Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Κατερίνα Μάτσα: Υπάρχει μια προπαγάνδα για την αποδοχή της κάνναβης

Συνέντευξη της γνωστής ψυχιάτρου στην εφημερίδα Documento

Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο της «Παρίες ανάμεσα στους παρίες – Τοξικομανείς και ψυχοπαθολογία» η Κατερίνα Μάτσα παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Documento.
Σταχυολογούμε μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα:
Για την συσχέτιση εξάρτησης και ψυχικής διαταραχής:
«Τα άτομα που καταφεύγουν στις ουσίες είναι εξαιρετικά ευάλωτα, έχουν συχνά ιστορικό ψυχικών τραυματισμών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συνυπάρχει πάντα κάποια ψυχική διαταραχή. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά η συχνότητα των περιπτώσεων που στην κοινή ψυχιατρική γλώσσα ονομάζονται διπλής διάγνωσης. Οταν δηλαδή συνυπάρχει το ψυχιατρικό πρόβλημα με την εξάρτηση από ουσίες ή από τον τζόγο, το ίντερνετ, την τροφή». Πότε κάποιος θεωρείται εξαρτημένος; «Οταν η εξάρτηση γίνεται άξονας οργάνωσης όλης της ζωή του».
Τι συμβαίνει με το χασίς; 
«Το χασίς ήταν πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θεωρώ ότι όλη αυτή η καμπάνια για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει παίξει τον ρόλο της. Δηλαδή οι νέοι έχουν πειστεί ότι είναι πιο υγιεινό να καπνίζουν χασίς από το να καπνίζουν το κοινό τσιγάρο. Υπάρχει μια φιλολογία, προπαγάνδα θα έλεγα, προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τη γνώμη μου το χασίς κάνει τον χρήστη παθητικό και άβουλο. Αυτό ακριβώς δηλαδή που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα σύστημα που βρίσκεται σε κρίση».
Για το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού προς τους τοξικομανείς:
«Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί στον εαυτό τους και δεν στρέφονται προς τον διπλανό τους. Ευτυχώς παράλληλα αναπτύσσεται και ένα κύμα αλληλεγγύης που αποτελεί ελπίδα γι’ αυτή την περίοδο που ζούμε. Η κατάρρευση της κοινωνίας γεννά τέτοια φαινόμενα και προς τη μία κατεύθυνση και προς την άλλη».
Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr