Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Δημήτρης Γληνός: "Αρλεκίνοι των Αρχαίων και Αρλεκίνοι των Ευρωπαίων"

«Τυφλοί και μπροστά στους αρχαίους, τυφλοί και μπροστά στους Ευρωπαίους, με μια κούφια οίηση, με μια κενόλογη αυταρέσκεια έγιναν χωρίς να το καταλάβουν αρλεκίνοι των αρχαίων και αρλεκίνοι των Ευρωπαίων. 

Αυτή η καταφρόνεση του δικού μας ζωντανού εγώ, αυτός ο ανόητος και εξωτερικός όλως διόλου θαυμασμός των αρχαίων και η τυφλή αντιγραφή των Ευρωπαίων, χαρακτηριστικά κατώτερης διανοητικότητας κυριαρχούν σε όλα τα φανερώματα της νεοελληνικής ζωής, επιστήμη, τέχνη, παιδεία, θεσμούς και δίνουν στον Ελληνικό πολιτισμό του τελευταίου αιώνα χαρακτήρα καθαρά μιμητικό.»
Δημήτρης Γληνόςσυγγραφέας της διακήρυξης αρχών, του "Μανιφέστου του Ε.Α,Μ" τ΄οποίο έγινε γνωστό με τον τίτλο "Τι είναι και τι θέλει το Ε.Α.Μ", ένα απόσπασμα από ένα άλλο άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο... 

"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ" ( το 1926 στην εφημ. "Ελεύθερος Τύπος", αναδημοσίευση περιοδ. "Αναγέννηση", τομ. 1, 1926, σ. 121-129),

Υ.Γ., στη φωτογραφία... ο Δ. Γληνός (δεξιά) με το Κώστα Βάρναλη (αριστερά) και το Κανονίδη, διευθυντή του ελληνικού θεάτρου του Σοχούμ, στο συνέδριο Σοβιετικών συγγραφέων το 1936 στη Μόσχα.

Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.com