Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Covid-19. «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον έλεγχο επιχρισμάτων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η επιδημία "


Η Susanna Esposito, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας: "Ο ΠΟΥ έχει υποτιμήσει το βάρος των ασυμπτωματικών φορέων στην εξάπλωση του ιού"

Της Silvia Turin

Από πολλές πλευρές υπάρχει προτροπή προς την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές, να αυξήσουν μαζικά τον αριθμό των ελέγχων με λήψη επιχρισμάτων, που εκτελούνται στην Ιταλία, ακόμη και να διευρύνουν τον έλεγχο, σε ολόκληρο τον πληθυσμό και να προτείνουν ορισμένες μεθοδολογίες που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, πρώτη είναι η Νότια Κορέα.
Υπέρ της στοχευμένης διεύρυνσης των ελέγχων, τάσσεται η Susanna Esposito, Πρόεδρος της WAidid (Παγκόσμια Ένωση Λοιμωδών Νοσημάτων και Ανοσολογικών Διαταραχών) και Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας: «Το έχω πει εδώ και εβδομάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει ένα μεγάλο σφάλμα στα ταμπόν, έχει υποτιμήσει την βαρύτητα στη διάδοση της νόσου, των ασυμπτωματικών φορέων. Τώρα λέει να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δοκιμασίες ελέγχου, αλλά το είπε πρόσφατα. Όπου υπάρχει επιδημική διάδοση, είναι σημαντικό ο έλεγχος με λήψη επιχρίσματος με στυλεό, να εκτελείται σε όλα τα άτομα με ήπια συμπτώματα και αυτό δεν γίνεται στη χώρα μας σήμερα."

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;
"Αυτό που φαίνεται από μερικές μελέτες είναι ότι η εξάλειψη του ιού μπορεί να διαρκέσει έναν μέσο χρόνο 21 ημερών: το 50% των ατόμων θα μπορεί να μολύνει πέρα ​​από το όριο των δεκατεσσάρων ημερών καραντίνας. Σήμερα όσοι έχουν δεκατική πυρετική κίνηση και καλούν τους αριθμούς αναφοράς, λαμβάνουν την οδηγία να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες μετά από επτά ημέρες από την επίλυση των συμπτωμάτων ».

Σε ποιον θα κάνατε έλεγχο επιχρισμάτων με στυλεό, σε ολόκληρο τον πληθυσμό;
«Σε όλους όσους έχουν συμπτώματα (ακόμη και ήπια), σε όλους που έχουν έλθει σε στενές επαφές με θετικές περιπτώσεις, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, σε επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης που έρχονται σε άμεση επαφή με θετικούς ασθενείς, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της περίθαλψης. Επιπλέον, για όσους έχουν θετικά ευρήματα είναι απαραίτητο να εκτελέσετε και δεύτερο έλεγχο επιχρισμάτων με στυλεό, μετά από 14 ημέρες για να καταλάβετε εάν έχει αρνητικοποιηθεί. Αυτό γίνεται στο σπίτι, ή όπως κάναμε κάπου με "drive-throughs" (υπαίθρια γκαράζ όπου φτάνουν με αυτοκίνητο, χαμηλώνουν το παράθυρο και υποβάλλονται σε δοκιμές από προστατευμένο προσωπικό, κλπ). Ο κίνδυνος για την κοινότητα προέρχεται από τους ασυμπτωματικούς που μεταφέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν».

Μία από τις αντιρρήσεις είναι ότι το ό έλεγχος με το στυλεό, είναι "η φωτογραφία μιας στιγμής": είμαι αρνητικός σήμερα και θετικός αύριο.
«Μπορεί να είναι, αλλά εν τω μεταξύ όσοι είναι θετικοί θα είναι απομονωμένοι και δεν θα συνεχίσουν να μολύνουν. Οι υγιείς άνθρωποι που πρέπει να βγουν για διάφορες ανάγκες, θα πρέπει να φορούν μάσκα για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Η δεύτερη αντίρρηση: πώς μπορώ να κάνω τις δοκιμές με ασφάλεια, πού βρίσκω τους χειριστές που πηγαίνουν στα σπίτια;
"Το έκαναν στη Γερμανία και τη Μπολόνια, υπάρχουν αυτές οι σκηνές και η μέθοδος "drive-throughs"  με το αυτοκίνητο". Θα μπορούσα να το κάνω ακόμα κι αν έχω λίγο πυρετό, είμαι τόσο μόνος στο αυτοκίνητο. Τώρα βεβαιώνεται ότι όποιος έχει πυρετό μένει στο σπίτι τρεις μέρες, τότε, μόλις περάσει, θα βγει ».

Ασιάτες λένε: έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.
«Πολλές χώρες είναι πιο «επιθετικές» από ό,τι είμαστε εμείς: ακόμα και οι αντι-ιικές θεραπείες με κοκτέιλ είναι πιο αποτελεσματικές όταν χορηγούνται αμέσως. Κάνοντας την διάγνωση της νόσου πιο νωρίς, θα έχουμε και αυτό το πλεονέκτημα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Εν τω μεταξύ, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, ας αναρωτηθούμε γιατί. "

Και η οικονομική πτυχή;
«Υπάρχουν δωρεές δισεκατομμύριων για την αγορά αναπνευστήρων, για να βοηθηθούν άνθρωποι στις μονάδες εντατικής φροντίδας, που κοστίζουν 2.500 ευρώ την ημέρα, ένας στυλεός κοστίζει 30 ευρώ. Ας το κάνουμε αυτό σε όλους τους συμπτωματικούς, στις στενές επαφές των θετικών και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Έτσι θα είχαμε ένα μεγάλο μέρος του προσυμπτωματικού ελέγχου. Θα ξεφύγει κάποιος; Όσοι βγαίνουν πρέπει πάντα να φορούν χειρουργική μάσκα »

Ανάρτηση από: https://www.corriere.it/