Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕΘ Covid ασθενών. Το παράδοξο ελληνικό αφήγημα


Του Πέτρου Μαγγανιάρη

Σε προηγούμενη ανάρτηση δείξαμε πως τον μήνα Οκτώβριο πάνω από το 60% των θανάτων με COVID-19 ήταν εμβολιασμένοι.

Τα στοιχεία προέκυψαν συνδυάζοντας δεδομένα από την μελέτη του καθηγητή Τσιόδρα και μια "διαρροή" δεδομένων από τον ΕΟΔΥ προς τον ελληνικό ιστότοπο της Huffington Post που ποτέ δεν διαψεύστηκε. 

http://blogvirona.blogspot.com/2021/11/blog-post_18.html

Βασικό επιχείρημα για την άρνηση οποιαδήποτε άλλης άποψης, που αμφισβητεί το επίσημο αφήγημα περί της μαγικής αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι η επίκληση του συντριπτικά μεγαλύτερου ποσοστού των ανεμβολίαστων διασωληνωμένων συμπολιτών μας, σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Το στοιχείο αυτό καθημερινά δίνει ο ΕΟΔΥ με τις ημερήσιες ανακοινώσεις του.

Αν και η συγκεκριμένη κατανομή που δίνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με στοιχεία άλλων χώρων όπως η Μεγάλη Βρετανία, φέρνοντας έτσι την Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα στατιστικό παράδοξο, θα δεχτούμε πως είναι πραγματική και θα αναζητήσουμε αλλού την εξήγηση.

Ένα άλλο δημοφιλές επιχείρημα μεταξύ των εραστών της βεβαιότητας είναι:

"Ρε φίλε τι θέλεις και ασχολείσαι με θέματα που δεν γνωρίζεις; Άσε τους ειδικούς επιστήμονες να ασχολούνται με αυτά".

Για να τελειώνουμε με το γελοίο αυτό επιχείρημα να βάλουμε μια και καλή τα πράγματα στη θέση τους.

Όταν αντιμετωπίζουμε μια υγειονομική κρίση εν προκειμένω μια πανδημία, όντως είναι αποκλειστική ευθύνη των ειδικών να προτείνουν την κατάλληλη ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ της αντιμετώπιση.

Όταν όμως αυτή η αντιμετώπιση εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού, μέσω  γενικού εμβολιασμού και μάλιστα με χρήση ενός καινούριου και μη δοκιμασμένου φαρμάκου, τότε η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας αυτής της επιλογής αλλά και η ασφάλεια του φαρμάκου είναι θέμα κυρίως στατιστικής ανάλυσης και όχι μιας στενά ιατρικής γνώσης.

Στατιστική ανάλυση και αποτίμηση για το αν ο τρόπος αντιμετώπισης που ειδικοί και κράτος επέλεξαν, τελικά λειτουργεί, μπορούν να κάνουν και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας και ίσως και καλύτερα από τους διάφορους "ειδικούς" στατιστικολόγους - πνευμονολόγους ή πλαστικούς χειρούργους.

Αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα σχετικά στοιχεία, που δυστυχώς κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό στα συρτάρια 10 ανθρώπων.  

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ                                             

και φυσικά με στοιχεία (όσα μας δίνουν ή ξετρυπώνουμε).

Συζητώντας καθημερινά με πολλούς φίλους και γνωστούς, υπάρχει μια διάχυτη άποψη στους περισσότερους, πως η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων με COVID -19  συντελείται εντός ΜΕΘ.  Άρα αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που είναι εντός ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι τότε και η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων καθημερινά, αυτούς θα αφορά.

ΕΧΟΥΝ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;

Ο ΕΟΔΥ λοιπόν στις ημερήσιες ανακοινώσεις του δεν δίνει δυστυχώς πόσοι από τους θανάτους συμβαίνουν εντός ΜΕΘ  COVID και πόσοι εκτός εξυπηρετώντας έτσι την παραπάνω αναφερόμενη σύγχυση.

Τα σχετικά στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ αφορούν:

·        Τον συνολικό αριθμό όσων έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ και

·        Τον συνολικό αριθμό ασθενών που  παραμένουν διασωληνωμένοι  και … τέλος.

Όμως ο ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) παρέχει και για την Ελλάδα το "Weekly new ICU admissions per 100k" δηλαδή  "Νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ ανά εβδομάδα και ανά 100000 κατοίκους".

Το σχετικό link https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/download-data-hospital-and-icu-admission-rates-and-current-occupancy-covid-19

Το Our World in Data έχει μεταφέρει σε διάγραμμα που επισυνάπτεται τις νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ ανά εβδομάδα για το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας, (Ως τρέχοντα πληθυσμό της Ελλάδας για την αναγωγή χρησιμοποιεί  τους  10.367.660 ανθρώπους.)

Το σχετικό link : https://ourworldindata.org/grapher/weekly-icu-admissions-covid?time=2021-09-26..latest&country=~GRC

Τώρα  ανάγουμε τα ημερησία στοιχεία του ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία επίσης  βάση και τα περνάμε όλα στον πίνακα που επισυνάπτω. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από 27/9 έως και 28/11/2021 σε εβδομαδιαία βάση δηλαδή τις εβδομάδες από 39 έως και 47 του 2021.

