Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ 18/03/12

Του Γιώργου Καρυστινού

Τα επεισόδια στο γήπεδο ήταν αναμενώμενα. Είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν το ντέρμπυ ντού και ξύλο απο τα ματ στον κεντρικό σύνδεσμο του παναθηναικού στη λεωφόρο αλεξάνδρας χωρίς αιτία.
Τα επεισόδια λοιπόν είχαν "στηθεί" μέρες πριν την έναρξη του αγώνα.
Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να δούμε λίγο πιο μακρυά από τα γεγονότα. Η κοινωνία είναι έτοιμη να εκραγεί. Το κράτος1* "στήνει" τα επεισόδια ανάβοντας το φυτίλι των φανατικών. Οι συνδεσμίτες λοιπόν επιτίθενται στα ματ σε ένα στάδιο γεμάτο κόσμο. Το κράτος γνωρίζει οτι μέρος της κοινωνίας, του κόσμου δηλαδή που βρίσκεται στο γήπεδο, θα παρασυρθεί και θα εμπλακεί στη βία λόγο της πίεσης, της ταπείνωσης και της εξαθλίωσης που έχει υποστεί τα τελευταία 2 χρόνια και λόγο του μίσους που έχει δημιουργηθεί από τον ρόλο των ματ όλο το διάστημα αυτό, με το ξύλο στους διαδηλωτές και την βίαιη καταστολή των αντιμνημονιακών διαδηλώσεων. Και πράγματι έτσι έγινε.
Ευχαριστώ την φίλη Δήμητρα Π.

Στην ουσία πρόκειται για πρόβα τζενεράλε πριν τα τελικά γεγονότα που ετοιμάζονται να "στήσουν", όταν κρίνουν οτι είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν λέω οτι οι οπαδοί ήταν παρακρατικοί - όχι φυσικά. Άλλωστε η κοινωνία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν χρειάζεται πλέον παρακίνηση για να σηκώσει πέτρα. Το κράτος όμως αποδεικνύεται οτι έχει τον τρόπο να ξεκινά τα επεισόδια και αυτό πλέον είναι αρκετό για την γενίκευσή τους. Ετοιμάζουν κάτι μεγαλύτερο και δεν ποντάρουν στους παρακρατικούς αλλά στον δικαιολογημένο θυμό και στην οργή της κοινωνίας. Αυτό άλλωστε έκαναν και στις 12 φεβρουαρίου όταν χρησιμοποιώντας τα ματ εναντίον της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, προκάλεσαν την δικαιολογημένη αντίδραση των διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα; Αντί την επόμενη μέρα όλοι να μιλάνε για το εκατομμύριο των διαδηλωτών που όπως φαινόταν θα συνέρεε στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να αναγκάσει σε παραίτηση την κυβέρνησης και την μη έγκριση του 2ου μνημονίου, να μιλάνε τα μ.μ.επικοινωνίας τους για την καταστροφή της Αθήνας!!!!

Μην χαιρόμαστε - παρασυρόμαστε λοιπόν επειδή τάχα βλέπουμε την κοινωνία να αντιδρά βιαια. Η βία δεν είναι ώριμη αντίδραση. Η βία είναι αυτό που επιζητά το κράτος για να επιβάλλει ακόμα περισσότερη βία και καταστολή. Το κράτος αυτή τη στιγμή θέλει την βία. Την χρησιμοποιεί σαν άλλοθι. Αφενός για να αποπροσανατολίσει μέσω των μ.μ.ε. την κοινωνία, ώστε να ενεργοποιήσει τα συντηριτικά της ένστικτα, να περιχαρακωθεί στην "ασφάλεια"
του σπιτιού της και να μην διαμαρτύρεται για τις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνώντων, αφετέρου για να έχει το άλλοθι της λήψης "έκτακτων μέτρων" καταστολής. Πολύ φοβάμαι οτι στο μυαλό των εξουσιαστών υπάρχουν έτοιμες προς εφαρμογή πολύ πιο αντιδημοκρατικές και ολοκληρωτικές "λύσεις" από αυτές που μας έχουν επιβάλλει μέχρι στιγμής.

