Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Όποιος μικρομαθαίνει δεν γερονταφήνει*

Του Λευτέρη Ριζά


  Είχε αναρτηθεί  στις 22 Ιουλίου με τίτλο«Ο λύκος κι αν εγέρασε…» - εδώ στον  ΟΙΣΤΡΟ ένα σχόλιο μου, με αφορμή τη μη-απάντηση του Γιάννη Μηλιού και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  - σε μια επίθεση που είχε εξαπολύσει η Ν.Δ. εναντίον τους για τις απόψεις που είχε δημοσιεύσει παλιότερα γύρω από το «Κυπριακό», με κοινό κείμενο της, η τριάδα Γ. Μηλιός – Ν. Θεοδωρίδης – Σίσσυ Βωβού.        Πιο πρόσφατα ακολούθησε, πάλι στον ΟΙΣΤΡΟ, το «Η στρατηγική απορία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ» (27/10/12). Αυτά τα δύο πρέπει να συνδυαστούν και συνδεθούν με το σημερινό. Γιατί από τη μια ο λύκος παραγέρασε και δεν μπορεί να αλλάξει συνήθειες – δεν γερονταφήνει κι από την άλλη το στρατηγικό αλαλούμ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ιδίως στα «εθνικά θέματα» μοιραία θα αναπαράγει τέτοια φαινόμενα, όπως αυτό που θα σχολιάσουμε στη συνέχεια. «Η στρατηγική απορία» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αντανακλάται και στις ομιλίες του προέδρου του στην Κ.Ο. , όπου δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει τα ήδη γνωστά περί μνημονίου κλπ, χωρίς να αναφέρεται και στα άλλα ανοικτά ζητήματα που μας αφορούν σαν λαό και χώρα. Για τα οποία και η τρικομματική κυβέρνηση αποφεύγει να αναφερθεί ή κάτι να κάνει σχεδιασμένα και συγκεκριμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όμως, δεν πρέπει να ακολουθεί την ίδια μέθοδο της σιωπής, όπως έκανε και αυτή τη φορά, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια. Είναι πια γνωστή η περίπτωση των δηλώσεων της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Ιωάννας Μεϊντάνη για την ονομασία των Σκοπίων [Fyrom] και τις αντιδράσεις από την πλευρά της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ (Φώφης  Γεννηματά σε συνέντευξη της στον Ν. Χατζηνικολάου REAL FM 19-12-12[1]), της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ βεβαίως και όλων των νέο-δημοκρατικών ιστοτόπων.  Δεν υπήρξε αντίδραση από το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Π. Σκουρλέτης της παρείχε πλήρη κάλυψη. Δεν εντοπίστηκε άρθρο ή σχόλιο στον Iskra, του «Αριστερού Ρεύματος» με το οποίο συνεργάζεται η συνιστώσα Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), στην οποία ανήκει η κ. Μεϊντάνη.**
Η κ. Ι. Μεϊντάνη πιστή στη γραμμή της οργάνωσης της επανέλαβε τις γνωστές «διεθνιστικές» και «αντικαπιταλιστικές» θέσεις της. Αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία μια και το όνομα δεν παίζει κανένα ρόλο, διευκρινίζοντας ότι «Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας» η οποία «…επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αιτία για αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν άλλα πράγματα που συμβαίνουν».

        Αυτή η θέση της θα μπορούσε να εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σήμερα ως όλον αν το ζήτημα αυτό είχε συζητηθεί σε κάποιο κεντρικό όργανο του – την πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ή ήταν ενσωματωμένη στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ή στην Προγραμματική του Διακήρυξη. Ή έστω στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, από την οποία χωρίς καμιά πολιτική συζήτηση που θα αφορούσε και το ζήτημα των Σκοπίων, δεν έγινε. Τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας εκλέχτηκαν όπως και αυτά της Κ.Ε.: με λίστες στη βάση των «γνωστών» συσχετισμών. 

