Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η συζήτηση για το γήπεδο της ΑΕΚ


Του Λευτέρη Ριζά

Η συζήτηση στη Βουλή [29 και 30 Ιουλίου] για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής – αυτό της Θεσσαλονίκης αποσύρθηκε – απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί σε αυτό συμπεριλαμβανότανε και η ρύθμιση για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ (άρθρο 81).
Η συζήτηση για το γήπεδο της ΑΕΚ απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε (μια ακόμα) κωλοτούμπα. Άλλαξε στάση σε σχέση με αυτά που είχε συμφωνήσει με τη διοίκηση της. Από την απόλυτη συμφωνία ΑΕΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΥΠΕΚΑ για το γήπεδο που είχε επιτευχθεί στα τέλη Μαΐου – και που κατά την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ την είχαν τηρήσει – «ξαφνικά» όλα ανατράπηκαν.

Το πώς και πότε παρουσιάστηκε και επιβλήθηκε αυτή η αλλαγή στάσης το έχω θίξει σε παλιότερο άρθρο μου [1]. Εδώ μόνο να υπενθυμίσω ότι το «κακό» ξεκίνησε από ένα άρθρο των Γ. Μηλιού και Σπύρου Λαπατσιώρα, το ««Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σταυροδρόμι: Για μια στρατηγική αναδιανομής υπέρ των υποτελών τάξεων» και την αναφορά τους σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Unfollow. Τι στην πραγματικότητα συνέβη: Οι Μηλιός – Λαπατσιώρας μπορεί να υπήρξανε για πολύ καιρό στις πρώτες θέσεις των οικονομικών συμβούλων του ηγετικού «απαράτ» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναλύσεις τους για την κρίση και ο φανατικός «αντι-εθνικισμός» του Γ. Μηλιού, τον έκαναν ιδιαίτερη δημοφιλή στο ηγετικό περιβάλλον. Μόνο η εμμονή του στον «αντικαπιταλισμό» του άρχισε να γίνεται ενοχλητική από τη στιγμή που άρχισαν να σκέφτονται «ωριμότερα» το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση. Δηλαδή από τότε που και τα ταξίδια προς τα κέντρα του «συστήματος» πύκνωσαν και οι επαφές με τους αρχιερείς του. Από τότε που από το θα «σχίσουμε» τα μνημόνια ανακαλύψανε την επαναδιαπραγμάτευση κλπ κλπ. Βέβαια ο Γ. Μηλιός επ’ ουδενί ήθελε να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΕΕ ή το ευρώ. Όπως καλή ώρα – εκτός του Αλέκου Αλαβάνου – το σιγοψιθύριζαν οι του «αριστερού ρεύματος». Αλλά με την αντικαπιταλιστική εμμονή του και την κάθετη άρνηση του για οποιαδήποτε σχέση με ύποπτες για νεοφιλελευθερισμό πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε μάλλον να γίνεται βαρίδι στα πόδια τους. Οι άνθρωποι ψάχνουν από εδώ, ψάχνουν από εκεί να ξετρυπώσουνε συμμάχους. Από τη στιγμή μάλιστα που το όνειρο για αυτοδυναμία φαίνεται να παραμένει όνειρο, η σχετική πίεση και αγωνία για εύρεση συμμάχων έχει χτυπήσει κόκκινο. Ο «Δούναβης» της πολιτικής σκέψης – όπως τον είχαν αποκαλέσει σε άρθρα τους στην ΕΟΣ – Νίκος Βούτσης έφτασε μάλιστα να ονειρεύεται και κυβέρνηση μειοψηφίας.[2]
