Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ο EZLN προειδοποιεί τον μεξικανό πρόεδρο:”θα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου τη γη μας ενάντια στα μεγάλα έργα”

Της Σύλβιας Βαρνάβα

Ο EZLN επανέλαβε τη θέση του έναντι των κυβερνητικών πολιτικών που συνεπάγονται εξορυκτικά έργα και προειδοποίησε, ότι θα υπερασπιστεί την επικράτειά του. Ζήτησε να ενισχυθούν τα κοινωνικά μοντέλα που βασίζονται στην αυτοδιάθεση και στις γνώσεις των ιθαγενών λαών.
Ένας χρόνος ήταν αρκετός για τις βάσεις στήριξης, τους συλλόγους και τις οργανώσεις που υποστήριξαν σε κάποια στιγμή το πολιτικό σχέδιο και την κυβέρνηση του Andrés Manuel López Obrador (AMLO), για να επιστρέψουν τελικά στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας (EZLN).
Από τις ζοφερές ομιλίες του Δεκεμβρίου του 2018 που χαρακτηρίζονταν με τη φράση: «Είμαστε μόνοι», οι Ζαπατίστας έφτασαν αυτόν τον Δεκέμβριο του 2019, στην οργάνωση και τον εορτασμό πέντε μαζικών εκδηλώσεων για διάφορους κοινωνικούς τομείς, αλλά και στο να δηλώσουν απερίφραστα, πως θα υπερασπιστούν τη γη τους ενάντια στα κυβερνητικά οικονομικά έργα, “μέχρι θανάτου, αν χρειαστεί”.

Χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες περιοχές του Μεξικού και τον κόσμο συμμετείχαν τον τελευταίο μήνα του έτους στις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις των Ζαπατίστας. Παρακολούθησαν εκδηλώσεις με θέματα αγροτικά, υπεράσπισης εδαφών, θέματα γυναικών, ταινίες και τέχνη. Το θέμα του οικονομικού σχεδίου του προέδρου του Μεξικού, που έχει ως βάση τα λεγόμενα «μεγα-προγράμματα» (megaprojects), απασχόλησε όλες τις συζητήσεις.
Μιλάμε για έργα όπως το Τρένο των Μάγια, τον Διάδρομο του Ισθμού και τη συμμαχία που έχει γίνει με επιχειρηματίες όπως ο Ricardo Salinas Pliego, ο Alberto Bailléres και ο Carlos Slim, που συνδέονται με έργα εξόρυξης ορυχείων, ενέργειας, υδραυλικών και ακινήτων.
Μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις, το «Φόρουμ για την προστασία της επικράτειας και της Μητέρας Γης», γιορτάστηκε στο San Cristóbal de las Casas στις 21 και 22 Δεκεμβρίου. Αγροτικές και αστικές οργανώσεις από 24 κράτη της χώρας σε συμμαχία με το Εθνικό Συνέδριο των Αυτοχθόνων (Congreso Nacional Indígena, CNI) ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Αρκετές ομάδες επανενώθηκαν εκεί, οι οποίες στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας του 2018 αποφάσισαν να ποντάρουν στην κυβέρνηση του López Obrador και τώρα, απογοητευμένες από το οικονομικό μοντέλο, επέστρεψαν ξανά στη συνάντηση με τους συμμάχους τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κατηγόρησαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι θα αντικαταστήσει τη βούλησή τους με “παραπλανητικές διαβουλεύσεις”, για να “επιβάλει βίαια το κακώς αποκαλούμενο Τρένο των Μάγια, το οποίο παραδίδει ιθαγενή εδάφη σε μεγάλα βιομηχανικά και τουριστικά κεφάλαια”. Συμφώνησαν να ενωθούν για να υπερασπιστούν την επικράτειά τους, να είναι αυτοσυντηρούμενοι και να ενισχύσουν ένα σύστημα ζωής μ’ένα οικονομικό μοντέλο διαφορετικό από το καπιταλιστικό μοντέλο.
Στη συγκέντρωση “Οι γυναίκες που αγωνίζονται”, που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Δεκεμβρίου, περίπου 4.000 συμμετέχουσες από 49 χώρες συζήτησαν τις επιπτώσεις που έχει το υπάρχον οικονομικό μοντέλο και τα έργα που βασίζονται στην άντληση φυσικών πόρων.
Στον εορτασμό της 26ης επετείου του EZLN, η ηγεσία της ομάδας των ανταρτών υπερασπίστηκε τη σημασία του αγώνα τους να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Με τη φωνή του υποδιοικητή Moisés, η αντάρτικη ομάδα απέρριψε το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα και ζήτησε την κατασκευή νέων μοντέλων ανάπτυξης, με βάση την αυτοδιάθεση και την αυτονομία που αποκαθιστούν τη γνώση των ιθαγενών λαών.
Ο Moisés παραδέχτηκε λάθη που έχουν γίνει, αλλά τόνισε τις προόδους της οργάνωσης.
“Έχουμε παραμείνει σταθεροί στην προσπάθεια κατασκευής κάτι καινούργιου. Είναι αλήθεια ότι έχουμε κάνει λάθη και σφάλματα. Σίγουρα θα κάνουμε περισσότερα στον μακρύ δρόμο μας, αλλά ποτέ δεν έχουμε εγκαταλείψει, ποτέ δεν έχουμε εξαντληθεί και δεν έχουμε ποτέ παραιτηθεί (…) και είμαστε περισσότεροι κάθε φορά. Έχουμε ένα σχέδιο ζωής. τα σχολεία και οι κλινικές υγείας ανθίζουν στις κοινότητές μας και η γη καλλιεργείται συλλογικά. Και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον συλλογικά. Είμαστε λοιπόν μια κοινότητα, μια κοινότητα κοινοτήτων. Και παραμένουμε σταθεροί στην εκπλήρωση του καθήκοντός μας ως προστάτες της Μητέρας Γης “.
Στην περιοχή Chiapas, στο φαράγγι του Altamirano, μια από τις εισόδους στη ζούγκλα Lacandón, όπου βρίσκεται ένα από τα 11 κεντρικά γραφεία τους, ο εκπρόσωπος του EZLN αμφισβήτησε τα «μέγα-προγράμματα» και την κυβερνητική απόφαση να τα εκτελέσει.
“Οι λαοί των Ζαπατίστας θεωρούν ότι είναι πρόκληση, σαν να λέει ότι έχει τη δύναμη και τα χρήματα για να δει ποιος μπορεί να αντιδράσει στην εντολή του. Ανακοινώνει,ότι πρόκειται να κάνει ό, τι λέει ο ίδιος κι όχι ό,τι λένε οι λαοί και ότι οι εξηγήσεις δεν έχουν σημασία. Τότε οι λαοί των Ζαπατίστας αναλαμβάνουν και αποφασίζουν ότι αυτή η πρόκληση είναι δική μας. ”
Ο Moises έθεσε το ζήτημα για το τι είναι πρόθυμοι να χάσουν υπερασπιζόμενοι τη γη και επανέλαβε τη θέση της οργάνωσης μπροστά στους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν.
“Είμαστε πρόθυμοι να πεθάνουμε ως εναλλακτική λύση για την κοινωνία, ως οργάνωση, ως εγγενείς λαοί με τις ρίζες των Μάγια, ως φύλακες της Μητέρας Γης, ως μεμονωμένοι Ζαπατίστας. Τότε εμείς, οι λαοί των Ζαπατίστας, συνεχίζουμε τις διαδρομές μας και το ημερολόγιό μας, κάναμε την προσφορά μόνο για να πληροφορήσουμε τη Μητέρα Γη ότι θα την υπερασπιστούμε και θα την υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου, αν χρειαστεί”.
“Ψάξαμε για ένα άτομο που είναι Ζαπατίστας και είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα, τα πάντα. Και δεν βρήκαμε ένα, ούτε δύο, ούτε εκατό, ούτε χίλια, ούτε δέκα χιλιάδες, ούτε εκατό χιλιάδες. Βρήκαμε όλους όσους ονομάζουν τον εαυτό τους EZLN,  πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τη γη”.

(πηγή : https://chiapas-support.org/ )

Ανάρτηση από: http://www.topikopoiisi.eu/