        Η μόνη και τελευταία επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το πρόβλημα των Σκοπίων εκφράστηκε πρόσφατα – 12/12/12 – με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος  Εξωτερικής Πολιτικής του, η οποία αναφέρει:
«Η αδιέξοδη εμμονή της ΕΕ σε καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καθώς και  οι τρέχουσες δομικές της ανισορροπίες, μετατρέπουν τη διεύρυνσής της σε μια ατελέσφορη και επικίνδυνη διαδικασία, τόσο για την ίδια την συνοχή της, όσο και για τα συμφέροντα των λαών της.
Ειδικότερα, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ προϋποθέτει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την εγκατάλειψη των αλυτρωτικών εξάρσεων και την εμπέδωση συμπεριφοράς καλής γειτονίας. Μόνο με αυτούς τους όρους θα υπάρξει ανάσχεση του εθνικισμού, προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας.
Η οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών στο θέμα της ονομασίας συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Απαιτείται συμφωνία αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις.
Αυτές οι προϋποθέσεις θα συμβάλουν στον τερματισμό των εθνικιστικών συγκρούσεων και θα προωθήσουν την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία των λαών της Βαλκανικής.
Στη βάση των ανωτέρω δεδομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ  θεωρεί ότι όλες οι πλευρές  πρέπει να εργαστούν αποφασιστικά για την εκπλήρωση των ανωτέρω απαραίτητων προϋποθέσεων, δίχως τις οποίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.»

        Η τοποθέτηση της κ. Ι. Μεϊντάνη βρίσκεται ολοκληρωτικά εκτός επίσημης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ [εδώ δεν συζητώ αν και κατά πόσο είναι κι αυτή ορθή ή όχι]. Όταν η ανακοίνωση αναφέρεται στην εγκατάλειψη των αλυτρωτικών εξάρσεων  και την συμπεριφορά καλής γειτονίας δεν αναφέρεται στη συμπεριφορά της Ελλάδας και του ελληνικού καπιταλισμού. Αναφέρεται σε αυτά που διαρκώς λένε οι ηγέτες των Σκοπίων  και την συστηματική παραχάραξη της ιστορίας. Δεν ξέρω αν στην Γκρενόμπλ έμαθαν την κ. Μεϊντάνη ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σκοπιανός ή Σλάβος πολύ νωρίτερα – κατά μερικούς αιώνες – από την εμφάνιση τους στα Βαλκάνια. Εδώ, όμως, θα όφειλε να το μάθει και μάλιστα θα όφειλε ο κ. Π. Λαφαζάνης  πριν συνάψει «συμμαχίες» και ακριβώς για να τις συνάψει να έχει ξεκαθαρίσει μερικά τέτοια καίρια και ακανθώδη προβλήματα με το χώρο προέλευσης της βουλευτού. Χωρίς τέτοιο ξεκαθάρισμα πάσα συμμαχία είναι αποτέλεσμα οπορτουνισμού. Τι έλεγε ο μακαρίτης ο Λένιν «πριν να ενωθούμε και για να ενωθούμε πρέπει να χωρίσουμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα». Την πραγματική ενότητα την έβλεπε να στηρίζεται σε ξεκαθάρισμα απόψεων, θέσεων, ιδεών και όχι σε ένα μείγμα ετερόκλητων και ασύνδετων θέσεων και ιδεών. 

        Συνεπώς η απάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Π. Σκουρλέτη στη Ν.Δ.  είναι εκτός  τόπου. Την παραθέτω για να βγάλει ο αναγνώστης ασφαλή συμπεράσματα:
«Ο άσφαιρος αντιπερισπασμός της Ν.Δ. που αποσκοπεί στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, δεν πείθει κανέναν. Άλλωστε, δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Ο  κ. Σαμαράς είναι εκείνο το πολιτικό πρόσωπο που έχει βαριές ευθύνες για την περιπέτεια γύρω από την ονομασία της FYROM.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σαφής από την πρώτη μέρα που προέκυψε το ζήτημα. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλήθεια η θέση του κ. Σαμαρά ποια είναι σήμερα;
Κι ένα δεύτερο ερώτημα. Είναι τυχαίο ότι αυτοί που δείχνουν ενθουσιασμένοι από τη δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη είναι η Χρυσή Αυγή

        Η δήλωση – ερώτηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ – δεν αποσκοπούσε στη δημιουργία «ψεύτικων εντυπώσεων». Ήταν λιτή, σαφής και δικαιολογημένη. Τι έλεγε και τι ρωτούσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

  «Σε συνέντευξή της, πριν τρεις εβδομάδες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Ιωάννα Γαϊτάνη, κατηγορεί την Ελλάδα για αδιέξοδο με τα Σκόπια, καταλογίζοντας στη χώρα μας “οικονομικό επεκτατισμό”, εξαιτίας  “καπιταλιστικών συμφερόντων”.
Δεδομένης και της συμμετοχής της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδήλωση υπέρ του σκοπιανού “αλυτρωτισμού”, αλλά και σειράς ανάλογων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τη θέση του.
Υιοθετεί αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις;
Τα εθνικά θέματα απαιτούν υπευθυνότητα».

