Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ιστορική απόφαση: Οι Ζαπατίστας για πρώτη φορά στις εκλογές!

Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας (EZLN) και το Εθνικό Συνέδριο Ιθαγενών (CNI) γνωστοποίησαν πως θα συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Μεξικό. Η ανακοίνωση αναφέρει πως το "κατέβασμα" θα πραγματοποιηθεί με μια γυναίκα ιθαγενή.
Η απόφαση αυτή της 14ς Οκτωβρίου αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία των αγώνων των ιθαγενών πληθυσμών του Μεξικό, τον τρόπο που θα πραγματοποιούνται, την κατεύθυνσή και εξέλιξή τους.
Με τίτλο «Να σειστεί το κέντρο της Γης», το κείμενο αποτελεί έκκληση προς τον λαό για να οργανωθεί
Η απόφαση για συμμετοχή στις εκλογές του 2018 πάρθηκε στο 5ο Εθνικό Συνέδριο Ιθαγενών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη San Cristbal.
"Ο αγώνας που δίνουμε δεν αποζητάει την εξουσία. Επιδιώκουμε πως οι ιθαγενίς θα οργανωθούν και θα σταματήσουν την καταστροφή, θα δυναμώσουν την αντίστασή μας και τις εξεγερσεις μας για την υπεράσπιση των ζωών μας, των ομάδων μας και των γειτονιών μας"
Στην ανακοίνωση-διακήρυξη σημειώνονται οι  επιθέσεις που έχουν βιώσει οι ιθαγενείς λαοί, φυλές και εθνότητες του Μεξικού τονίζοντας πως αυτές όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά θα ενταθούν «έως ότου σαρώσουν και το τελευταίο ίχνος από την ύπαρξή μας ως λαών είτε στις πόλεις είτε στην ύπαιθρο».
Γι’ αυτό και οι Ζαπατίστας εγκαινιάζουν έναν νέο κύκλο "διαβούλευσης με καθέναν από τους λαούς μας για να ανατρέψουμε από τα κάτω την εξουσία που από τα πάνω μας επιβάλλουν και που το μόνο που μας προσφέρει είναι ένα σκηνικό θανάτου, βίας, λεηλασίας και καταστροφής".
"Δεν μας ενδιαφέρουν τα δημόσια αξιώματα, ούτε να έχουμε την εξουσία", επαναλάμβανε ο υποδιοικητής Μάρκος σε διάφορες συνεντεύξεις του, ήδη από την πρώτη δημόσια εμφάνισή του την 1η Γενάρη του 1994.
Ο Νιλ Χάρβεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού τονίζει: "Είναι ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης του πολιτικού διλήμματος του πώς μπορεί ένα λαϊκό κίνημα να κερδίσει εθνική παρουσία χωρίς να χάσει τη σχέση του με τις κοινωνικές του βάσεις".
Ένα βασικό θέμα που δεν ξεκαθαρίζεται από την ανακοίνωση, είναι ο τρόπος που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και αν πάρουν χρήματααπό τις εκλογικές αρχές που έχουν ασκήσει σκληρή κριτική.
Ανάρτηση από: https://www.alfavita.gr