Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ο Μεγάλος Ύπνος της Ελληνικής Αριστεράς

Του Γεράσιμου Δεληβοριά

Το να λες πως στην Ελλάδα υπάρχει καπιταλισμός και καπιταλιστές, είναι κάτι αυτονόητο, το ξέρουν και το καταλαβαίνουν και οι πιο ανίδεοι στα οικονομικά. Το να λες όμως πως η Ελλάδα, σαν χώρα, δρα ιμπεριαλιστικά και προσπαθεί να αλώσει οικονομικά (και εδαφικά, γιατί αυτό σημαίνει στο κάτω της γραφής ιμπεριαλισμός), επειδή μερικές επιχειρήσεις Ελλήνων καπιταλιστών έχουν εγκατασταθεί σε διπλανές βαλκανικές χώρες, δείχνει το μέγεθος της ανοησίας που σε διακατέχει.
 Εδώ και πολλές δεκαετίες, μια σειρά σοβαρών μαρξιστών οικονομολόγων έχουν αποδείξει, πως η Ελλάδα είναι μια εξαρτημένη απ’ τον ξένο ιμπεριαλισμό χώρα.
 Πως το ελληνικό κεφάλαιο συνεργάζεται στενά με τους ιμπεριαλιστές. Δρα ουσιαστικά σαν ξένο κεφάλαιο, ληστρικά και αποικιακά απέναντι στη χώρα και το λαό.
 Το γεγονός πως μεγάλα τμήματα του έχουν μεταναστεύσει τελευταία σε διπλανές χώρες, δείχνει απλώς αυτό που ο Μαρξ είχε πει, πως το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, πως πηγαίνει πάντα εκεί που υπάρχει ή προσδοκά κέρδος. Άλλωστε οι Έλληνες καπιταλιστές, πάντοτε επένδυαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα επένδυαν μόνο μέσα από «αναπτυξιακούς» δηλαδή αποικιακούς νόμους. Ο Ν. Ψυρούκης, είχε αποδείξει απ’ την δεκαετία του 60, ότι τα ξένα κεφάλαια που επενδύονταν στη χώρα μας βάσει δήθεν αναπτυξιακών νόμων, ήταν στην πραγματικότητα ελληνικά κεφάλαια που επέστρεφαν στην Ελλάδα μέσω εταιρειών που είχαν συστήσει στην αλλοδαπή. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες κεφαλαιοκράτες πετυχαίνανε ασυλία και πλήρη φορολογική απαλλαγή, μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους, όπως κάνουν και τώρα στις διπλανές βαλκανικές χώρες.

 Όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ελληνικός καπιταλισμός είναι ένας υποτακτικός συνεταίρος του διεθνούς κεφαλαίου, ένας πιστός υπηρέτης του ξένου ιμπεριαλισμού. Και ο ιμπεριαλισμός σήμερα, στην περιοχή μας, δεν επενδύει στην Ελλάδα για την επιβολή του. Για τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, έχει από καιρό αναδείξει σε χωροφύλακα την Τουρκία, με την ιθύνουσα τάξη της οποίας διατηρεί μιαν προνομιακή σχέση. Παράλληλα υποθάλπει σοβινιστικές κινήσεις μικρότερων βαλκανικών κρατών όπως η Αλβανία και η FYROM, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει σαν αποσταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια. Τους Αλβανούς ήδη τους έχει χρησιμοποιήσει μ’ επιτυχία στο Κόσοβο, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στον σερβικό εθνικισμό.
 Οι αρλούμπες* λοιπόν που ξεφούρνισε πρόσφατα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαϊτάνη δείχνουν πως μερικά κομμάτια της ελληνικής αριστεράς, βρίσκονται σε κατάσταση εγκεφαλικής αφασίας. Και το γεγονός πως δεν έχει ξεσηκώσει μιαν ηχηρή διαμαρτυρία απ’ όσους μέσα στην αριστερά εξακολουθούν να διατηρούν κάποια σοβαρότητα είναι πολύ λυπηρό, γιατί δεν προοιωνίζει κανένα καλό για τον λαό.

  *Είπε συγκεκριμένα:


«Επιτρέψτε μου να πω ότι άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε δηλώσεις στη χώρα σας το 2010 και υπήρξε προσκεκλημένος από το κόμμα στην κρατική τηλεόραση ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα που χρησιμοποιείται εσείς: Μακεδονία.
Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνον στο όνομα. Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας.
Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αιτία γι’ αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλά άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν άλλα πράγματα που συμβαίνουν».