Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Αλήθεια και τιμιότητα

Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

Η επίσημη επίσκεψη του Έβο Μοράλες, προέδρου της Βολιβίας, στην Ελλάδα προσπαθήθηκε να υποβαθμιστεί ή και να χρησιμοποιηθεί για μικροπολιτικές στοχεύσεις.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε για να μιλήσει ο Έβο, το κοινό αποτελούνταν μόνο από συριζαίους υπουργούς και βουλευτές, αλλά και αρκετούς κεντροαριστερούς νέους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του ΓΑΠ, την ώρα που ο Μοράλες μιλούσε για τους εξαρτημένους από το ΔΝΤ πολιτικούς…

Η ομιλία του Έβο Μοράλες, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα. Ένας ιθαγενής (ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής), φτωχός κι όχι ακαδημαϊκά καταρτισμένος, μίλησε απλά, κατανοητά και με πολλαπλά μηνύματα. Δεκατρία χρόνια πρόεδρος ο Μοράλες, μιλά χωρίς κομπασμό, με σοφία και ουσία.

Οδηγός σε όλη του την πορεία υπήρξε, όπως με έμφαση δήλωσε, η αλήθεια και η τιμιότητα. Αυτές οι δύο αρετές είχαν μεγαλύτερο βάρος από όσα ενδιαφέροντα είπε. Όπως επίσης και οι επανειλημμένες αναφορές του στη δύναμη της ενότητας του βολιβιανού λαού. «Τίποτα δεν θα είχαμε πετύχει χωρίς αυτήν την ενότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι φανερή βέβαια η αντίθεση όταν «η αλήθεια και η τιμιότητα» αναφέρονται ως πηγή δύναμης ενός ηγέτη μπροστά σε ένα ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ… Γιατί αυτός ταυτίζεται με το ψέμα και την κοροϊδία και έχει αναγορεύσει τον εμπαιγμό και την παραπλάνηση σε κορυφαίες «αρετές».

Όταν ο Μοράλες αναφέρεται στην ενότητα του λαού, έχει να επιδείξει μια πορεία πριν γίνει πρόεδρος αλλά και αφότου έγινε, μέχρι σήμερα. Μερίμνησε να κατοχυρωθεί η εθνική και λαϊκή ενότητα των λαών της Βολιβίας. Αγωνίστηκε για την κυριαρχία της χώρας του. Ονομάτισε τις ΗΠΑ (στην ομιλία του Τσίπρα, παρά την εκτενή αναφορά στη Λατινική Αμερική, φυσικά έλειπε περίτεχνα η λέξη «ΗΠΑ»…), τις πολυεθνικές και τον πολιτικό κόσμο που τις υπηρετούσε. Όταν αυτός ο «ινδιάνος» μιλά, λέει την αλήθεια και είναι τίμιος. Έχει αρετές που εδώ ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αγνοεί και περιγελά.

Δεξιά έντυπα και αναλυτές ξεσπάθωσαν, δείχνοντας την περιφρόνησή τους απέναντι στον ιθαγενή πρόεδρο. Ούτε την ιδέα δεν μπορούν να ανεχτούν. Ποιος μιλά; Αυτοί έχουν συνηθίσει να ακούνε την φωνή των κυρίων τους και μόνο. Έχουν πάρει διαζύγιο με την αλήθεια, οι περισσότεροι και με την τιμιότητα.
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν νοιάζονται για την ενότητα του λαού, για την κυριαρχία της χώρας και βέβαια δεν έχουν το θάρρος να τα βάλουν με τους επικυρίαρχους. Κάνουν ό,τι μπορούν για να διαιρέσουν τον λαό, να ευνοήσουν τις ελίτ και φυσικά να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής δεσποτείας. Αλήθεια, πόσο διαφέρουν από τον «ινδιάνο»… Πόσο κατώτεροι ηθικά και πολιτικά.


Ο λαός μας αγαπά την πατρίδα του, αλλά είναι αλήθεια ότι αγαπά και όλες τις πατρίδες και τους λαούς που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και ελευθερία, για την πραγματική δημοκρατία και την ανεξαρτησία και κυριαρχία των χωρών τους.

Ανάρτηση από: https://www.e-dromos.gr