Με κλιμακωτή επιδότηση θα επιβληθεί η μερική συσκότιση και το πάγωμα των λαϊκών σπιτιών. Εκεί αναμένεται να οδηγήσουν τα μέτρα..
Με κλιμακωτή επιδότηση θα επιβληθεί η μερική συσκότιση και το πάγωμα των λαϊκών σπιτιών. Εκεί αναμένεται να οδηγήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και θα ισχύσουν από 1 Οκτώβρη.
Το «μοντέλο» της κυβέρνησης …επιδοτεί την μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά.
Η κυβέρνηση συνδέει την έκπτωση στους λογαριασμούς με τη μείωση της κατανάλωσης. Κόβεται η οριζόντια επιδότηση και θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης. Όσο μικρότερη θα είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση και αντίστροφα. Ουσιαστικά ζητά από τις λαϊκά σπίτια να βάλουν «κόφτη» στις ανάγκες τους.
Όπως είπε ο υπουργός «θεσπίζουμε ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου έχουν αναρτηθεί «23 προτάσεις και ιδέες για εξοικονόμηση».
Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε ο υπουργός διαμορφώνονται σε 3 κλίμακες.
Συγκεκριμένα:Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, δίνεται επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες, δίνεται επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δίνεται επιδότηση 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στις δύο τελευταίες κατηγορίες, δίνεται έξτρα 50 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα, αν το νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με πέρσι, επιδιώκοντας περαιτέρω τη συσκότιση στα νοικοκυριά αυτά, από τα οποία ζητά να βάλουν «κόφτη» στις ανάγκες τους!
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.
Όσον αφορά στους αγρότες ανακοινώθηκε οριζόντια επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σχετικά με τους τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh τον Οκτώβρη ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά ΜWh.
Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh
Όπως είπε ο Κ. Σκρέκας, το συνολικό κόστος των μέτρων για τον Οκτώβρη φτάνει το 1,1 δισ ευρώ. Το 1 δισ. προέρχεται από ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγή και δημοπρασίες ρύπων και 100 εκατ. από κρατικό προϋπολογισμό.
Η …επιδότηση θα έρχεται μετά από μήνες
Τη λύση αυτή έχουν επικρίνει σφόδρα οι τεχνικοί της ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μέτρο ανεφάρμοστο καθώς η καταμέτρηση γίνεται ανά τετράμηνο και όχι ανά μήνα. Παράλληλα επεσήμανε ότι καθώς δεν υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, οι πρώτοι λογαριασμοί δεν πρόκειται να καταγράφουν καμία μείωση, ακόμη και αν έχει επιτευχθεί.
Πρακτικά, νοικοκυριά που πληρώνουν με λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά το αυξημένο κόστος ενέργειας. Ακόμη χειρότερα, όσοι επέλεξαν δίμηνο ή μηνιαίο λογαριασμό, θα χρεωθούν εικονικές και κατά προσέγγιση καταναλώσεις με τα αυξημένα τιμολόγια, πριν γίνει πραγματική μέτρηση για να «επιβραβεύσει» μια μείωση κατανάλωσης!
9 λεπτά η επιδότηση στο φυσικό αέριο
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, ανακοινώθηκε οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Σε επαγγελματίες, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών καταναλωτών.
Ακόμα, ο Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επιβολή ειδικού τέλους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως είπε, «τα έσοδα θα πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα και υποστήριξη επεκτάσεων υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου για αντικατάσταση του ρωσικού αερίου και δυνατότητα εισαγωγών από άλλες πηγές».
Συνθήκες περασμένου αιώνα
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, αντίθετα ωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά να ζήσουν σε συνθήκες περασμένου αιώνα, χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό και φως.
Την ίδια ώρα, οι κύριες αιτίες όπως η απελευθέρωση της Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και η απολιγνιτοποίηση μένουν στο απυρόβλητο, ώστε να μην θιγούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας.
Ανάρτηση από: https://www.imerodromos.gr/