Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς θα πατήσει σήμερα, Παρασκευή, σε παλαιστινιακό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια, για μια «συγκέντρωση νίκης» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη σύγκρουση του περασμένου μήνα με το Ισραήλ. Ο αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος...
δεν έχει επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη αφότου έφυγε από τη Δυτική Όχθη σε ηλικία 11 ετών, βγήκε ενισχυμένος από την οκταήμερη σύγκρουση που τερματίσθηκε με μια εκεχειρία την οποία διαπραγματεύθηκε υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. Έχει δηλώσει έκτοτε πως θα απευθυνθεί και σε άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις.
«Υπάρχει μια καινούργια διάθεση που μας επιτρέπει να πετύχουμε τη συμφιλίωση», είχε δηλώσει ο Μεσάαλ προς το πρακτορείο Reuters σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή από το Κατάρ, όπου κατοικεί αφότου έφυγε από τη Συρία νωρίτερα φέτος.
Θα παραμείνει για λίγο περισσότερο από 48 ώρες στον παραλιακό θύλακο, τον οποίο κυβερνά η Χαμάςμετά τον πόλεμό της, το 2007, με την Φάταχ που κυβερνά τη Δυτική Όχθη.
Η Χαμάς σχεδιάζει μια υπαίθρια συγκέντρωση αύριο Σάββατο για να προβάλει αυτό που ισχυρίζεται πως ήταν μια νίκη της εναντίον του Ισραήλ και ταυτόχρονα να τιμήσει την 25η επέτειο από την ίδρυση της οργάνωσης.
Οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης τα δύο τελευταία χρόνια έφεραν φίλους της Χαμάς στην εξουσία σ' όλη την περιοχή, κυρίως το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανήκει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους που ήταν για καιρό εκτός νόμου και είναι οι πνευματικοί μέντορες της Χαμάς.
Η συγκέντρωση του Σαββάτου δεν πραγματοποιείται την ακριβή ημερομηνία της ίδρυσης της Χαμάς, αλλά την ημέρα της 25ης επετείου από την έναρξη της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης, της ιντιφάντα, εναντίον του Ισραήλ.
Αυτό θεωρείται άνοιγμα προς άλλες παρατάξεις και υπαινιγμός ότι υπάρχει μια νέα προθυμία να αναζητηθεί η συμφιλίωση με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ελέγχει τη Δυτική Όχθη. Επίσης, μολονότι το Ισραήλ αρνείται σταθερά να μιλήσει με τη Χαμάς, μια οργάνωση που δηλώνει πως επιδιώκει την καταστροφή του και ρίχνει ρουκέτες στις πόλεις του, ο Μεσάαλ, ο οποίος έχει επιβιώσει δηλητηρίασης από ισραηλινούς δολοφόνους, θα μπορούσε να αναδειχθεί ως μια σημαντική φυσιογνωμία στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έχει από καιρό τελματώσει.
Ο 56χρονος Μεσάαλ διηύθυνε τη Χαμάς από την εξορία στη Δαμασκό από το 2004 ως φέτος τον Ιανουάριο, όταν εγκατέλειψε τη συριακή πρωτεύουσα εξαιτίας του πολέμου του υποστηριζόμενου από το Ιράν προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εναντίον σουνιτών ανταρτών. Τώρα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Κατάρ και το Κάιρο.
Ανάρτηση από :http://anarxaszante.blogspot.gr