Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η ανάγνωση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά δεν δημιουργεί επιστήμονες ούτε ειδικούς...


Του Δημήτριου Κούβελα 

Professor of Clinical Pharmacology, Aristotle University of Thessaloniki, Greece

Θα ήθελα να κάνω μια υπενθύμιση, όσον αφορά στις διαδικασίες κατάκτησης γνώσης.
1. Η ανάγνωση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά δεν δημιουργεί επιστήμονες ούτε ειδικούς. Αν δηλαδή εγώ ξεκινήσω να διαβάζω άρθρα για διαστημόπλοια, είναι αδύνατον να γίνω ειδικός διαστημοπλοίων. Ακόμα και αν το πιστεύω εμμονικά.
2. Η μέθοδος της επιστήμης, είναι μεν ενιαία και κοινή, βασίζεται δε σε κοινές αρχές, αλλά δεν καθιστά έναν βιολόγο, ικανό να αντιλαμβάνεται τη γαιοφυσική σε επίπεδο βαθύτερο του εγκυκλοπαιδικού.
3. Τον επιστήμονα τον κάνουν 2 μόνο βασικές διαδικασίες. Η μελέτη συγγραμμάτων αναφοράς και οι παραδόσεις στα μαθήματα μαζί με τα πρακτικά (εργαστήρια, κλινικές, φροντιστήρια).
4. Η γνώση δεν είναι ξεκομμένη από τη συναισθηματική εμπλοκή. Σε διάφορα συστήματα το ονομάζουν μύηση και έτσι μόνο περατώνεις τη διαδικασία. Πρέπει δηλαδή ο νέος ειδικός να νοιώσει μέρος της κοινότητας και να χαίρει της αναγνώρισης των άλλων ειδικών, έχοντας βιώσει κοινές εμπειρίες και έχοντας κερδίσει την αναγνώριση με δοκιμασίες.
5. Οι δοκιμασίες είναι οι εξετάσεις και η τελική μύηση είναι το πτυχίο.Συνοψίζοντας. Αν ο καθένας, διαβάσει ένα άρθρο, που πραγματεύεται μια μέθοδο παραγωγής ενέργειας από κόπρανα, ακόμη και αν γνωρίζει τη γενική μεθοδολογία της επιστήμης και τα βασικά εργαλεία της, είναι πρακτικώς αδύνατον να αντιληφθεί τα πιθανά λάθη που συχνά είναι χονδροειδή.
Θα πιστεύει ότι οι βόθροι είναι εκμεταλεύσιμοι και ανεξάντλητη πηγή πλούτου (αεικίνητο του είδους κουράδα) και θα υποστηρίζει ότι συνωμοσίες που εξυφαίνουν εχθροί εμποδίζουν την εκμετάλλευση
ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ.
Αν κάποιος με οποιαδήποτε ενασχόληση διατυπώνει ιατρικό «δόγμα» ή «παράδειγμα» (η σπουδή της φιλοσοφίας της ιατρικής θα βοηθούσε επίσης, για την κατανόηση όρων), καλό θα ήταν εκτός από άρθρα που βρήκε οπουδήποτε να μας εξηγεί και τη βασική θεωρία (μερικών χιλιάδων σελίδων), πάνω στην οποία «κουμπώνει» το συμπέρασμα του άρθρου. Φυσικά αφού σχολιάσει και τους περιορισμούς που υπάρχουν σε κάθε ερευνητική εικασία, για να μην μπερδεύει και άλλους στο πνευματικό σκότος που έχει ήδη βουτήξει ο ίδιος!

Ανάρτηση από: http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/