Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Συζήτηση για Κυπριακό από τις κινήσεις Πατριωτικής Αριστεράς

Σαράντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, τα Μνημόνια σε Κύπρο και Ελλάδα και το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού, επανέρχεται επί τάπητος η συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Την Τετάρτη, στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του Παντείου κινήσεις της Πατριωτικής Αριστεράς διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα "Ελλάδα - Κύπρος: Απειλές και προοπτικές" . Οι πέντε εισηγητές εξήγησαν γιατί μία επίλυση τύπου Ανάν θα είναι αρνητική και για τις δύο χώρες.

Γ. Λιλλήκας: "Αναγκαία η διαμόρφωση κοινωνικοπολιτικού μετώπου"
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επί Τάσου Παπαδόπουλου και Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας υποστήριξε πως η πρώτη εθνική απειλή για τους Κύπριους "έχει όνομα" και είναι η Τουρκία και συνέχισε μιλώντας για τον σχεδιασμό "μιας αποτελεσματικής και πολυεπίπεδης στρατηγικής που θα εδράζεται στη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική ενότητα και την εθνική κυριαρχία".
Ο Γ. Λιλλήκας συνέδεσε την κρίση με τη βιασύνη για επίλυση του Κυπριακού υποστηρίζοντας πως "Ελλάδα και Κύπρος εκχωρήσαμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα στην τρόικα". Το "δίλημμα: χρεοκοπία ή Μνημόνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα: το Κυπριακό, την Θράκη, το Αιγαίο". Οι προϋποθέσεις είναι η εθνική διεκδικητική κουλτούρα και η πολιτική βούληση.
Γ. Αρσένης: "Προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς προώθηση εθνικών θεμάτων δεν γίνεται"
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης επεσήμανε στην τοποθέτησή του πως το Κυπριακό δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως μεμονωμένο θέμα και συμφώνησε με τον Γ. Λιλλήκα πως πρέπει να σπάσει η "νοοτροπία της ήττας". "Έχουμε διολισθήσει από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις και πάμε από το κακό στο χειρότερο" υποστήριξε και μας πήγε πίσω στο 2004, οπότε, μετά και το διάγγελμα του Τάσου Παπαδόπουλου, "ήταν η ευκαιρία να αναζητήσουμε επανατοποθέτηση πάνω σε άλλη βάση για τη δημιουργία ενός πατριωτικού μετώπου".
"Αν δεχθούμε ένα νέο σχέδιο Ανάν, θα αφανιστεί σε λίγα χρόνια ο ελληνισμός από την Κύπρο, ενώ, αν δεν βρεθεί λύση, θα παγιωθεί μια κατάσταση τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα" προειδοποίησε.
Ο Γ. Αρσένης μίλησε για την "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική" του Ανδρέα Παπανδρέου, που θέλει την "εξωτερική πολιτική μας να είναι ανεξάρτητη, με την Ελλάδα να ναι παίκτης και όχι θύμα στη διεθνή σκακιέρα".
Τέλος, κάλεσε τις αντιμνημονιακές δυνάμεις "να καταλάβουν πως η προοδευτική διακυβέρνηση χρειάζεται απεξάρτηση από το Μνημόνιο αλλά και προώθηση των εθνικών θεμάτων". "Είναι μεγάλη η ευθύνη των αντιμνημονιακών δυνάμεων να ανταποκριθούν, όπως το ΕΑΜ, όπως το πρώιμο ΠΑΣΟΚ" κατέληξε.
Δ. Κωνσταντακόπουλος: "Η Αριστερά θα ήταν κυβέρνηση αν είχε σαφή θέση για τα εθνικά θέματα"
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν "ένα παγκοσμίως πρωτότυπο τέρας" και σχολίασε πως το κοινό ανακοινωθέν "επαναλαμβάνει τις γραμμές του σχεδίου Ανάν". "Η Αριστερά θα ήταν κυβέρνηση αν είχε σαφή θέση για τα εθνικά ζητήματα και κρυστάλλινη θέση για ζητήματα του χρέους" εκτίμησε.
Ηλ. Νικολόπουλος: "To Aνάν καταργεί τη δημοκρατική αρχή"
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μέλος της Δ.Ε. του ΔΗΚΚΙ, Ηλίας Νικολόπουλος μίλησε για τις νομικές πτυχές του σχεδίου Ανάν και υποστήριξε πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία "παρουσιάζει δύο πολύ διαλυτικά στοιχεία" και πρότεινε τη συνταγή του Βελγίου. "Το Ανάν καταργεί τη δημοκρατική αρχή και τη λαϊκή κυριαρχία" είπε και τόνισε πως πρόκειται για "παγκόσμια πρωτοτυπία που εισάγει μια θεσμοθετημένη επικυριαρχία."
Θ. Στοφορόπουλος: "Ψευδοδίλημμα το ή ντε φάκτο αναγνώριση ή αποδοχή σχεδίου Ανάν"

Ο πρέσβης ε.τ., Θέμος Στοφορόπουλος μίλησε για την πολιτική της Ελλάδας από το 1974 και μετά. "Η Ελλάδα συνέπραξε στη συνωμοσία έναντι του κυπριακού λαού και συνεχίζει μέχρι σήμερα". "Το δίλημμα", είπε, "για μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο συνιστώντα κράτη και παραμονή των εποίκων ή παγίωση με σταδιακή ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους" είναι ψευδές.
Ανάρτηση από: http://www.avgi.gr