        Ο κ. Π. Σκουρλέτης  απαντάει με «άρες μάρες κουκουνάρες». Δεν τολμάει να αποδοκιμάσει τη βουλευτή για τα όσα υποστήριξε ΕΝΑΝΤΙΑ  στην γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ΧΩΡΙΣ να έχει συνεννοηθεί  με τα άλλη μέλη της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  και το σπουδαιότερο ΧΩΡΙΣ να έχουν καταθέσει τις θέσεις τους αυτές στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και να απαιτήσουν να συζητηθούν και να παρθεί απόφαση γι αυτές.

       Ο ίδιος φρόντισε να επιβεβαιώσει αυτή τη δειλία, την υπεκφυγή, την «άρα- μάρα» στη ΡΣ ΝΕΤ (19/12/12)   υποστηρίζοντας ότι «Σε καμιά περίπτωση η δήλωση της κας Γαϊτάνη δεν συνιστά μια άλλη τοποθέτηση πέραν αυτής που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαστε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αντίθετα, θα έλεγα ότι η δήλωση της Ν.Δ. αποτελεί  έναν αντιπερισπασμό ο οποίος είναι τελικά τελείως αναποτελεσματικός και άσφαιρος». Προσέχετε την καλπιά του εδώ; Κάνει γαργάρα όλα και θυμάται μόνο τη σύνθετη ονομασία. Και για να καλύψει τη βρωμιά του ρίχνει και τη «μουστάρδα» της Χρυσής Αυγής. Έτσι για να θολώσει τα νερά – ξεχνώντας βέβαια ότι η ίδια Χρυσή Αυγή που ψήφισε υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εξεταστική επιτροπή πριν λίγες ημέρες – και να μην απαντήσει στη πολύ συγκεκριμένη ερώτηση.
  Αλλά για να λέμε και του «στραβού» το δίκιο ευθύνη για όλη αυτή την εξέλιξη έχει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Γιατί στις ομιλίες του – στην Συνδιάσκεψη, την Κ.Ε. και την Κ.Ο – επαναλαμβάνει μονότονα μόνο τα περί Μνημονίου. Δεν θίγει τίποτα άλλο από αυτά που αφορούν όχι μόνο το «λαϊκό κίνημα», αλλά και τα άλλα πολλά και ανοιχτά ζητήματα της Ελλάδας: τα εθνικά, τα γεωπολιτικά κλπ. Έχει δίκιο λοιπόν ο διπλωματικός του σύμβουλος – παλιός και άξιος διπλωμάτης – κ. Γ. Αϋφαντής όταν σε σημείωμα του για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις προς την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που ασχολείται με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, γράφει: 
      «Η Ομάδα δεν είναι χώρος για κοινωνιολογικές αναλύσεις..Ο ΣΥΡΙΖΑ ,πλέον ως αριστερή Κυβέρνηση σε αναμονή (και όχι σαν αριστερό  εσαεί παρεκκλήσιο ή ξωκλήσι), έχει ανάγκη να ξέρει τί είδους συμπεριφορά θ` αντιμετωπίσει από την Τουρκία, όταν σε λίγους μήνες αναλάβει την κυβερνητική ευθύνη. Ποιές οι προθέσεις ,ποιές οι επιδιώξεις της Τουρκίας (δηλ. του Τουρκικού κράτους),πώς θα τις υλοποιήσει; Ώστε να χαράξουμε την δέουσα τακτική έναντι της Άγκυρας, να προσδιορίσουμε  τους δικούς μας στόχους και τα κατάλληλα εργαλεία, στο πλαίσιο των παγίων μας επιδιώξεων για ειρηνική συνύπαρξη, για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εδαφικής  μας ακεραιότητας. 

        Επισημαίνω: η κυβερνητική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την χώρα, τον όλο πληθυσμό της και όχι μόνο την Αριστερά. Το ερώτημα είναι ,συνεπώς, τί αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως κράτος από την Τουρκία , πώς κινούμε τους αρμόδιους μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους με τις δεδομένες αδράνειες ανεπάρκειες , προκειμένου στους όποιους χειρισμούς μας να έχουμε την συναντίληψη ,συστράτευση και στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού.

