Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Σκοτεινές αποχρώσεις σε αριστερό κενό

Του Θανάση Σκαμνάκη


Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρι­σμένη από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κι ίσως ακού- γεται παράταιρη η ενασχόληση με θέματα πον μπήκαν στην επικαιρότητα την προηγούμε­νη βδομάδα. Κι όμως, ας κρα­τήσουμε μερικές ουρές ή μάλ­λον την καρδιά κάποιων γεγο­νότων. Δεν είναι άσχετη με τα παρόντα, ακόμα κι αν κινείται σε κάπως πιο απογειωμένα πεδία.
Ομιλία Ρεπούση περί της διδασκαλίας Θρησκευ­τικών, Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία. Σύσσωμο το αντιδραστικό τόξο, όλων των πλευρών, άδραξε την ευκαιρία για να ξεκινή­σει επίθεση. Αμελητέο ζήτημα; Πιθανόν, αν έτσι το βλέπεις. Αλλά ακριβώς αυτό είναι το πρόβλη­μα. Οχι αν συμφωνείς ή διαφωνείς με όλα ή μέ­ρος των θεμάτων, αλλά το ότι το θεωρείς αμελη­τέο ενώ από την άλλη πλευ­ρά ξεκινάει εκστρατεία. Ο ορυμαγδός πιστοποιεί πως όποιος τολμάει να θέτει τέ­τοια θέματα μπαίνει υπόδι­κος στο δικαστήριο των τη­λεοπτικών πρετεντεράκων και του εθνικισμού όλων των αποχρώσεων, μέσω του οποίου και αναπτύσσο­νται οι ιδεολογικές επιρροές της Χρυσής Αυγής. Το βαθύ σκοτάδι καναλιών, Αναστασιάδηδων, Άνθιμων και λοιπών θεματοφυλάκων του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού εί­ναι το καλύτερο μέρος για να κινείται η ναζιστι κή άγνοια και το μίσος.

Η Δεξιά σαρώνει τα ιδεολογικά τοπία, δεν αφή­νει τίποτα να περάσει απαρατήρητο, στρεβλώ­νει και επιτίθεται, ενώ η Αριστερά αμύνεται συ­νεχώς, καταφεύγοντας σε αοριστίες, δάνεια ή σι­ωπή. Εκεί που κάποτε έλαμπαν πρόσωπα σπου­δαία και σκέψεις πρωτοποριακές, τώρα επικρα­τεί αμηχανία: Κάθε κόμμα ή φορέας έχει τους λό­γους του ή τις δικαιολογίες του, ο ΣΥΡΙΖΑ να μη στεναχωρήσει τους ψηφοφόρους πον διεκδικεί να κερδίσει και είναι συντηρητικοί, θρησκευόμε­νοι κ.λπ., το ΚΚΕ γιατί αυτά δεν τα θεωρεί πε­δία άξια της ταξικής πάλής της εργατικής τάξης, άρα και της προσοχής του, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΝΑΡ γιατί δεν θεωρεί πως επαρκεί και πού να μπλέκεις τώρα!
Καμιά δικαιολογία δεν είναι επαρκής για να δι­καιολογήσει την ανεπάρκεια της Αριστερας, είναι ωστόσο ικανή να εξηγήσει γιατί ο συντηρητισμός διεισδύει τόσο βαθιά στο σώμα της κοινωνίας.
Η Αριστερά δεν είναι μόνο που όεν έχει ενιαίο στρατηγικό και πολιτικό λόγο, δεν έχει και κοι­νές φιλοσοφικές αφετηρίες, ούτε καν κοινές κοι­νωνικές ευαισθησίες. Διχασμένη βαθειά, διαβρωμένη βαθύτερα (φιλοσοφικά και κοινωνικά) και συνεπώς αμήχανη.
Κατ’ ουσίαν και από άλλο δρόμο υποκύπτει ή και προσχωρεί εν πολλοίς, στον κοινωνικό συ­ντηρητισμό. Θεωρεί πως αγώνας να είναι μόνο οι κινητοποιήσεις και δη εκείνες για την κυβερ­νητική πολιτική και το μεροκάματο; Τα άλλα εί­ναι για μια άλλη φορά. Φτωχαίνει τον εαυτό της και αδυνατεί να δώσει αέρα στα πανιά και τις ιδέες της.
Κι έτσι οι μάχες χάνονται πριν ακόμα δοθούν. Εκατοντάδες σελίδες αναλύσεων και μελετών, χι­λιάδες σελίδες ανακοινώσεων, πολλές κουβέντες και λέξεις σκορπισμένες στο πέλαγο μιας κοινω­νίας ούτως ή άλλως πελαγωμένης, αλλά πόση λί­γη ανταπόκριση!
Βρισκόμαστε στην κόψη του καιρού. Είναι και­ρός και πάλι για ταξίδια, σύντροφοι. Και τα τα­ξίδια θέλουν ορίζοντες. Όποιος μπορεί ας ταξι­δέψει, οι άλλοι μένουν πίσω. Αλλά, επιτέλους, ας μας ταξιδέψει κάποιος!
Ανάρτηση από: http://prin.gr