Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Επέστρεψε ο στολίσκος στην Κρήτη – «κρυφτούλι» από το Cape Ray

Επέστρεψαν στην Παλαιοχώρα της Κρήτης δύο σκάφη που συμμετείχαν στην εν πλω διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Το Συντονιστικό Χανίων κατά της υδρόλυσης των χημικών όπλων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στον Άγιο Νικόλαο να αποπλεύσει ούτε σήμερα από την Παλαιοχώρα Χανίων.
Δύσκολες συνθήκες επικρατούν και στα 120 μίλια ανοικτά των δυτικών ακτών της Κρήτης όπου βρίσκονται τα άλλα δύο σκάφη.
Οι συναγωνιστές προσπάθησαν να εντοπίσουν το θαλάσσιο χώρο υδρόλυσης χωρίς αποτέλεσμα γεγονός που σημαίνει ότι το ‘Cape Ray’ κρύβεται.
Ταυτόχρονα αφέθηκε σημάδι το οποίο αποτυπώνει τον ελληνικό χώρο της ΑΟΖ.
Τα δύο σκάφη επιστρέφουν στη Παλαιοχώρα προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες.»


 Αλλάζουν μορφή οι κινητοποιήσεις του Συντονιστικού Χανίων κατά της υδρόλυσης των χημικών όπλων στη θάλασσα της Μεσογείου καθώς όπως γνωστοποίησαν σήμερα τα μέλη του, οι συμβολικές δράσεις θα αντικατασταθούν από πιο αποτελεσματικές, με πιο συμβατά μέσα και καλύτερη προετοιμασία.
Σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων τα μέλη του Συντονιστικού που συμμετείχαν στην πλωτή διαμαρτυρία με σκάφη τα οποία προσέγγισαν το σημείο που βρίσκεται το αμερικανικό Cape Ray πάνω στο οποίο εξελίσσεται εν πλω η πειραματική διαδικασία της υδρόλυσης και επέστρεψαν στα Χανιά χθες το βράδυ χαρακτήρισαν επιτυχημένη την αποστολή τους. Όπως υποστήριξαν είχαν πληροφορίες ότι το Cape Ray βρισκόταν 70-80 ναυτικά μίλια δυτικά της Παλαιόχωρας ωστόσο όταν τα πλωτά σκάφη έφτασαν στο σημείο στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου το αμερικανικό πλοίο είχε μετακινηθεί σκοπίμως 25-50 μίλια για να μην τα συναντήσει. Ωστόσο η έλλειψη ανεφοδιασμού και ραντάρ που βρισκόταν πάνω στο Καράβι για την Γάζα -το οποίο είχε μείνει ακινητοποιημένο στην Παλαιόχωρα- δεν επέτρεψαν στα δύο ιστιοπλοϊκά να συνεχίσουν την πορεία τους προς το αμερικανικό πλοίο.
Ο δήμαρχος Σφακίων Π.Πολάκης και ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για την Γάζα Β. Πισσίας κατήγγειλαν πως σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποίησαν τα πλωτά σκάφη, η υδρόλυση εκτιμάται ότι γίνεται από 70-150 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ, σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο των Χανιώτικων νέων.

Ανάρτηση από: http://www.haniotika-nea.gr