Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Κάμερες «ραμμένες» στις αστυνομικές στολές η νέα μόδα στις ΗΠΑ

Αστυνομικοί-big brother– για το …καλό μας με αφορμή τις ταραχές στο Φέργκιουσον.


Του Βασίη Γαλούπη
Στις «θωρακισμένες» στολές των αστυνομικών της Αμερικής βλέπει κανείς πια και μικροσκοπικές κάμερες! Η body cam, που η χρήση της αυξάνεται ραγδαία στα τμήματα των ΗΠΑ, επισπεύστηκε λόγω της διογκούμενης στρατιωτικοποίησης και αυταρχικότητας της αμερικανικής αστυνομίας, ύστερα και από τα τελευταία γεγονότα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
 Μετά τις δύο δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς στο Φέργκιουσον τον Αύγουστο, οι διαμαρτυρίες δεν έχουν κοπάσει ακόμα. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με συνέπεια το περασμένο Σάββατο άγνωστοι να πυροβολήσουν εναντίον αστυνομικών (δύο τραυματίστηκαν ελαφρά).

Μετά από όλο αυτό το διάστημα των μεγάλων ταραχών και διαδηλώσεων, σαν απάντηση στην κατά γενική ομολογία – ακόμη κι απόρεπουμπλικανούς γερουσιαστές – υπερβολική αστυνομική βία και παρουσία στρατιωτικών οχημάτων στους δρόμους, η ατμόσφαιρα παραμένει ιδιαιτέρως βαριά και ηλεκτρισμένη, με την Πολιτεία να προσπαθεί να βρει τρόπους να καθησυχάσει το κοινό αίσθημα.
409 νεκροί πολίτες στις ΗΠΑ, κανένας στην Βρετανία!
Ύστερα από τα πρόσφατα γεγονότα του Φέργκιουσον, άλλωστε, ήρθαν ανατριχιαστικά στοιχεία (από το FBI!) στην επιφάνεια για την γενικότερη κουλτούρα της αμερικανικής αστυνομίας. Συγκεκριμένα:
  • Το 2012 η αστυνομία της Βρετανίας δεν σκότωσε κανέναν πολίτη.
  • Στο διάστημα 2007-2013 η ιαπωνική αστυνομία σκότωσε έναν πολίτη.
  • Στην διάρκεια του 2012 οι Γερμανοί αστυνομικοί σκότωσαν οκτώ ανθρώπους.
  • Όσο για την αστυνομία των ΗΠΑ; Μόνο το 2012 έπεσαν νεκροί από σφαίρες αστυνομικών 409 άνθρωποι! 
Μείωση 59% στα περιστατικά βίας
 Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών αρχών θεωρούν ότι η χρήση κάμερας, με καταγραφή κάθε ελέγχου, περιστατικού, συμπλοκής, γενικά κάθε «συνάντησης» αστυνομικού με πολίτη, θα αυξήσει την διαφάνεια και κατά συνέπεια την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στους ένστολους.
 Στο Ριάλτο της Καλιφόρνια, για παράδειγμα, εφαρμόστηκε πειραματικά η χρήση καμερών στις στολές των αστυνομικών για το διάστημα 2012-2013. Στη διάρκεια αυτού του έτους, τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς προς τους πολίτες μειώθηκαν κατά 59%. Επίσης, οι καταγγελίες πολιτών για ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών μειώθηκαν κατά 88%. Μαζεύτηκαν, δηλαδή.
 Προκλητικό βραχιόλι αστυνομικών μετά το φονικό
Τον τελευταίο μήνα, όμως, οι αστυνομικοί του Φέργκιουσον δεν φοράνε μόνο τις καινούργιες τους κάμερες, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν τους ενθουσιάζει καθόλου σαν ιδέα. Είχαν ήδη φροντίσει, λοιπόν, ως ένδειξη συναδελφικής… συμπαράστασης αλλά και πρόκλησης του δημοσίου αισθήματος, να εφοδιαστούν με μπρασελέ που έγραφαν «Λέγομαι Darren Wilson» (το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο Michael Brown στις 9.8.14, με συνέπεια να ξεσπάσουν οι ταραχές).