Ανάγκες κάλυψης της «δεξιάς» στροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη γραμμή του την «αντιμνημονιακή» και της διεκδίκησης από μέρους της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας, επέβαλαν μια σκλήρυνση του λόγου του όσον αφορά τις σχέσεις του με το «κεφάλαιο». Οι Γ. Μηλιός – Σπύρος Λαπατσιώρας, τη συμφωνία για το γήπεδο της ΑΕΚ την είχαν ερμηνεύσει ως προσπάθεια να «κερδίσουν φίλοι επιχειρηματίες». Και ένας τέτοιος βέβαια έπρεπε να είναι ο Δ. Μελισσανίδης – όχι, όμως ο Β. Μαρινάκης με το οποίο όλως τυχαίως είχε συνφάγει η κ. Ρένα Δούρου – ο οποίος άλλωστε, δεν μπορεί, εκτός από το Λιμάνι [εδώ η κόντρα με τον Β. Μαρινάκη και δήμαρχο του Μώραλη] θα έχει βάλει στο μάτι και το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, το Άλσος της και ό,τι άλλο μπορεί να επινοήσει η φαντασία του ανθρώπου. Αν δε στην περίπτωση μας ο «άνθρωπος» είναι ο Νίκος Βούτσης και κάμποσοι ακόμα σκληροί αντικαπιταλιστές του ΣΥΡΙΖΑ – η ΚΟΕ ας πούμε – τότε τα πάντα μπορεί να συμβούν. Μέχρι και στην σχετική ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία να καταψηφισθεί η πρόταση Τσίπρα-Βίτσα για θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ. Κι επειδή ο Τσίπρας δεν είναι ηγέτης διαμετρήματος, δεν έχει καμία σχέση με τις παραδόσεις των μεγάλων σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων που ανδρώθηκαν μέσα από τις αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, αλλά είναι ένας ηγέτης των ισορροπιών – δηλαδή ένας μικροαστός ηγέτης ενός μικροαστικού κόμματος   που πρώτα απ’ όλα είναι «πλουραλιστικό» και «πολυφωνικό», όπως όλα τα super-market, δεν είχε το θάρρος να αντιταχθεί στις ψήφους μιας σειράς ασχέτων με τα αθλητικά, ποδοσφαιρικά και γηπεδικά, που κοσμούν την Πολιτική του Γραμματεία.
Έτσι τη σύγχυση και αγωνία για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει την πλήρωσε η ΑΕΚ και το γήπεδο της. Γιατί, όπως, διαβεβαίωσε ο «Γάγγης του σχεδιασμού» Νίκος Βούτσης στη Βουλή – και με καμάρι το προβάλλει η ΑΥΓΗ –   «Δεν σας νοιάζει το γήπεδο της ΑΕΚ, σας νοιάζει το σχέδιο του επιχειρηματία». Ώστε κανένας δεν ενδιαφέρεται για το γήπεδο της ΑΕΚ. Όλοι μας μόνο για το σχέδιο του επιχειρηματία – μόνο που δεν μας το λέει ποιο είναι αυτό να το μάθουμε. Συγκεκριμένα. Όχι με νεφελώματα: ο καπιταλισμός, τα κέρδη, η τρόϊκα, η ανάλγητη κυβέρνηση κλπ κλπ για πολύ καθυστερημένους ανθρώπους.
Τα όσα είπε προχτές και χτες στη Βουλή ο κ. Ν. Βούτσης και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πρώτης τάξης παράδειγμα που μπορεί να οδηγήσει ηφανατική υστερία. Ενώ η ΔΗΜΑΡ – παρά τα προβλήματα της – υπέβαλε συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές κι έτσι η εκπρόσωπος της κ. Ν. ΦΟΥΝΤΑ έκλεισε την τελευταία παρέμβαση της λέγοντας:
«Εγώ ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το ότι στις νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις όντως προστέθηκαν οι τρεις τροποποιήσεις οι οποίες είχαμε πει ότι αποτελούν προϋπόθεση για να ψηφίσουμε τα δύο άρθρα, τα πρώην 81, 82, νυν 42-43, που αφορούν στο γήπεδο της ΑΕΚ………
Άρα, θέλουμε ως απόλυτη ανάγκη επιτέλους η Νέα Φιλαδέλφεια και η ΑΕΚ να αποκτήσει το γήπεδό της, με απόλυτο σεβασμό προς το Άλσος, του οποίου ευτυχώς και επιτέλους ο δασικός χαρακτήρας εξασφαλίστηκε πλήρως. Δεν αναφέρθηκε ότι μεγάλο μέρος από αυτό το περιβόητο τριγωνάκι, το οποίο θα απαλειφόταν με την παλιά μελέτη, παραμένει ως δασική έκταση.
Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι με βάση τη νομοτεχνική βελτίωση το πάρκινγκ του γηπέδου βγήκε και –να το πω έτσι- δεσμεύθηκε και νομοθετικά ότι θα είναι εκτός του συγκεκριμένου χώρου σε ιδιόκτητο οικόπεδο σε απόσταση έως 500 μέτρων από το συγκεκριμένο Άλσος και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακούμε, να συνεργαζόμαστε, να καταθέτουμε προτάσεις και επιτέλους να βρίσκουμε τις χρυσές τομές στα προβλήματα»
Πάνε έτσι τα σατανικά σχέδια του γνωστού επιχειρηματία για την «φιλετοποίηση» του Άλσους – που έτσι κι αλλιώς είναι χρόνια τώρα σε άθλια κατάσταση.
Ένα επιχείρημα, που οι του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι σπάει κόκαλα είναι αυτό που επανέλαβε ο Παναγιώτης Κουρουπλής. Ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για γήπεδα, μια και λόγω του προβλήματος του δεν μπορεί να τα δει ούτε να απολαύσει το θέαμα. Επανέλαβε λοιπόν:
«Θα ήθελα να αποσαφηνίσω για άλλη μια φορά, για να το κάνω καθαρό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν είναι με κανέναν τρόπο κατά του να γίνει γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Απλώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κι έχει την άποψη ότι θα έπρεπε να είναι ένα γήπεδο στα πλαίσια του ιδιοκτησιακού χώρου της ΑΕΚ, δηλαδή ένα γήπεδο είκοσι επτά χιλιάδων θέσεων, αντί τριάντα τριών χιλιάδων θέσεων.»
Από το μυαλό των ΣΥΡΙΖΑίων – που ως φαίνεται δεν έχουν και πολύ καλή σχέση με το ποδόσφαιρο και τις διεθνείς διοργανώσεις –   η ΑΕΚ έπρεπε να περιοριστεί στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού της χώρου και να κατασκευάσει ένα γήπεδο 27.000 θέσεων και όχι 33.000!!! Το ότι το γήπεδο των 27.000 δεν θεωρείται από την ΟΥΕΦΑ κατάλληλο για τη διεξαγωγή αγώνων που διοργανώνει η ίδια, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα. Ποιος λοιπόν θα κατασκευάσει γήπεδο που θα ξέρει ότι σε αυτό δεν θα μπορεί να παίξει διεθνείς αγώνες; Που θα τρέχει, σε ποιο γήπεδο, να τους παίξει; Όχι δύσκολες ερωτήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορεί να πάθουνε οι άνθρωποι εγκεφαλικό.
Αν βέβαια απαιτήσουμε, από τον Δήμαρχο ή από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από μια σειρά στελέχη του να επιστρέψουν ο ένας στο παλιό Δημαρχείο της Ν. Φιλαδέλφειας – εκείνο προ 70 ετών – στον ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει όλες τις ανάγκες του στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στο ΚΚΕ να εγκαταλείψει το «Σπίτι του Λαού» και να στριμωχτεί σε πιο μικρό χώρο και τα στελέχη ή και όλοι μας, να επιστρέψουμε στο «δέκα νομά σ΄ ένα δωμά», τότε θα, πράγματι θα αρκεί ένα γήπεδο 27.000!!! Το ότι από τότε, πριν 80 χρόνια, ο πληθυσμός του Λεκανοπεδίου έχει αυξηθεί, ότι η αρχιτεκτονική και κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων έχει εξελιχθεί – γι αυτό βλέπουμε παντού ανακατασκευές, επεκτάσεις ή και μεταγκαταστέσεις τους – αυτό οι «φωστήρες» μας δεν θέλουν να τα ξέρουν. Να μην πούμε ότι η ζήτηση για παρακολούθηση αγώνων είναι πολύ μεγαλύτερη από τις 27.000 θέσεις ακόμα και για παιγνίδια του πρωταθλήματος μας. Στο ΟΑΚΑ πχ. το 2005 παρακολούθησαν τον αγώνα ΑΕΚ-Καλλιθέας πάνω από 35.000 θεατές. Αλήθεια όλοι αυτοί έχουν δει – έστω στην τηλεόραση – σε τι γήπεδα και τι εγκαταστάσεις παίζουν οι ομάδες στην Ευρώπη;
Ο ίδιος βουλευτής, πιστός στην άρα μάρα «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ ξεφούρνισε και μερικά ακόμα πολύ ωραία.
«Τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πούμε δύο λόγια σε ό,τι αφορά το περίφημο ζήτημα της ΑΕΚ. Νομίζω ότι είναι μια λειτουργία που υποτιμάει τη νοημοσύνη μας, όταν κάποιοι θέλουν να επιδείξουν έναν υπερβάλλοντα ζήλο για την ΑΕΚ, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι είχαν ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια για το ότι η ΑΕΚ δεν έχει γήπεδο». Που κολλάει τώρα όλο αυτό; Όλοι όσοι ασχολούνται με τα του ελληνικού ποδοσφαίρου – και οι μη ΑΕΚτζήδες – ξέρουν ποιοι ευθύνονται που γκρεμίστηκε, κακώς κάκιστα, το γήπεδο της ΑΕΚ. Τι έχει να κάνει αυτό με το σημερινό ζητούμενο;
Αλλά ο παραλογισμός του βουλευτή έχει και συνέχεια: «Ωστόσο για άλλη μια φορά αυτούς που κόπτονται για την προσφυγική ΑΕΚ δεν τους άκουσα να μιλούν για τους Πόντιους και πάλι σήμερα της Ουκρανίας».
Δηλαδή όσοι υπενθύμισαν ότι η ΑΕΚ – και βέβαια όχι μόνο αυτή – είναι ομάδα προσφυγική έπρεπε να κάνουν και μια διάλεξη για το Ποντιακό ζήτημα [έχουμε τον Βλάσση Αγτζίδη γι αυτό] και να συνδέσουν απαραίτητα το γήπεδο με τους πρόσφυγες της Ουκρανίας – και γιατί μόνο με αυτούς; Καλά αν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ντρέπονται γι αυτά που λένε στη Βουλή, τότε έχει χαθεί κάθε ελπίδα να συνεννοηθούμε.
Ένα τελευταίο και μ’ αυτό κλείνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ,φρόντισε να ελέγξει τη σύνθεση των βουλευτών του στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής. Έτσι άφησε απέξω τους Δ. Στρατούλη και Γ. Πάντζα που είχαν πρωτοστατήσει στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΕΚ και ΥΠΕΚΑ. Όχι, λοιπόν, τα «δικά μας είναι σύκα και δεν ακούγονται και των άλλων καρύδια και βροντάνε». Όχι καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ότι με τα θερινά τμήματα προσπαθεί να ελέγξει τις αντιδράσεις των βουλευτών της που θα εκδηλώνονταν στην Ολομέλεια αλλά τα ίδια κάνουμε κι εμείς. Ο κόσμος, οι πολίτες – που αρέσει στη κ. Δούρου να λέει – ο λαός, ο απλός κοσμάκης δεν είναι τόσο χαζός όσον νομίζουν – και θα ήθελαν – οι διάφορες πολιτικές εξουσίες. Και θυμάται και καταλαβαίνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του για το γήπεδο της ΑΕΚ έχασε. Έχασε σε σοβαρότητα. Έχασε στην επαφή του με πλατιά λαϊκά στρώματα – ασχέτως οπαδικής τοποθέτησης – γιατί όλοι τους είδαν πώς στο όνομα της αντιπολίτευσης, με το στανιό αντιπολίτευση, είναι ικανός να θυσιάσει τη λογική και τα συμφέροντα ευρύτερων μαζών. Που βέβαια δεν έχουν το προνόμιο να ανήκουν σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, ομόφυλες κλπ κλπ.
Σημειώσεις – παραπομπές
2 – βλ. Κωβαίος Άγγελος «ΣΥΡΙΖΑ: Από την αυτοδυναμία στις συμμαχίες» ΤΟ ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ:  27/07/2014. Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό του ως Δούναβη βλ. ΕΟΣ: «Όσιος Μανόλης ο Ναυαγοσώστης», 2/09/2010: «Ο Δούναβης της σκέψεως, ο Γάγγης του σχεδιασμού, ο Νείλος των επιτυχιών, ο Ρίο Ντε Λα Πλάτα των προτάσεων, ο Ποδονίφτης των διαρροών, ο φίλος και σύντροφος Νίκος Βούτσης, με διέψευσε οικτρά. Αποδείχτηκε Αχέροντας»
Ανάρτηση από: http://istrilatis.blogspot.gr