Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Είδε κανείς τους «Αίαντες» δίπλα στους πολίτες των πυρκαγιών;


Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου

Αν. Καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας

Διευθυντής του περιοδικού «Σύναξη»

Κατοίκους να ματαιοπονούν χτυπώντας με κλαδιά τις φωτιές, τους είδα. Τρακτέρ κατοίκων να σέρνουν ντεπόζιτα νερού, τα είδα. Πυροσβέστες επίγειους και εναέριους (ναι, των γνωστών υποχρηματοδοτούμενων υπηρεσιών) να γίνονται χίλια κομμάτια, τους είδα. Δεν είδα όμως τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού και κατάσβεσης φωτιάς, της Αστυνομίας - τους λεγόμενους "Αίαντες"! Τους είδε κανείς; (η ερώτηση είναι κυριολεκτική).

Μερικά πολύ πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα οχήματα αυτά:

1) Παίρνουν πάνω από 6.000 λίτρα νερού (πόσο παίρνουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair; Το ίδιο).

2) Έχουν διμελές πλήρωμα (οδηγό και χειριστή), ειδικά εκπαιδευμένο.

3) Διαθέτουν ειδικό σύστημα κατάσβεσης φωτιάς η οποία θα απειλήσει τα ελαστικά του.

Τα στοιχεία αυτά τα συγκέντρωσα από δημοσιεύματα του τέλους του 2018 (παραθέτω παρακάτω τις ιστοσελίδες) [*]. Φαντάζομαι πως οτιδήποτε νεότερο έχει υπάρξει στα 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν, θα είναι προς την τεχνολογική βελτίωση των συστημάτων. Όχι; (η ερώτηση είναι κυριολεκτική).

Λοιπόν; Είδε κανείς τους "Αίαντες" δίπλα στους πολίτες των πυρκαγιών; (η ερώτηση είναι κυριολεκτική).

Και δυο λόγια για το μείζον πλαίσιο των ημερών, και των καιρών που έρχονται: Δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή χωρίς επιλογές, δεν υπάρχει πολιτεία χωρίς επιλογές, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς επιλογές. Δεν περνούν όλα από το ανθρώπινο χέρι, αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι ακριβώς αυτό: τι επιλέγεις να κάνεις και τι επιλέγεις να μην κάνεις απέναντι σε αυτά που φαίνεται ότι δεν περνούν από το ανθρώπινο χέρι. Η δε κλιματική αλλαγή ούτε έπεσε από το υπερπέραν (αντιθέτως, γεννιέται από ένα σύστημα ανελέητης εκμετάλλευσης των πάντων), ούτε μπορεί η επίκλησή της να γίνεται το όπιο των λαών, ώστε να βουλιάζουν στη μοιρολατρία πού εξυπηρετεί τρελά τις κοινωνικές βδέλλες.

[*] Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=x5q80gCmx30   

Επίσης: https://www.news247.gr/koinonia/aiantes-ta-thorakismena-ochimata-ripsis-neroy-tis-elas-apo-tin-keratea-sto-polytechneio.6668774.html?fbclid=IwAR1PxY4mQrJRoyEPZYq54AzITy2cGj82JxheumRuAcCFzV8oRddRjC5y8ms  και https://el.wikipedia.org/wiki/Canadair_CL-415