Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Αρμένικη βίζιτα

Το editorial του Δρόμου της Αριστεράς που κυκλοφορεί

Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι είναι τραγική η σημερινή στάση της Ελλάδας ως χώρας απέναντι στην Αρμενία, η οποία δέχεται μια συνδυασμένη επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Η αρμενική κοινότητα της Ελλάδας, με πλούσια πείρα και αγώνες, διαδήλωσε μάλιστα πριν λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας αλληλεγγύη στην Αρμενία. (Δεν ευαισθητοποιήθηκε φυσικά η Αριστερά ή οι «δικαιωματιστές» κάθε απόχρωσης).

Και γιατί «αρμένικη βίζιτα»; Μα ακριβώς γιατί, όπως εννοεί κι η έκφραση, δεν αναμένονται εύκολα ξεμπερδέματα, δεν έχουμε κάποιες «επισκέψεις» που θα τελειώσουν σύντομα. Κάτι τέτοιο δεν κάνουν το Ορούτς Ρέις και τα τούρκικα πολεμικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κλιμακώνοντας την επιθετικότητα της Άγκυρας; Στην Αμμόχωστο, κατάληψη και μόνιμη «βίζιτα». Παρενοχλήσεις συνεχώς, όπως η πρόσφατη στο κυβερνητικό αεροσκάφος που μετάφερε τον Ν. Δένδια. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο τούρκικος επεκτατισμός, με την νεοοθωμανική του μορφή σήμερα, αποτελεί έμπρακτη απειλή απέναντι σε μια σειρά ακόμα χώρες (Συρία, Αρμενία, Λιβύη κ.λπ.) προκειμένου να κατοχυρώσει την ιδιότητα της Μεγάλης Δύναμης. Αθροίζει στις παλιές γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, τα νέα πεπραγμένα του. Ουσιαστικά ανενόχλητος από τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες ενοχλούνται μεν από την ανοδική ισχύ της Άγκυρας, αλλά και δεν θέλουν να τα χαλάσουν μαζί της. Μια τέτοια στάση υιοθετούν οι δυτικές δυνάμεις αλλά και η Ρωσία, ίσως και το Ιράν.

Αυτό είναι το γεγονός που εκμεταλλεύεται όσο μπορεί και με αποφασιστικότητα ο Ερντογάν και το επιτελείο του. Γιατί να υπολογίζει την Ε.Ε. όταν έχει εξασφαλίσει μια «ασυλία» από τη Γερμανία και τους συνεταίρους της; Ο Τσαβούσογλου, μόνο που δεν χαστούκισε τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών όταν εκείνη έκανε μια μια αναφορά στα ελληνοτουρκικά…

Επομένως, από γεωπολιτική άποψη, ο τούρκικος επεκτατισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις χώρες, τους λαούς και τα έθνη που απειλούνται ή πέφτουν θύματά του. Όσοι έχουν δοκιμάσει την καταπίεσή του και τα αποτελέσματα της πολιτικής του, έχουν κάθε λόγο να συσφίγγουν τις σχέσεις μεταξύ τους. Να συντονίζουν τα βήματά τους και να μην αναδιπλώνονται ή να δορυφοροποιούνται από αυτόν υπό την απειλή του πολέμου.

Εχθρός της ειρήνης, εμπρηστής εντάσεων και πολέμων, διακινητής μισθοφόρων, εστία δουλεμπόρων και εκμεταλλευτής των προσφύγων, η Τουρκία βαδίζει στο δρόμο του σύγχρονου μεγάλου χαλιφάτου. Ο τούρκικος επεκτατισμός πρέπει να ηττηθεί, σε όλα τα πεδία! Πέρα από την εθνική διάσταση που έχει αυτός ο αγώνας για την υπόσταση της χώρας μας, αποτελεί και έμπρακτο διεθνισμό για τους λαούς της περιοχής. Στο πλευρό των Αρμενίων, των Κούρδων, των Σύρων, των Λίβυων, των αδελφών Κυπρίων, των Τούρκων δημοκρατών και αριστερών που στενάζουν στις φασιστικές φυλακές, για την συντριβή της πολεμικής και πολιτικής μηχανής του επιθετικού νέο-οθωμανισμού.

Ανάρτηση από: https://edromos.gr/