Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία δεν προμηνύει τίποτα καλό

Του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 150
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρόσκληση που είχε απευθύνει στον Τσίπρα ο Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη συνάντησή τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Τσίπρας προσπάθησε να την αποφύγει, αναλογιζόμενος ότι οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ δεν την ευνοούν. Φοβάται ένα ανάλογο κάζο με την επίσκεψη Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα και μάλιστα με χειρότερους όρους, αφού θα παίξει στο γήπεδο του «σουλτάνου».
Γι’ αυτόν το λόγο έβαλε, μέσα στον Δεκέμβριο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Π. Ρήγα, να δηλώσει πως: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία θα γίνει όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες», αλλά και τον Κατρούγκαλο: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν οι όροι να αποδώσει, εφόσον, δηλαδή, υπάρχουν οι όροι να προωθήσει περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ουσιαστικά ο Τσίπρας ζητούσε για ένα διάστημα να μειωθεί η τουρκική προκλητικότητα για να μπορεί να επισκεφτεί την Άγκυρα, ώστε να μην εμφανιστεί ότι πηγαίνει με το πιστόλι στον κρόταφο.
Η σπουδή του να πάει μόλις δέκα μέρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και χωρίς η τουρκική πλευρά να κάνει το ελάχιστο βήμα πίσω, να χαλαρώσει για κάποιες μέρες την πίεση στο Αιγαίο, οφείλεται στην πίεση των Αμερικανών. Ο Τραμπ, μέσα στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του, επείγεται τώρα να πάρει από την αγκαλιά της Ρωσίας τον Ερντογάν. Έτσι, πριν μερικές εβδομάδες έφτασε να πει ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία και θα αφήσει τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας έρμαιο στις ορέξεις του Ερντογάν. Χρειάστηκε όλη η πίεση του βαθέως αμερικανικού κατεστημένου και η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Μάτις για να οπισθοχωρήσει ελαφρώς ο Τραμπ και να μεταφέρει για αργότερα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Τις τελευταίες μέρες ο Τραμπ προσφέρει ένα δεύτερο δώρο στον Ερντογάν, τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα εκτείνεται στην ίδια περιοχή, την κουρδοκρατούμενη Β. Συρία, και θα ελέγχεται από κοινού από Τούρκους και Αμερικανούς. Οι Τούρκοι θα ελέγχουν μια χερσαία έκταση περίπου ίση με εκείνη του Λιβάνου και οι Αμερικανοί θα έχουν την αεροπορική κάλυψη.
Σε αυτό το πλαίσιο, που ο Αμερικανός πρόεδρος τα δίνει όλα προκειμένου να τραβήξει και πάλι τον Ερντογάν στο δυτικό στρατόπεδο, εντάσσεται και το επικείμενο ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία. Τα μηνύματα που στέλνουν οι Αμερικανοί στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι, σε ενδεχόμενη σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας θα κρατήσουν στάση ουδετερότητας, για να μη χάσουν την Τουρκία, και ότι η Ελλάδα είναι μόνη της. Με βάση αυτό έγιναν και οι περίφημες δηλώσεις Αποστολάκη περί ισοπέδωσης της βραχονησίδας που θα πατήσουν οι Τούρκοι.
Αλλά αν η πολιτική ηγεσία αντιλαμβανόταν ότι η Ελλάδα είναι μόνη της, απέναντι στην αναθεωρητική Τουρκία, σίγουρα δεν θα έπρεπε να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη, με το πεδίο να είναι ναρκοθετημένο από τους Τούρκους. Όπως αποδείχτηκε, η Τουρκία πολύ ευχαριστήθηκε από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και ήδη κάλεσε τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Δημητρώφ, στην Άγκυρα, να τον συγχαρεί, διότι σε λίγες μέρες θα βρίσκονται μαζί στο ΝΑΤΟ. Η Αλβανία από την άλλη πάγωσε τις διαδικασίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ελλάδα, μετά από συμφωνία με την Τουρκία. Βλέπουμε ότι το παραμύθι Κοτζιά, «να κλείσουμε το βόρειο μέτωπο για να ασχοληθούμε αποκλειστικά με την Τουρκία», έχει την αντίστροφη λειτουργία. Το βόρειο μέτωπο θα χρησιμοποιηθεί με επιδεξιότητα από την Τουρκία για να πιεστεί η Ελλάδα στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Θράκη. Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Καλίν, ενημέρωσε ότι στην ατζέντα της συζήτησης είναι τα νησιά και η «τουρκική» μειονότητας της Θράκης, για να μας δώσει ένα πρώτο μήνυμα για το πώς θα κυλήσει η επίσκεψη.
Δεν είναι τυχαίο ότι, η πρώτη ερώτηση που έγινε στον Τσίπρα μετά τις δηλώσεις του για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν αν τώρα που έκλεισε το Σκοπιανό ήρθε η ώρα για την επίλυση του Κυπριακού. Οι Αμερικανοί πάτρονές του, φτάνουν να γράφουν σε δημόσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, για την προστασία της αμερικανικής πατρίδας και των συμφερόντων της». Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μεριμνά για την προστασία της αμερικανικής πατρίδας και ο Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να πάει να κάνει τα χατίρια του Ερντογάν για να εξευμενιστεί η Τουρκία!
Είναι καθαρό πια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί το πρώτο βήμα για επίλυση με μειοδοτικό τρόπο όλων των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας. Στο πουλόβερ που μας υφαίνουν Τούρκοι, Αμερικανοί, Γερμανοί κ.λπ., η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το πρώτο μανίκι και αυτό οφειλεί να ξηλωθεί πρώτο: Να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανάρτηση από: http://ardin-rixi.gr