Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Υποδοχή ηρώων για τους Πεσμεργκά στην Τουρκία


ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ

Στην Τουρκία έφτασαν το πρωί της Τετάρτης οι πρώτοι 150 Κούρδοι μαχητές του Βορείου Ιράκ, οι οποίοι διέσχισαν τη νύκτα τα τουρκοσυριακά σύνορα με κατεύθυνση το Κομπάνι, προκειμένου να αγωνιστούν στο πλευρό των Κούρδων συντρόφων τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Μια ομάδα των Κούρδων του Ιράκ (περίπου 90 – 100 άτομα) έφτασε στην Τουρκία αεροπορικώς, ενώ άλλοι έφτασαν οδικώς μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά. Αλλες ομάδες πεσμεργκά βρίσκονται σε άλλα σημεία της τουρκο-συριακής μεθορίου, έτοιμες να κατευθυνθούν προς το Κομπάνι.

Οι Πεσμεργκά έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους Κούρδους της Τουρκίας, οι οποίοι για καιρό προπαθούσαν να πείσουν την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορα για τη διέλευσή τους.

Κρατώντας σημαίες του Ιράκ και επευφημώντας τους, εκατοντάδες Κούρδοι είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Sanliurfa της νοτιοανατολικής Τουρκίας για να τους καλωσορίσουν. Στη συνέχεια οι Πεσμεργκά αποχώρησαν με λεωφορεία συνοδευόμενοι από Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Τοπικός τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ομάδα των περσμεργκά βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία στην περιοχή του Σούρουτς, στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα.
Ο Σάλεχ Μόσλεμ, συμπροεδρεύων του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε ότι οι ιρακινοί πεσμεργκά, που αναμένεται να φθάσουν εντός της ημέρας στο Κομπάνι, θα μεταφέρουν μαζί τους αντιαρματικά όπλα, τα οποία θα βοηθήσουν τους σύρους κούρδους μαχητές υπερασπιστές της πόλης κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών που χρησιμοποιούν τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα στην επίθεσή τους.

Κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων οι τζιχαντιστές
Εν τω μεταξύ, τη συριακή πόλη Χομς έβαλαν ως νέο στόχο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, εξαπολύοντας επίθεση κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και σκοτώνοντας συνολικά 30 μέλη των δυνάμεων της Δαμασκού, όπως μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Από τις 17 Οκτωβρίου οι μάχες συνεχίζονται μέσα και γύρω από το Κομπάνι, το οποίο υπερασπίζονται οι Κούρδοι μαχητές με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Την Δευτέρα σε τέσσερις επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών καταστράφηκαν «πέντε οχήματα και ένα κτίριο», όπως ανέφερε ο αμερικανικός στρατός.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα αυτά «επιβράδυναν την προώθηση» του ΙΚ όμως η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Χθες οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο, με πρωταγωνιστή και πάλι τον βρετανό όμηρο Τζον Κάντλι, το οποίο όπως υποστηρίζουν γυρίστηκε στο Κομπάνι.

Ανάρτηση από: http://www.ethnos.gr