Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026

Η ζωή είναι καπιταλιστική

Του Στάθη Σταυρόπουλου

Πόσο κοστίζει στο κράτος η σύνταξη;

Μια ερώτηση που πλανάται άνετα στην επικράτεια. Από καφενέ σε καφενέ κι από κανάλι σε κανάλι.

Πόσο αξίζει η ζωή εκείνου που παίρνει τη σύνταξη; Τσιμουδιά!

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Μια επιδημία «κοστολόγησης» των πάντων πνίγει το μυαλό μας διαρκώς.

Πόσο κάνει αυτό, πόσο θα κοστίσει εκείνο – αυτό κυριαρχεί στην ρητορική των κομμάτων. Πόσο κοστίζει ο μισθός του Μήτσου κι όχι πόσο αξίζει η ζωή του Μήτσου!

Εν πρώτοις φαίνεται λογικό.

Σε μια κοινωνία που ο Μήτσος είναι εμπόρευμα, το κόστος του Μήτσου έχει πρωτεύουσα σημασία, η αξία του Μήτσου, δευτερεύουσα.

Ο Μήτσος είναι αναλώσιμος.

Μπορεί να κακοπληρώνεται.

Μπορεί να απολύεται.

Μπορεί να ζει μέσα στην αγωνία.

Τι να κάνουμε; Η ζωή είναι καπιταλιστική!

Η Volkswagen απολύει 50.000 εργάτες, ώσπου να φθάσει στον τελικό στόχο των 100.000 απολύσεων. Και να μετατραπεί σε πολεμική βιομηχανία. Διότι ο Μήτσος, εκτός από αναλώσιμος τυγχάνει και κρέας για τα κανόνια.

Βεβαίως, ο Μήτσος πληρώνει για τα πάντα, για το φαγητό, το σχολείο, το νοσοκομείο, τους δρόμους, τα μουσεία, αλλά το κόστος της ζωής του παραμένει δυσβάσταχτο για το σύστημα.

Και γι’ αυτό η ζωή του πρέπει να κοστολογείται συνεχώς! Πόσο μας κοστίζει η στέγη του Μήτσου; Πόσο μας κοστίζει το σχολείο για το παιδί του Μήτσου; Είναι κοστολογημένες οι ανάσες του Μήτσου ή καταναλώνει τον αέρα που ανασαίνει τζάμπα;

Κι έτσι κοστολογεί ο Μητσοτάκης τον Μήτσο, τον κοστολογεί ο Τσίπρας, τον κοστολογεί το ΠΑΣΟΚ και βρίσκουν τον Μήτσο φύρα!

Όσα βγάζει ο Μήτσος δεν φτάνουν για όσους του τα τρώνε!

Πρόβλημα…

Ανάρτηση από: https://www.militaire.gr/