Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την Ελλάδα και την Κύπρο: Ποιός τολμά να εμπιστευθεί τον Ερντογάν

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Παρά το γεγονός ότι ο πραγματικός συνομιλητής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό, βρίσκεται στην Άγκυρα και όχι στα κατεχόμενα, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης δείχνει να επιμένει για την ανάγκη μίας νέας προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος της Κύπρου. Και μαζί του επιδιώκει να σύρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα…
Είναι μία απόφαση που δεν θα τον οδηγήσει πουθενά και στο τέλος θα «τρώει» ξύλο από τους ξένους που θα του λένε ότι δήθεν έδωσε πάλι υποσχέσεις και δεν τις τήρησε (ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, είναι ο μόνος που τις τηρεί)…
Αυτό δεν έλεγε ο κ. Έιντεν, πριν ακόμα εγκαταλείψει το σκάφος και κατέλθει υποψήφιος στις εκλογές της πατρίδας του; Δεν υποστήριζε ότι έφταιγε ο κ. Αναστασιάδης για το φιάσκο του Κραν Μοντανά; Και βεβαίως δεν φέρει ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ή αν θέλετε ευθύνεται λιγότερο απ’ όλους, αλλά ποια είναι η εντύπωση των ξένων είναι που μετρά. Και έχουμε να κάνουμε με περίεργους διπλωμάτες, οι οποίοι άλλα βλέπουν, άλλα καταλαβαίνουν, και άλλα κάνουν στο τέλος…

Ο κ. Αναστασιάδης επιμένει να συμμετάσχει σε δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη, με την ελπίδα ότι θα τον πείσει να επανέλθει στο διάλογο. Αυτό το μήνυμα έστειλε στην Αθήνα. Μα έλεος πιά… Εξαρτάται από τον Μουσταφά Ακιντζί εάν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν ή από την αρχή ή και από το τέλος; Ο εν λόγω κύριος, η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των κατεχομένων, χρησιμοποιήθηκε όσο είχαν ανάγκη οι Τούρκοι, εμείς τον αναδείξαμε σε «συμπρόεδρο» με τον κ. Αναστασιάδη και σε λίγο καιρό θα φύγει και άντε να δούμε ξανά τον κατοχικό ηγέτη, που σημειώνω ότι στο Κραν Μοντανά έκανε απίθανες προβοκάτσιες εναντίον του Κύπριου προέδρου.
  • Δεν γνωρίζω εάν θα ξαναρχίσει ο διάλογος. Δύσκολο το βλέπω. Μόνο εάν συμφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν θα συμβεί αυτό. Και εφόσον ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να προσφέρει γη και ύδωρ στους Τούρκους. Δεν γνωρίζω εάν το κάνει. Αλλά θα είναι τεράστιο το λάθος να υποχωρήσει, όπως έκανε στο Κραν Μοντανά, για να αποδείξει τί; Ότι είναι το πιο καλό παιδί…
Εάν, λοιπόν, ζητήσουν νέα διαδικασία, να αρχίσουμε να φοβόμαστε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, έχει πάρει αποφάσεις για εμάς… Για το …καλό μας!
  • Στην Αθήνα και σε άλλες πρωτεύουσες εκφράζεται ο φόβος ότι η ισλαμική Τουρκία θα επιχειρήσει προβοκάτσια στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, κτυπώντας καίρια σημεία. Το «αφήγημα» αναφέρει πως ο Ερντογάν θα προκαλέσει επεισόδια, ένα σε κάθε περιοχή, για να εξαναγκάσει την Ελλάδα και την Κύπρο να παραστούν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, όπου θα ορίσει εκείνος την ατζέντα. Και η επόμενη φορά, υποθέτουν, θα είναι η φαρμακερή.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε εξυπηρετούνται τα τουρκικά συμφέροντα για να γνωρίζουμε και πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Οι Ελληνοκύπριοι, ισχυρίστηκαν παράγοντες στην Άγκυρα, κωλυσιεργούμε και  δεν δείχνουμε διάθεση για να συνομιλήσουμε… Αυτό δεν είναι αλήθεια, άσχετα εάν το ενστερνίζονται και αρκετοί δικοί μας, οι λεγόμενοι εραστές της “όποιας λύσης”.
Ο λόγος που το υποστηρίζουν, είναι μία μυστική, όπως ισχυρίζονται, συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία συζητήθηκε άτυπα το θέμα της δημιουργίας δύο κρατών. Εννοούν να πάρουμε λίγο έδαφος εμείς, λίγη περισσότερη ακτογραμμή αυτοί και να κλείσει μία δια παντός το Κυπριακό με λύση δύο κρατών. Αυτό, βεβαίως, θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο και το λαό της, διότι η λύση δύο κρατών, έτσι απλά δεν είναι λύση.
  • Θα μεταφερθούν τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας στο νησί και ο καθένας θα ορίζει υποτίθεται τις τύχες του. Αλλά πως θα αποφασίζουν οι Ελληνοκύπριοι, όταν τον έλεγχο θα τον έχει ο κ. Ερντογάν; Αυτό το ερώτημα ποιος θα το λύσει κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας;
Ουσιαστικά η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο. Η Τουρκία νοιώθει τόσο δυνατή, σε σημείο που να βγάζει τη γλώσσα και να περιπαίζει την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ. Υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει ότι οι σχέσεις τους είναι ανύπαρκτες, έστω και αν τηλεφωνεί εδώ και εκεί ο ένας στον άλλο; Όταν, λοιπόν, κοροϊδεύει στα μούτρα τους Αμερικανούς, μαζί μας θα ασχοληθεί. Άλλωστε μας υποτιμά σε απίστευτο βαθμό.
Θα το πράξει όμως, αν του δώσουμε εμείς τις αφορμές, που αναζητεί εναγωνίως. Και αναφέρομαι σε αυτά τα καλόπαιδα τους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων της Κύπρου, τα οποία (καλόπαιδα) παρενοχλούν τους Τουρκοκύπριους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Ας συγκρατηθούν, λοιπόν, διότι δίνουν όπλα στον νταή Ερντογάν να δημιουργήσει προβλήματα στην Κύπρο μας.
Το να αισιοδοξεί κανείς για καλή λύση αυτές τις εποχές πρόκειται για ουτοπία. Υπό την έννοια ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει συμπαίκτη στα κατεχόμενα με το ίδιο όραμα της επανένωσης. Ο καθένας βλέπει την επανένωση διαφορετικά φαντάζομαι. Εμείς, που είμαστε και οι ηττημένοι, όσο περισσότερα πάρουμε, τόσο το καλύτερο. Οι απέναντι, που είναι νικητές του πολέμου, είναι λαίμαργοι. Και οι ξένοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πάντα το θύτη, όχι το θύμα, ότι και να συμβαίνει.
Άρα, τι μπορούμε να πράξουμε για να εξέλθουμε αυτού του αδιεξόδου και να επιτύχουμε τον στόχο μας, που είναι η επανένωση με καθαρές διαδικασίες. Όχι πολλά… Ξένοι διπλωμάτες περιγράφουν τον Ερντογάν ως μαινόμενο ταύρο σε υαλοπωλείο. Λένε πως δεν ακούει κανένα. Πως είναι σε μόνιμο αναβρασμό, άλλωστε φαίνεται και από τις ομιλίες του. Απειλεί και δείχνει ότι δεν φοβάται κανένα. Αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός ηγέτης χώρας, η οποία έχει εισβάλει σε τρία διαφορετικά κράτη. Διατηρεί κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, στο Ιράκ και στη Συρία. Και δεν προτίθεται να αποχωρήσει ποτέ.
Σίγουρα οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την Κύπρο. Θα έλεγα ούτε για την Ελλάδα, όπου η Τουρκία διεκδικεί πολλά ελληνικά νησιά.. Ούτε η Αθήνα, ούτε η Λευκωσία προκάλεσαν ποτέ την Τουρκία, αυτή το κάνει μονίμως. Και είναι βέβαιο πως θα εκμεταλλευθεί πλήρως οποιαδήποτε προβοκάτσια θα της προσφέρουμε στο πιάτο.
  • ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Γιώργος Παμπορίδης ήταν ένας εκ των πλέον επιτυχημένων υπουργών στην προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη, και η παραίτηση του ήταν πλήγμα για την Κύπρο και τους πολίτες.  Ο πρώην υπουργός εργάστηκε ασταμάτητα, εργάστηκε σκληρά και πέτυχε στους περισσότερους στόχους του. Κακώς αποχώρησε. Σε μία συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο δήλωσε τα εξής: «Τα περισσότερα κόμματα έχουν μετατραπεί σε σημεία «εξυπηρέτησης πελατών» με τους πολίτες να ευθύνονται εξίσου, αφού παραμένουν δέσμιοι των κομμάτων, λες και καταβλήθηκαν από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης». Λένε πως οι πολίτες είναι εικόνα και ομοίωση των πολιτικών. Στην περίπτωση του κ. Παμπορίδη συνέβη το ανάποδο. Και μπράβο του. Του ευχόμαστε τα καλύτερα…
Σκίτσο του Κυριάκου Γκούμα 
 
Ανάρτηση από: http://hellasjournal.com