Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες έχει ανοιχτό μέλλον

«Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τέσσερα χρόνια αγώνων»
Του Ηλία Τσολακίδη*
Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, στο χώρο της Εμποροπανήγυρης Κατερίνης, θα πραγματοποιηθεί η 64η διανομή Χωρίς Μεσάζοντες από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας. Πρόκειται για τη σημαντικότερη διανομή στα 4 χρόνια δράσης της ομάδας, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει άμεσα τη διάλυση του κινήματος που έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά.
Θα είμαστε όλοι εκεί για να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για όλα όσα προγραμματίζονται σε βάρος των καταναλωτών και των μικροπαραγωγών της χώρας. Θα είμαστε εκεί, διότι αυτόν τον αγώνα δεν σκοπεύουμε να τον χάσουμε! Θα παλέψουμε, θα αντισταθούμε και θα υπερασπίσουμε αυτό που κερδίσαμε με τον ιδρώτα μας.
Εξαπάτηση των κοινωνικών κινημάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά, είχε κάνει σημαία του τις έννοιες της αυτοοργάνωσης και των κοινωνικών αγώνων και αγκάλιασε κάθε κινηματική δράση αντιγράφοντας ιδέες και πρακτικές που αναπτύσσονταν μέσα σε αυτές. Προσπάθησε να ελέγξει ιδεολογικά τα νεοαναδυόμενα κοινωνικά κινήματα και εκμεταλλεύτηκε τις κινηματικές δράσεις (διόδια, προστασία Ολύμπου, αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας, ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, όπως το νερό, λαϊκές αγορές, Χωρίς Μεσάζοντες κ.λπ.).
Οι σημερινοί βουλευτές του, υποσχέθηκαν πως θα γίνουν οι πυροκροτητές των λαϊκών διεκδικήσεων και των κινημάτων, όμως συνειδητά εκμεταλλεύτηκαν το λαϊκό ένστικτο της εξέγερσης και την ανάγκη ενός ολόκληρου λαού για αλλαγή. Σήμερα, η συμπεριφορά, κάποιων από αυτούς, αποδεικνύει περίτρανα τα παραπάνω: η συμμετοχή τους στα κινήματα ήταν απλά ένα «έθιμο» αντίστασης, το οποίο ξεχάστηκε μόλις φιλοξενήθηκαν στα κυβερνητικά έδρανα.
Αντί λοιπόν να σκύψουν το κεφάλι και να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη για την αναξιόπιστη συμπεριφορά τους και την εξαπάτηση των κινημάτων (Σκουριές, Κερατέα, Χωρίς Μεσάζοντες, ιδιωτικοποίηση νερού) κουνούν με θράσος το δάχτυλο και κάνουν μαθήματα σε αυτούς που μέχρι πρότινος έγλυφαν, μέχρι να αναρριχηθούν στα βουλευτικά έδρανα.
Αδιαφορία της κυβέρνησης
Η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της και τους προεκλογικούς «όρκους τιμής» για τη νομική θωράκιση των αγορών Χωρίς Μεσάζοντες, δυστυχώς, ελλείψει σοβαρού σχεδιασμού και με αστείες προτάσεις, συνεχίζει να ενισχύει τη διαχρονική χαλάρωση και την αδυναμία ενός κράτους να παρεμβαίνει, να αρέσκεται επικοινωνιακά σε εξαγγελίες άνευ κόστους, να αναλώνεται σε επεξηγήσεις και αναλύσεις αγροτικής πολιτικής που ποτέ δεν σχεδίασε ή μελέτησε, για να δικαιολογεί τη δική του απραξία και παραλυσία, τα δύο απολύτως υπεύθυνα συστατικά της σημερινής οικονομικής μιζέριας. 
Πιέσεις των μεγαλο-μεσαζόντων
Αν λάβουμε υπόψη, ότι η «πίτα» της λιανικής αγοράς τροφίμων (αγροτικά κυρίως προϊόντα) μειώθηκε κατά 10%, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2015, τότε θα καταλάβουμε γιατί βιάζονται να βάλουν λουκέτο στις αγορές Χωρίς Μεσάζοντες. Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις και αποδείξεις για τις κινήσεις των κάθε λογής εκπροσώπων των μεγαλο-μεσαζόντων, η πολεμική η οποία ασκείται εναντίον του κινήματος στα κυβερνητικά γραφεία, και ιδιαίτερα στο υπουργείο του κ. Σταθάκη, είναι καθημερινή και επίμονη. Τα όσα ανυπόστατα και ψευδή καταμαρτυρούνται σε βάρος του κινήματος μας, όπως δείχνει η πορεία των γεγονότων, βρίσκουν ευήκοα κυβερνητικά ώτα.
Το πανελλαδικό κίνημα
Οι πρωτοβουλίες πολιτών, έτσι όπως αποφασίστηκε στην 5η πανελλαδική συνάντηση ΧωρίςΜεσάζοντες την 5η Ιουνίου 2016 στη Λαμία, θα υπερασπιστούν όλα όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια: «Δηλώνουμε πως θα σταθούμε σύσσωμοι απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική μεθόδευση, έτσι όπως κάνουμε τόσα χρόνια τώρα. Οι δράσεις Χωρίς Μεσάζοντεςθα συνεχίσουν να υπάρχουν από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να πάνε χαμένα τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες δράσεις αλληλεγγύης και οι κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες είναι πραγματικότητα και το μέλλον του είναι ανοιχτό. Είναι μια άλλη αντίληψη που έχει αποδείξει πως υπάρχει εναλλακτική». Η απάντηση των πολιτών είναι η αυτοοργάνωση!
* Ο Ηλίας Τσολακίδης είναι ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου»
Ανάρτηση από: http://www.e-dromos.gr