Μέχρι όμως αυτές οι ακόμα πιο αντιδημοκρατικές "λύσεις" να τεθούν σε εφαρμογή, υπάρχει ακόμα ένα περιθώριο να καθυστερήσουν εάν το σύστημα εξουσίας καταφέρει να παραμείνει στη θέση του. Η εντέχνως στημένη γενίκευση της βίας που επιζητά το κράτος έχει κατ εμέ και άλλον έναν πιο κρυφό στόχο. Να επηρρεάσει την κοινωνία, ώστε να επιλέξει συντηριτική ψήφο στις επερχόμενες εκλογές ή να επιλέξει την αποχή. Και οι δύο αυτές επιλογές βολεύουν το υπάρχον σύστημα εξουσίας. Μπροστά στην στημένη εικόνα του γενικευμένου χάους (διαδηλώσεις με επεισόδια, συναυλίες με επεισόδια, γήπεδα με επεισόδια κτλ)2*, αυτός που αμφιταλαντεύεται για τη ψήφο του, τελικά θα την ρίξει στα μνημονιακά κόμματα που του εγγυούνται την "ασφάλειά" του. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος της πρόκλησης χάους. Να κάνεις τον άνθρωπο να φοβηθεί και να επιλέξει την "ασφάλεια" που ολημερίς παπαγαλίζουν τα μ.μ.ε. οτι του προσφέρει το υπάρχον σύστημα εξουσίας. Επίσης η γενίκευση της βίας ωθεί την νεολαία, δηλαδή το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που έχει τις πιο προοδευτικές ιδέες και που ονειρεύεται έναν διαφορετικό κόσμο, να απαξιώσει μέσα του τις εκλογές και να απέχει από αυτές. Δεν κρίνω αν αυτό είναι σωστή ή λάθος επιλογή - αντίδραση. Είναι πάντως μία αντίδραση που θα διασφαλίσει στα υπάρχοντα κόμματα την παραμονη τους στην εξουσία.

Ωφείλουμε να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν. Ωφείλουμε να σκεφτόμαστε και να οργανώνουμε μεθοδικά τον τρόπο της αντίδρασής μας. Ωφείλουμε να μην πέφτουμε στην παγίδα του συστήματος και της εξουσίας. Ωφείλουμε αυτά που καταλαβαίνουμε να τα επικοινωνούμε στους γύρω μας για να μην παρασύρονται απο το παιχνίδι της εξουσίας. Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να φερθούμε πιο έξυπνα απο το σύστημα. 

 1* κράτος = με τον όρο κράτος εννοώ την εξουσία που λαμβάνει τις αποφάσεις χωρίς να σέβεται την θέση της κοινωνίας. Χωρίς καν να κάνει αυτό που οφείλει. Χωρίς καν να ζητήσει την γνώμη του Λαού της. Σήμερα η εξουσία αυτή είναι βέβαιο πως δεν βρίσκεται μόνο εντός της χώρας αλλά και εκτός αυτής. Κυρίως εκτός αυτής. Και είναι σίγουρο οτι η εξουσία αυτή δεν ενεργεί προς όφελος των πολιτών αλλά προς όφελος μιάς πολύ μικρής μειοψηφίας, τόσο μικρής που δεν ξέρω καν αν μπορεί να ονομαστεί μειοψηφία, που κατέχει τον πλούτο. Δηλαδή τράπεζες και πολυεθνικές. Αυτές είναι το κράτος και η εξουσία σήμερα.

2*Μπροστά στην στημένη εικόνα του γενικευμένου χάους (διαδηλώσεις με επεισόδια, συναυλίες με επεισόδια, γήπεδα με επεισόδια κτλ) = Δεν υποννοώ οτι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτά τα γεγονότα είναι υποκινούμενοι από το κράτος. Όχι φυσικά, είναι άνθρωποι που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους και αντιδρούν. Αυτό το γνωρίζει το κράτος και το εκμεταλλεύεται, ώστε να πεί στους υπόλοιπους: "να αυτό θα γίνει αν φύγουμε από την εξουσία. Αυτό θέλετε;" Και τελικά η κοινωνία να τους διατηρήσει στην εξουσία φοβούμενη τα χειρότερα και αποπροσανατολισμένη φυσικά από τα χειρότερα που την έχουν βρεί ήδη.

Υ.Γ Αλήθεια ποιό είναι το μόνο γεγονός τα 2 αυτά μνημονιακά χρόνια που δεν μπόρεσε να χειριστεί προς όφελός του επικοινωνιακά το κράτος;;;
Ποιό ήταν το γεγονός εκείνο που δεν μπόρεσε να ελέγξει έτσι όπως ήθελε, καθώς παιζόταν ταυτόχρονα σε πολλά τερέν;;;
Μα φυσικά οι αντιδράσεις του κόσμου την 28η Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι απροετοίμαστο.


Πολλές εστίες αντίδρασης χρειαζόμαστε, Οι αμεσοδημοκρατικές λαϊκές συνελεύσεις των πόλεών μας και των γειτονιών μας είναι τέτοιες εστίες!!!