Οι 3 πρώτες στήλες του πίνακα λοιπόν αφορούν, η 1η τις νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ ανά εβδομάδα, η 2η όσους πήραν εξιτήριο από ΜΕΘ ανά βδομάδα και η 3η την εβδομαδιαία μεταβολή +/-  όσων ασθενών παραμένουν διασωληνωμένοι.

Εδώ πρέπει να κάνω μια διευκρίνιση.

Ο ΕΟΔΥ δεν δίνει τον αριθμό των ασθενών COVID που παραμένουν εντός ΜΕΘ, αλλά αυτών που παραμένουν διασωληνωμένοι γενικώς . Τα δύο αυτά νούμερα δεν ταυτίζονται κυρίως γιατί ένας απροσδιόριστος αριθμός συμπολιτών μας έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ, αλλά το στοιχείο αυτό για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνεται. Έτσι οι υπολογισμοί που ακολούθως θα γίνουν δεν θα δώσουν το μαθηματικά απολύτως σωστό αποτέλεσμα αλλά ένα πολύ κοντινό στην πραγματικότητα. Άλλωστε ο στόχος μου δεν είναι να υποκαταστήσω τον ΕΟΔΥ   δίνοντας νούμερα αλλά να αναδείξω μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που επισήμως διακινείται.

Τώρα πλέον είναι εύκολο να κάνουμε τους υπολογισμούς  μας. Αν από την πρώτη στήλη αφαιρεθούν η δεύτερη και η τρίτη στήλη προκύπτει στην τέταρτη στήλη  ο αριθμός των ΘΑΝΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΜΕΘ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.  Ακολούθως στην πέμπτη στήλη αναγράφεται ο συνολικός αριθμός θανάτων ανά εβδομάδα (που δίνει ο ΕΟΔΥ), έτσι στην έκτη στήλη υπολογίζεται ποιο είναι το ποσοστό θανάτων που συνέβησαν εντός ΜΕΘ.

Και προκύπτει ΝΕΑ ΕΚΠΛΗΞΗ !!!

Για την περίοδο λοιπόν από 27/9 έως 28/11 σε σύνολο θανάτων 3211, κατέληξαν εντός ΜΕΘ οι 1231, δηλαδή ποσοστό μόλις  38,34%!!! Έκτος ΜΕΘ είχαμε 1980 θανάτους δηλαδή ποσοστό 61,66%!!! Δηλαδή τα 2/3 σχεδόν των θανάτων με COVID στην Ελλάδα συμβαίνει εκτός ΜΕΘ!!!

Τα παραπάνω νούμερα αν συνδυαστούν  με την προηγούμενη ανάρτηση μου όπου δείξαμε πως από 27/11 έως 7/11 πάνω από το 60% των θανάτων με COVID-19 αφορούσαν εμβολιασμένους, οδηγούμαστε στην ισχυρή υπόθεση πως μεταξύ εκείνων που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ  οι εμβολιασμένοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία.

Έτσι το κυρίαρχο αφήγημα, πως αφού εντός ΜΕΘ ΤΟ 80% είναι ανεμβολίαστοι  άρα αντίστοιχα θα είναι και τα ποσοστά στους θανάτους, πάει περίπατο καθώς το τι συμβαίνει εντός ΜΕΘ αφορά μόνο το 1/3 των θανάτων. Επειδή δε, το αν θα πεθάνει κανείς εκτός ΜΕΘ δεν το κάνει λιγότερο επώδυνο, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις.

·        Γιατί τόσοι πολλοί συμπολίτες μας πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ;

·        Το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και πάρα πολλοί άνθρωποι που θα χρειάζονταν εισαγωγή αφήνονται στην τύχη τους;

·        Γίνεται επιλογή ποια κατηγορία ασθενών θα μπαίνει σε ΜΕΘ και με τι κριτήρια;

·        Καθησυχασμένοι από το επίσημο αφήγημα εμβολιασμένοι συμπολίτες μας νοσούν αλλά δεν κάνουν τίποτα όντας σίγουροι πως είναι άτρωτοι και καταλήγουν πριν καν προσέλθουν σε νοσοκομείο ή προσέρχονται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση;

Κλείνοντας, να επαναλάβω για πολλοστή φόρα πως ΠΡΕΠΕΙ να δοθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τους δείκτες διαχείρισης της πανδημίας και των εμβολιασμών καθώς η διαχείριση τόσο σοβαρής κρίσης που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να γίνεται με όρους αδιαφάνειας.

Η επίσημη επιστημονική άποψη των ακαταδίωκτων για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας δεν μπορεί θεωρείται επιστημονική όσο δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται και όσο απαγορεύει τον επιστημονικό διάλογο κριτικής ή και αμφισβήτησης της .

Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η απαγόρευση διαλόγου συνοδεύεται και με την επιβολή δια της βίας αυτής της μοναδικής αλήθειας.