Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Marinaleda: Χωρίς Βουλή, χωρίς Θεό

Αν κανείς σκοπεύει να μεταναστεύσει για να γλιτώσει από την κρίση, το ιδανικό μέρος να μετοικήσει είναι η Marinaleda στη Σεβίλλη. Πρόκειται για μια πόλη με περίπου 2.700 κατοίκους κι έναν δήμαρχο που τον εκλέγει τα τελευταία 30 χρόνια συνεχώς! Γιατί άραγε;
Οι κάτοικοι της Marinaleda ζουν ευτυχισμένοι εργάζονται συλλογικά, μοιράζονται τα αγαθά της κοινότητας, τα οποία τα περισσότερα τα παράγουν οι ίδιοι κι όλοι έχουν το σπίτι τους το οποίο το έχτισαν παρέα με τους συμπολίτες τους με περίπου 15 ευρώ το μήνα! Δεν υπάρχει ανεργία, δεν υπάρχει εγκληματικότητα, δεν υπάρχει καν αστυνομία (εξοικονομώντας 350.000 δολλάρια το χρόνο για μισθούς αστυνομικών και μόνο)!!!
ο Δήμαρχος Juan Gordillo
Ο Juan Manuel Sánchez Gordillo, όπως είναι το πλήρες όνομα του κομμουνιστή Δημάρχου, όταν πρωτοεξελέγη το 1979 ήταν ο νεώτερος δήµαρχος στην Ισπανία. Εχει κατορθώσει να είναι πολύ αγαπητός. Πεποίθησή του όπως και όλων των συγκατοίκων του, είναι ότι η γη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε λίγους. Να αποτελεί κοινή περιουσία του λαού. Δώδεκα χρόνια αργότερα, μετά από μεγάλους αγώνες των κατοίκων με πρωτοστάτισσες τις γυναίκες της κωμόπολης, οι πολίτες κατάφεραν να πάρουν δώδεκα χιλιάδες στρέμματα γης από ένα πλούσιο Δούκα γαιοκτήμονα που κατείχε με τίτλους και φαμφάρες όλη την περιοχή και να δημιουργήσουν τον αγροτικό συνεταιρισμό τους.
Αυτός ο αγροτικός συνεταιρισμός, στην πραγματικότητα απασχολεί επαγγελματικά σχεδόν όλους τους κατοίκους της Marinaleda! Είναι όλοι εργαζόμενοι και συνεταίροι ταυτόχρονα! Συμμετέχοντας εξίσου στην παραγωγή αλλά και στα κέρδη. Και σαν καλοί επιχειρηματίες, δεν λαμβάνουν τον μισθό τους αλλά τον επανεπενδύουν στο συνεταιρισμό, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κι έτσι καταπολεμάται αποτελεσματικά η ανεργία.Ο μισθός είναι για όλους ίδιος, ανεξάρτητα με τη δουλειά που κάνουν, είτε είναι ο Δήμαρχος είτε ο οδοκαθαριστής, δεδομένου ότι όλοι είναι εξίσου χρήσιμοι και απαραίτητοι προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και εύρυθμα η πόλη.
Στη Marinaleda, εκτός από την εργασία και τη στέγη, θεωρούνται βασικά δικαιώματα και η υγεία και η εκπαίδευση. Ετσι, με μόλις 12 ευρώ το μήνα μπορείτε να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό και να του παρέχονται πλήρη γεύματα!
Παρότι δεν υπάρχει ιερέας στη Marinaleda υπάρχει ελευθεροδοξία. Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι προτιμούν να κάνουν γιορτές και πανηγύρια γίνονται κάποιες θρησκευτικές λιτανείες για όσους είναι πιστοί.
Όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από όλους (θυμίζοντας την αρχαία ελληνική δημοκρατία), συλλογικά σε τακτικές συνελεύσεις, διότι «πολλά μυαλά – πολλές ιδέες» λέει ο δήμαρχος.
Η Marinaleda επίσης διαθέτει κλειστό γυμναστήριο, ποδοσφαιρικό γήπεδο και δύο κολυμβητήρια ένα κλειστό και ένα ανοιχτό. Η συνδρομή είναι μόλις 3 ευρώ τον χρόνο! Επίσης έχουν δύο πάρκα τεράστια 160 στρεμμάτων για να κόβουν τις βόλτες τους και να εμπνέονται. Και φυσικά, έχουν τη δική τους δωρεάν τηλεόραση, ραδιόφωνο και internet.
Μια άλλη καινοτομία είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Marinaleda έχει απαλλοτριώσει πολλές χιλιάδες στρέμματα μετατρέποντάς στα σε κοινόχρηστα, προκειμένου να δοθεί δωρεάν χώρος για χτιστούν νέες κατοικίες για τους καινούργιους κατοίκους.
Οι κάτοικοι, αφού λάβουν τον χώρο τους, λαμβάνουν και τα υλικά τους και χτίζουν τα σπίτια τους με τη βοήθεια των υπολοίπων δημοτών καθώς και επαγγελματιών οικοδόμων που όμως πληρώνονται από το Δήμο!!! Επίσης όσον αφορά στα σχέδια, υπάρχουν επαγγελματίες αρχιτέκτονες, οι οποίοι, δημιουργούν μαζί με τον ιδιοκτήτη την κατοικία των ονείρων του και –μαντέψτε- κι αυτή η υπηρεσία είναι δωρεάν! Το όλο κόστος δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ το μήνα μέχρι την ολοκλήρωση της οικοδομής!
Όλα τα σπίτια έχουν 3 τουλάχιστον υπνοδωμάτια και κήπο 100τμ και υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση στην περίπτωση που μεγαλώσει η οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο έχουν χτιστεί πάνω από 300 μονοκατοικίες και άλλα σπίτια, στεγάζοντας όλους τους κατοίκους. Ωστόσο, για να αποτραπεί κάθε είδους κερδοσκοπία, απαγορεύεται να πουλούν τα σπίτια τους.
Ακόμα και οι ώρες που αφιερώνει ο ιδιοκτήτης για την κατασκευή του ίδιου του τού σπιτιού, προσμετρώνται σαν ωφέλιμη εργασία και αφαιρούνται από το τελικό ισοζύγιο των 39 ωρών τη βδομάδα που υποχρεούται κάποιος να δουλέψει για να δικαιούται τον μισθό του.
Πρόσφατα ο Δήμαρχος Κοδρίγιο, της Μαριναλέντα, επισκέφθηκε την Ελλάδα και μίλησε για το σύστημα που έχουν αναπτύξει και την απαγκίστρωσή τους από τα γρανάζια του καπιταλισμού.
«Εχουμε αποδείξει ότι οι άνθρωποι µπορούν να δουλεύουν και για άλλες αξίες, όχι μόνο για το χρήµα. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει προδώσει οικτρά τη μεγαλύτερη μερίδα του λαού, είναι για τους λίγους και δεν αφήνει καμμιά ευκαιρία στα νέα παιδιά να αναπτυχθούν και να ευτυχήσουν. Γιαυτό και θα καταρρεύσει».
Ανάρτηση από : http://www.e-fungus.gr/
Ευχαριστώ την φίλη : Ρουμπίνη Μ.