Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Oι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας-Πούτιν

Σε αυτές περιλαμβάνονται:
• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
• Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.
• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων: ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνεργασία με τη Ρωσία στο ξεκίνημα της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ελλάδα δεν φοβάται να ανοίξει τα κλαδιά της στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η επίσκεψη Πούτιν έρχεται σε μια σημαντική χρονική συγκυρία που «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνουμε πίσω την περίοδο της αβεβαιότητας».
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για δυνατότητες επενδύσεων ιδιωτικές και δημόσιες για σε μια σειρά από τομείς όπως υποδομές, μεταφορές, ναυτιλοεπισκευαστικό τομέα, τουρισμό και αγροτοδιατροφική συνεργασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον» και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.
Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευρά σε ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και ειδικά την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, καθώς και του ΟΛΘ.
Τέλος ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε και για τον τουρισμό, όπου υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας.
Τι προβλέπει το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ ΕΛΠΕ και Rosneft
Μνημόνιο Συναντίληψης για διμερή συνεργασία που θα αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Γρηγόρης Στεργιούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Ιβάνοβιτς Σεχίν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παράλληλα, εκφράζουν την θέληση να ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και να καθορίσουν -ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση- τους πιθανούς τομείς για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Στόχος του Μνημονίου, είναι να τεθεί το πλαίσιο για την δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων.
Από τις δυο εταιρείες θα συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας η οποία θα συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται, προκειμένου να συντονίζει και να προωθεί τα επόμενα βήματα συνεργασίας. Προτίθενται να μοιραστούν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές για την παραγωγική διαδικασία, τον προγραμματισμό και την αριστοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης έχει ισχύ για περίοδο ενός χρόνου, ενώ με γραπτή συναίνεση των δυο μερών η διάρκεια θα μπορεί να παραταθεί.

Ανάρτηση από: https://www.alfavita.gr