Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ευρωπαϊκή προοπτική .. ο μετασχηματισμός της Ένωσης σε πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

"H Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει ενεργά την ένταξη έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η Ρωσική και Κινεζική επιρροή στην περιοχή."
 Αυτό μας λέει σαν πρώτη είδηση το euronews και μεταφέρει την αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την "ρωσοφοβία" που έχει καταλάβει την δύση.
 ΗΠΑ και ΕΕ ανακαλύπτουν κάθε μέρα "επικίνδυνες ρωσικές παρεμβάσεις" στα πάντα .. μέχρι και στην .. - εδώ χαμογελάμε - ενημέρωση!!

  Μάλλον πρόκειται για μια απόπειρα κατασκευής "αφορμής" για μετατροπή της Ε.Ε. από χώρο συνεργασίας των λαών - όπως το οραματίστηκαν οι λαοί και όπως τους το υποσχέθηκαν κατά καιρούς οι "ηγέτες τους"-, σε ένα πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Προοπτική στην οποία επείγει να αντιδράσουμε.
Το ρεπορτάζ του Euronews
 Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι οι χώρες που προηγούνται από άποψη διαδικασίας. Πρόθεση της Κομισιόν είναι το 2025 να αποτελέσει χρονιά ένταξής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οπως όμως είπε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών από την Πρίστινα όπου βρέθηκε την Τετάρτη, η ένταξη της Σερβίας περνάει από το Κόσοβο.
«Είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί το Κόσοβο ως οντότητα. Ο καλύτερος τρόπος γι' αυτό είναι να βρεθεί μια λύση για τις συνοριακές διαφορές. Γιατί; Γιατί είναι απαραίτητο για τη Σερβία. Αλλιώς δεν μπορεί να να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων υπήρξε στο επίκεντρο των συζητήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, αφού από εκεί περνούσαν οι βαλκανικοί δρόμοι μετανάστευσης.
Κάθε αστάθεια στην περιοχή δημιουργεί φόβους για νέες ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών.
«Είναι εμφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγική για τα δυτικά Βαλκάνια. Οπως και η Ρωσία, όπως και η Τουρκία. Μόνο η ΕΕ είναι πολύ αργή στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων», σχολίασε ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πίτερ Σιιζάρτο. 
Για τον Σλοβένο ΥΠΕΞ ωστόσο, που το σημαντικό ζήτημα είναι η επίλυση των συνοριακών διαφορών της χώρας του με την Κροατία, το 2025 φαντάζει μάλλον... κοντινό.
«Η Σλοβενία βρίσκεται σε διάλογο με την Κροατία εδώ και είκοσι χρόνια για να βρει μια λύση όσον αφορά τα σύνορα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας και νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι το 2025», είπε ο Καρλ Εριάβετς. 
Στο τέλος Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα επισκεφθεί τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να μιλήσει με τους επικεφαλής τους. Τον Μάιο στη Σόφια θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για το θέμα.
Ανάρτηση από: http://kinisienergoipolites.blogspot.gr