      Άρα ,το αντικείμενο της ανάλυσης δεν μπορεί να είναι πως αισθανόμαστε εμείς έναντι της Τουρκίας και του Τουρκικού λαού. Δεν ενδιαφέρει εν προκειμένω μία ακόμη διακήρυξη (των δικών μας) προθέσεων. Απαιτείται πρώτα η διαπίστωση των πραγματικών περιστατικών, των πράξεων και παραλείψεων του Τουρκικού κράτους έναντι της Ελλάδας. Αριστερό είναι ό,τι είναι αληθινό, η πολιτική μας αν πρόκειται να είναι αριστερή οφείλει να εδράζεται στην διακρίβωση της αλήθειας»

        Ακριβώς και οι σχέσεις μας με τα Σκόπια δεν μπορούν να εξετάζονται από τι πρεσβεύει το Αλφα ή Βήτα γκρουπούσκολο – συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από το αν θέλει να πιστεύει στον «διεθνισμό» ή όχι, αλλά από αυτό που προκύπτει ή θα προκύψει από τις σχέσεις μεταξύ κρατών που συνεργάζονται ή ανταγωνίζονται μέσα σε ένα διεθνές πλέγμα σχέσεων –  στο πλαίσιο της κυριαρχίας του καπιταλισμού / ιμπεριαλισμού.

        Θα κλείσω τονίζοντας ότι οι ευρισκόμενοι και στις δύο πλατφόρμες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ – δηλαδή  το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ και  το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ – «εθνομηδενιστές», «διεθνιστές» και μονόπατα «ταξικοί», δηλαδή αυτοί που δεν υπολογίζουν τον ιμπεριαλισμό, πολύ συχνά εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε μη «φίλια» πυρά, φέρνουν τα πάνω-κάτω, χωρίς να έχουν και δίκιο. Δεν διστάζουν να το κάνουν, να λένε ανοιχτά τις απόψεις τους, την «γραμμή» τους, ακόμα και εάν πάνε ενάντια στην «επίσημη» γραμμή του όταν υπάρχει και πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει. Εκείνοι που δεν έχουν τις ίδιες απόψεις, ιδιαίτερα αυτοί που σκέφτονται σοβαρά και θέλουν να εκφράσουν αυτό που λέμε – και τόχει πει και ο Τσίπρας – τη  δημοκρατική-πατριωτική-αριστερά, αντίθετα παραμένουν βουβοί και περιορίζονται σε «εσω-κομματικά» σχόλια και «σκονάκια» προς τη γραμματεία. Είναι μάλλον καιρός ανοιχτά να πουν τις απόψεις τους, να τις υπερασπιστούν, να τις αναπτύξουν και βέβαια να «συγκρουστούν» με την άλλη άποψη-γραμμή. Η σιωπή δεν είναι πάντοτε χρυσός.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
* Λαϊκό γνωμικό
**  Στο βιογραφικό της που κυκλοφορεί ευρέως και στο διαδίκτυο αναφέρεται ότι είναι έμπορος – που φυσικά δεν θέλει να επεκταθεί στα Βαλκάνια - Γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια, υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος (1977-1981) στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το 1987 εντάχθηκε στην τροτσκιστική οργάνωση ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση). Δηλαδή μια ζωή ανήκει αποκλειστικά στον τροτσκιστικό χώρο. Έτσι μαζί την ΔΕΑ ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του – πολυτασικού και πολυφωνικού – ΣΥΡΙΖΑ.
1- Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω, μια που σχολιάζω αυτό το θέμα, ένα σχόλιό σας για τις δηλώσεις που έκανε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γαϊτάνη, σε σχέση με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις αυτές. Νομίζω ότι απέναντι σε αυτή τη Βαβέλ των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει επιτέλους να πάρουν μία σαφή θέση.
                        Μία σαφή θέση, για να γνωρίζει ο κόσμος ποια είναι η ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα, μάλιστα, εθνικής σημασίας για τον τόπο, αλλά θα το πήγαινα και ένα βήμα πιο πέρα: θεωρώ κ. Χατζηνικολάου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα ζητήματα εθνικής σημασίας, τα οποία πολύ σωστά θέτετε εσείς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και απέναντι στα ζητήματα της βίας, του εκφασισμού της κοινωνίας και της απαξίωσης της πολιτικής ζωής. Γιατί θεωρώ ότι είναι εξίσου επικίνδυνα για την υπόσταση της χώρας, για την κοινωνική συνοχή και για την πορεία από εδώ και πέρα.

Ανάρτηση από : http://istrilatis.blogspot.gr

Ευχαριστώ τον φίλο Παύλο Τ.