Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Η επέκταση του ΝΑΤΟ γύρω από τη Ρωσία

Του Πέτρου Μαγγανιάρη

Ήταν το όχι και τόσο μακρινό 1990 όταν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ βρέθηκε στην Μόσχα και συναντήθηκε πρώτα, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, με τον σοβιετικό ομόλογό του Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε και ακολούθως με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στις 9 Φεβρουαρίου.

Από τις συνομιλίες του Μπέικερ στη Μόσχα προκύπτει ότι ο αμερικανός αξιωματούχος κινήθηκε στη γραμμή της παραμονής μιας ενωμένης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ με την προσφορά της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Η Μέρι Ελίζ Σαρότ, καθηγήτρια στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS), στο βιβλίο της  1989: The Struggle to Create Post-Cold War Europe φέρνει στην δημοσιότητα τις ιδιόχειρες σημειώσεις του ίδιου του Μπέικερ, από εκείνες τις συναντήσεις.

Ο αμερικανός υπουργός έγραφε μετά τη συνομιλία του με τον Σεβαρντνάτζε: «Αποτέλεσμα: Ενωμένη Γερμανία, αγκυροβολημένη σε ένα αλλαγμένο (πολιτικό) ΝΑΤΟ – του οποίου η δικαιοδοσία δεν θα προχωρήσει ανατολικά!» (στο πρωτότυπο και με συντομογραφίες: «End result: Unified Ger. anchored in a *changed (polit.) NATO – *whose juris. would not move *eastwards!»). Ο Μπέικερ ακολούθησε την ίδια γραμμή και στις 9 Φεβρουαρίου, κατά τη συνάντησή του με τον Γκορμπατσόφ, με τον στενό συνεργάτη του Ντένις Ρος να σημειώνει στο σχετικό Memorandum of Conversation (MemCon) ότι «δεν θα υπάρξει επέκταση της δικαιοδοσίας ή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ούτε μία ίντσα προς ανατολάς».
Ο Γκορμπατσώφ όμως ανάμεσα στα πολλά άλλα περίεργα και αμφιλεγόμενα που έκανε, ποτέ δεν ζήτησε γραπτά την παραπάνω διαβεβαίωση - συμφωνία.

Ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα η η διεύρυνση του ΝΑΤΟ (η οποία ξεκίνησε επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον) όχι μόνο σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας (π.χ. Πολωνία, Ουγγαρία), αλλά και σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που ανεξαρτητοποιήθηκαν (όπως τα κράτη της Βαλτικής).

Ο χάρτης που παρατίθεται δείχνει την απόλυτη στοχοποίηση και περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ που ακολούθησε. 
Μόνο η Ουκρανία ουσιαστικά έλειπε για να ολοκληρωθεί η περικύκλωση......

ΠΗΓΗ: Petros Maganiaris fb

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com