Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Η ελπίδα έρχεται … και στους αρχαιολογικούς χώρους!

Του Νικόλα Δημητριάδη από την Ρήξη (φ. 147) 
Μεγάλη επιτυχία για τη νέα υπουργό Σημιτικού Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά: Κύκλοι του υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι βρίσκεται σε συμφωνία με το Υπερταμείο για την επιστροφή κάποιων αρχαιολογικών χώρων στη δικαιοδοσία του υπουργείου της, με την προϋπόθεση να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίησή τους. Η στήλη με τα πρώτα «πρότζεκτ αρχαιολογικής ανάπτυξης» διέρρευσε στον Τύπο και σας τα παρουσιάζουμε με κάθε επιφύλαξη:
Δελφοί: Προωθείται η μετατροπή του χώρου σε «εκπτωτικό χωριό», με σειρά γνωστών διεθνών αλυσίδων στον χώρο της ένδυσης και της εστίασης, αναγνωρισμένων εγχώριων μπραντς, αλλά και πολυκινηματογράφου μούλτιπλεξ. Η έλλειψη τέτοιων καταστημάτων αποτελούσε χρόνιο πρόβλημα των Δελφών, οδηγώντας σε μείωση των εσόδων. Ο ανανεωμένος χώρος αναμένεται να προσελκύσει τουρισμό με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας στην πολιτισμική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Μετέωρα: Χάρη στο υψόμετρο και τη γεωμορφολογία τους, αποτελούν ιδανικό μέρος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Με τη δημιουργία του «μοναστηραιολικού πάρκου Μετεώρων», το υπουργείο ελπίζει σε παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων, χάρη στην αισθητική αναβάθιση του τοπίου.
Κνωσός: Το περίφημο αυτό μινωικό ανάκτορο αναμένεται να μετατραπεί σε χοτ σποτ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το διαμάντι της κυβερνητικής ανθρωπιστικής πολιτικής: η Μόρια. Η απόφαση ελήφθη λόγω του άριστου υδροδοτικού και αποχετευτικού συστηματος της Κνωσού, που (έστω κι αν έχει να συντηρηθεί μερικές χιλιετίες) αναμένεται να αυξήσει θεαματικά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
Ροτόντα: Το καμάρι της Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρότασης του κ. Μπουτάρη, θα μετατραπεί σε χαμάμ, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα πάγια αιτήματα των οθωμανών τουριστών της πόλης. Έτσι θα λυθεί και η συνεχιζόμενη διαμάχη για τη χρήση του μνημείου. Μετά τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν στην (πάντα φιλόξενη για οραματιστές ηγέτες) Νέα Υόρκη, το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Οθωμανικό Προξενείο Κομοτηνής.
Βεργίνα: Ο αρχαιολογικός χώρος θα μετατραπεί σε «Μνημείο ελληνοβορειομακεδονικής φιλίας» και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις και συνέδρια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το έργο θα γίνει με τη μέθοδο του φαστ τρακ και στα εγκαίνια αναμένεται να χοροστατήσει ο «ειρηνοποιός» κ. Πάιατ.
Ακρόπολη: Αναμφίβολα το πιο φιλόδοξο από τα αναπτυξιακά πρότζεκτ. Η Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης θα ανταλλάξουν θέση! Προωθείται, δηλαδή, η εκ θεμελίων μεταφορά ολόκληρου του Παρθενώνα στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και η αντίστοιχη μεταφορά ολόκληρου του Μουσείου της Ακρόπολης στη… φυσική του θέση. Η «τράμπα» αυτή υπολογίζεται να αναδείξει το μοντέρνο πρόσωπο της πόλης, που ταλαιπωρήθηκε αρκετό καιρό, πια, με την παρελθοντολαγνεία.. Το τιτάνιο έργο της διπλής μεταφοράς θα αναλάβει κοινοπραξία καταξιωμένων εργολάβων υπό τους κ.κ. Καλογρίτσα, Δημήτρη Τσίπρα και Φλαμπουράρη.



Ανάρτηση από: http://ardin-rixi.gr