Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Όχι στην εξοντωτική φυλάκιση της καθαρίστριας. Να αναιρεθεί η απόφαση

ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Δελτίο εργατικής πληροφόρησης     


Είναι υπερβολική ποινική καταδίκη,- δέκα χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή- που επέβαλε το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας  στην 53χρόνη εργαζόμενη καθαρίστρια, για πλαστό απολυτήριο της ΣΤ’ Δημοτικού. Αρχικά είχε προληφθεί από το Δήμο Ν. Ιώνιας Βόλου και στη συνεχεία εργαζόταν στο Δήμο Βόλου. Η ποινική αυτή καταδίκη είναι  αναντίστοιχη του αδικήματος. Φέρνει στη επιφάνεια  τον τρόπο που λειτούργει και αποφασίζει η αστική δικαιοσύνη. Που χρησιμοποιεί ως εργαλείο ένα νομικό  και δικαστικό πλαίσιο το οποίο είναι άδικο, ταξικό και ισοπεδωτικό και οδηγεί σε άδικες εξοντωτικές αποφάσεις  ανθρώπους του μόχθου. Αναδεικνύει και μια σειρά νοσηρά φαινόμενα που υπάρχουν και αναπτύσσονται στην καπιταλιστική κοινωνία. Πολύ περισσότερο στην εποχή της κρίσης και όχι μόνο οικονομικής αλλά και κρίσης, αξιών, οραμάτων και  ηθικής κατάπτωσης. Όταν πρόσωπα που έχουν καταχραστεί δημόσια περιουσία, έχουν πλουτίσει από αυτό, πρόσωπα που έχουν αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή κυκλοφορούν ελεύθερα, αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία η υπερβολική φυλάκιση της καθαρίστριας. 

Τιμωρήθηκε σύμφωνα με τον Νόμο ως καταχράστρια Δημοσίου χρήματος επειδή για χρόνια πληρωνόταν από το Δημόσιο δίχως να έχει τα τυπικά προσόντα να εργάζεται εκεί.  Η καθαρίστρια όλα αυτά τα χρόνια εργαζόταν και πληρωνόταν το μισθό της. Παρείχε εργασία στο Δήμο. Το δημόσιο δεν ζημιώθηκε γιατί δεν είχε τα τυπικά προσόντα, αφού  παρείχε εργασία σε αυτό. Πρόκειται για εξοντωτική ποινική καταδίκη σε πλήρη αναντιστοιχία με το αδίκημα και αυτό προκαλεί τα δίκαια αισθήματα των ανθρώπων της δουλειάς και ολόκληρης της κοινωνίας και πρέπει να αναιρεθεί. 
Η μη νόμιμη, άδικη και  πρωτίστως μη ηθική πράξη παραποίησης απολυτηρίου μπορεί να στέρησε τη θέση από κάποιον άλλον συνυποψήφιο που αναζητούσε εργασία. Απαιτείται  ορθότερη και ποιο δίκαιη διάκριση μεταξύ  των αδικημάτων.  Όχι ατιμωρησία αλλά και όχι εξοντωτική φυλάκιση εάν αναζήτησε εργασία με ένα μη νόμιμο τρόπο. 
Δεν υιοθετούμε και δεν δικαιολογούμε την πλαστογράφηση του απολυτηρίου, αλλά θεωρούμε υπερβολική την 10χρονη φυλάκιση της. Διαχωριζόμαστε πλήρως από αυτούς που καταθέτουν πλαστά χαρτιά είτε για να βρουν εργασία, είτε να αναιλειχθούν κατά την διάρκεια της εργασίας και  πλαστογραφούν απολυτήρια, πτυχία, βαθμούς, σε βάρος του διπλανού τους συνανθρώπου. Η παραποίηση, πλαστογράφηση στοιχείων,  ακόμα και για την εξεύρεση εργασίας είναι ξένη με την κουλτούρα και την ηθική της εργατικής τάξης.
Η εργασία, με αξιοπρεπή μισθό  είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, είτε έχουν είτε όχι απολυτήριο και τίτλο σπουδών.  Για το δικαίωμα αυτό αγωνιζόμαστε, συγκρουόμαστε με τις αντεργατικές πολιτικές και απαιτούμε σταθερή εργασία όλους. 
ΔΕΝ αναζητούμε πλαστά χαρτιά και πτυχία. 
Με αξιοπρέπεια, ηθική, αλληλεγγύη και χειραφέτηση προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές.                                 
Νοέμβριος 2018