Τα βραχιολάκια, μάλιστα, με το όνομα του εκτελεστή συναδέλφου τους, τα φορούσαν εν ώρα υπηρεσίας. Παράλληλα κάλυπταν με μαύρη ταινία το ταμπελάκι με τα διακριτικά τους.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες έριξαν λάδι στην φωτιά κι εξόργισαν ακόμα περισσότερο τον κόσμο, τόσο πολύ που το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε επείγουσα εντολή την περασμένη Παρασκευή να απαγορευτούν τα συγκεκριμένα αυτοσχέδια μπρασελέ, αλλά και η απόκρυψη των στοιχείων ταυτοποίησης των αστυνομικών.
 Ξεσηκώνονται οι πολίτες: «Θα φοράμε κάμερες κι εμείς»!
BODY CAMS 2
Στο Φέργκιουσον, πάντως, οι αστυνομικοί δεν θα είναι οι μόνοι με καινούργιο εξοπλισμό. Ήδη υπάρχουν κινήσεις… αντιπερισπασμού. Μια κίνηση πολιτών, η WeCopwatch, έχει ήδη συγκεντρώσει 6.000 δολάρια για αγορά καμερών για τους πολίτες, με σύνθημα «αφού οι αστυνομικοί θα μας τραβάνε βίντεο, θα τους τραβάμε κι εμείς». Προφανώς, υπό τον φόβο της παγίδευσης και της μεροληψίας. Διότι δεν είναι μόνο αν θα καταγράφουν οι κάμερες των αστυνομικών, αλλά κι αν θα… σκηνοθετούνε κιόλας. Είναι φανερό ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει κλονιστεί, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολυετή έρευνα της Νομικής του Γέιλ φάνηκε ότι οι Αφροαμερικανοί εμπιστεύονται, σε σύγκριση με τους λευκούς, τουλάχιστον 30% λιγότερο την αστυνομία. Επίσης, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι ζούνε 21.000 άνθρωποι. Απ’ αυτούς το 75% ήταν λευκοί το 1990. Το 2010, όμως, το 67% ήταν Αφροαμερικανοί. Ωστόσο, οι αστυνομικοί της πόλης παρέμειναν, όπως και παλιότερα, σε ποσοστό 95% λευκοί. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που υπάρχει τέτοια καχυποψία από την πλευρά του κόσμου.
 Είναι και θέμα… οπτικής!
 Αυτό, όμως, που γενικά παραμένει εντυπωσιακό είναι το εξής. Στην σημερινή εποχή οι ψηφιακές κάμερες είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες στον καθένα μέσω του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, υπάρχει υπερπληθώρα συσκευών παρακολούθησης σε δρόμους, μαγαζιά, χώρους εργασίας κλπ. Παρά ταύτα, η πραγματικότητα πολύ συχνά παραμένει αμφισβητούμενη. Και απαιτούνται κι άλλες… κάμερες, ακόμα περισσότερες…, για να λάμψει, κι αν λάμψει ποτέ, η αλήθεια!
 Ειδικά στο θέμα της αστυνομίας, υπάρχουν παραδείγματα απ’ όλο τον κόσμο όπου δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς έτυχε να έχουν καταγραφεί από τα κινητά τηλέφωνα μαρτύρων και να έχουν υποβληθεί στο δικαστήριο, αλλά ακόμη κι αυτό δεν εμπόδισε την διχογνωμία για το αν ο εκάστοτε κατηγορούμενος αστυνομικός ήταν ένοχος δολοφονίας ή ακούσιας ανθρωποκτονίας προστατεύοντας τον εαυτό του σε μια συμπλοκή.
 Επίσης υπάρχουν παραδείγματα όπου άγριοι ξυλοδαρμοί πολιτών από αστυνομικούς έτυχε να καταγραφούν από παρευρισκομένους, όμως μετά οι αστυνομικοί να αθωώνονται από την δικαιοσύνη. Τα έχουμε δει ξανά και ξανά αυτά. Κι όχι μόνο στις ΗΠΑ, βέβαια. Δεν είναι δα ότι ανακαλύπτουμε και την…Αμερική.
 Όλα αυτά, πάντως, οδηγούν σε ερωτήματα: Πώς θα δείχνουν αυτού του είδους τα περιστατικά μέσα από μια αστυνομική κάμερα; Θα χρησιμοποιούνται πλάνα από τα επίμαχα βίντεο πάντα ή μόνο όταν βολεύει τις αρχές; Με ποιον από τους «πρωταγωνιστές» τέτοιων πλάνων θα ταυτίζεται ο κόσμος; Οι αστυνομικοί; Η δικαιοσύνη; Τελικά, μπορεί ένα βίντεο να μην λέει ψέματα, αλλά συχνά αυτό που δείχνει ίσως να είναι θέμα οπτικής…  
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr