Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Χορηγείστε μόνοι σας έναν μετανάστη!

Του Ιάκωβου Ιωάννου

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι, δύο επιστήμονες είχαν το θράσος να σκεφθούν μία μορφή οργανωμένης δουλείας – να τη γράψουν, να την προσφέρουν για δημοσίευση, καθώς επίσης να την κυκλοφορήσει ένα γνωστό αμερικανικό περιοδικό στον 21ο αιώνα!

Επικαιρότητα

Η σχολή του Σικάγοη οποία έχει εφεύρει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τη σκλαβιά του χρέους, στα οποία στηρίζονται οι μέθοδοι του ΔΝΤ, δημοσίευσε ορισμένες καινούργιες της προτάσεις στο περιοδικό Politico – μέσω ενός καθηγητή νομικής, καθώς επίσης ενός στελέχους της Microsoft (πηγή).
Με τον τίτλο «Χορηγείστε μόνοι σας έναν μετανάστη», οι δύο συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ουσιαστικά μία εξτρεμιστική μορφή της αγοράς εργασίας τύπου UBER (=υπηρεσίες ταξί), όπου ο καθένας πουλάει την εργασία του με μία ημερήσια αμοιβή – σε συνδυασμό με μία παρελθούσα μορφή δουλείας, την οργανωμένη σκλαβιά χρέους. Ειδικότερα, γράφουν σε ελεύθερη μετάφραση τα εξής:
«Το πρόβλημα που δημιουργεί η μετανάστευση είναι πως τα οφέλη δεν κατανέμονται ομοιόμορφα. Οι καταναλωτές λαμβάνουν μεν καλύτερα προϊόντα και χαμηλότερες τιμές, αλλά οι απλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αυτά τα οφέλη. Ειδικά τα μέλη της εργατικής τάξης ενδέχεται να υποστούν μείωση των μισθών τους – οπότε πιστεύουν ότι, η μετανάστευση υποβαθμίζει τους μισθούς τους και απειλεί τις πολιτιστικές τους αξίες.
Έτσι, η μετανάστευση διευρύνει μεν την οικονομική «πίτα», αυξάνει το ΑΕΠ δηλαδή, αλλά δίνει μια πενιχρή «φέτα» στους απλούς ανθρώπους. Ο στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση και, στην πραγματικότητα, η διεύρυνση της μετανάστευσης – εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα ότι, τα οφέλη της θα κατανέμονται δίκαια. Το σημερινό σύστημα κάνει το αντίθετο: διοχετεύει τα οφέλη της μετανάστευσης στους μετανάστες και στις εγχώριες ελίτ που έχουν τη δυνατότητα να τους προσλαμβάνουν με χαμηλούς μισθούς στις επιχειρήσεις τους.
Αυτό το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί από ένα σύστημα χορηγίας για τους μετανάστες, το οποίο ονομάζουμε «Πρόγραμμα βίζας μεταξύ ατόμων». Στα πλαίσια αυτού του νέου συστήματος, όλοι οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να χρηματοδοτούν κάποιον μετανάστη, με στόχο τα δικά τους οικονομικά οφέλη».
Για παράδειγμα μία Αμερικανίδα, η οποία έχασε τη θέση εργασίας της, θα μπορούσε μέσω μίας πλατφόρμας (όπως αυτές που έχει η Amazon ή άλλες εταιρείες), να καλέσει μία εργάτρια από μία φτωχή νοτιοαμερικανική χώρα – φιλοξενώντας την στο υπόγειο του σπιτιού της. Αυτό σημαίνει τότε «χορηγία», οπότε θα ήταν η βάση για να δοθεί βίζα στη μετανάστρια και να ταξιδέψει στις Η.Π.Α. Αμέσως μετά η Αμερικανίδα θα μπορούσε να απασχολήσει τη μετανάστρια είτε στο σπίτι της, είτε να την προωθεί σε χαμηλά αμειβόμενες άλλες δουλειές, στις οποίες δεν ισχύει ο ελάχιστος μισθός – υποθετικά με 5 $ την ώρα.
Επειδή τώρα τα 5 $ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα κέρδιζε η μετανάστρια στη χώρα της, ο χορηγός θα μπορεί να απαιτήσει μερικές χιλιάδες δολάρια από τη μετανάστρια για τη χορηγία του. Έτσι η χορηγία θα ήταν μία αρκετά προσοδοφόρα πηγή εσόδων για τα μεσαία και κατώτερα εισοδηματικά στρώματα των Η.Π.Α. – τα οποία λεηλατούνται κυριολεκτικά από τα ανώτερα και ειδικά από το ανώτατο 1% που αποτελεί τον παρασιτικό καπιταλισμό.
Ολοκληρώνοντας, προφανώς θα επρόκειτο για την επαναφορά της δουλείας στη σύγχρονη εποχή – ενώ είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι, δύο επιστήμονες είχαν το θράσος να σκεφθούν κάτι τέτοιο, να το γράψουν, να το προσφέρουν για δημοσίευση, καθώς επίσης να το κυκλοφορήσει ένα γνωστό αμερικανικό περιοδικό στον 21ο αιώνα. Ο ρατσισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Ανάρτηση από: https://analyst.gr