Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Όλοι εναντίον όλων για τις τηλεοπτικές άδειες: ‘Αγριος καυγάς κυβέρνησης και Ν.Δ. μετά το “όχι”

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου (Κ) κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά το πέρας της διάσκεψης της Ολομέλειας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, Αθήνα, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016. Ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία (14 έναντι 11), αντισυνταγματικός. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.
«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν.
Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού», αναφέρεται στην απάντηση της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή ανατρέπει πλήρως το τηλεοπτικό τοπίο που ήθελε να δημιουργήσει η κυβέρνηση καθώς η επικράτηση της σκληρής γραμμής των δικαστών σημαίνει ότι και ο διαγωνισμός είναι άκυρος και τα κανάλια που μέχρι στιγμής υπήρχαν δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν. Δεν θα πέσει δηλαδή «μαύρο» ενώ τώρα η κυβέρνηση καλείται να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις για το τι θα πράξει.

Ουσιαστικά με την ακύρωση του διαγωνισμού θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στους υπεθεματιστές. Oσοι έλαβαν άδεια, δηλαδή οι κ.κ. Μαρινάκης, Αλαφούζος, Κυριακού και Σαββίδης θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα από το δημόσιο. Επίσης για όσους δεν είχαν ήδη κανάλι, δηλαδή ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης αυτοί δεν μπορούν να εκπέμψουν τηλεοπτικό σήμα.
Οι νέοι «παίκτες» που πήραν άδεια είναι ουσιαστικά στον αέρα και όλη η διαδικασία μεταφέρεται στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο εξ υπαρχής θα προχωρήσει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δηλαδή θα γίνει πλέον εκ του μηδενός από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να λάβει σχετικές αποφάσεις.
Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Απάντηση της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο
«Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ δίνοντας απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει:
“Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ολοκληρωμένη πρόταση για την «ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου» θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η ΝΔ η οποία και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σε ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζει πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας» τονίζοντας πως «ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε» και πως ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Σύμφωνα με τη ΝΔ «η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε» ενώ το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το «κυβερνητικό πραξικόπημα» στο χώρο των Μ.Μ.Ε. «Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.
Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.
ΕΞΑΛΛΟΥ: “Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Ένωση Κεντρώων, είχε από καιρό καλέσει τον κ. Παππά να κάνει πίσω στον αριθμό “4” και να προχωρήσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ. Οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα. Οι άδειες των τηλεοράσεων είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση ακολούθησε διχαστικό δρόμο και τώρα βγαίνει τραυματισμένη. ΕΣΡ λοιπόν αμέσως και σ΄αυτό όλες οι αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή”, αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.
Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.
Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Ανάρτηση από: http://mignatiou.com