκέψη για παράδειγμα εξοικονόμησης πόρων μέσω της αναδιάταξης των δημόσιων υπηρεσιών από τις γραφειοκρατικές προς τις πιο παραγωγικές και κοινωνικά ωφέλιμες. Καμία ιδέα για επιστροφή μέρος του ΦΠΑ από κατηγορίες υψηλής φοροδιαφυγής απευθείας προς τον πολίτη, ως κίνητρο για να ζητάει αποδείξεις. Κανένας σχεδιασμός ώστε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να εστιαστεί στη στήριξη νέων ζευγαριών για δημιουργία οικογένειας και τεκνοποίησης. Καμία ιδέα για αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συνάρτηση εισοδηματικών κριτηρίων έως και την πλήρη απάλειψή του, όπως και των τεκμηρίων φορολόγησης για όσους είναι άνεργοι ή διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αντ’ αυτών, η κυβερνητική προπαγάνδα αναλώνεται σε υποσχέσεις περί εξόδου στις αγορές τον προσεχή Αύγουστο, εντείνει την εμφυλιοπολεμική αντιπαράθεση μέσω σκανδάλων –την ώρα που απειλείται πανταχόθεν η εθνική μας κυριαρχία–, λοιδορεί και κατασυκοφαντεί ως ακροδεξιούς και φασίστες όσους, κρατώντας την ελληνική σημαία τραγούδησαν το Άξιον Εστί και τη Ρωμιοσύνη στα συλλαλητήρια, για να σηκωθούν «λίγο ψηλότερα»…

Ανάρτηση από:http://ardin-rixi.gr