Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Tα γεγονότα στη Χαλκίδα ανήμερα των Θεοφανείων και μια δημόσια ομολογία

Να τους αλλάξουμε τα «Φώτα»-Μια μαρτυρία που καταγράφει λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα

Του Βαγγέλη Αντωνίου, Χαλκίδα, 7/12/2012

Η είδηση μας ήλθε την παραμονή των Θεοφανείων το απόγευμα. Ο Παπούλιας, μαζί με το Γιαννίτση θα συμμετείχαν στον εορτασμό των Θεοφανείων στην πόλη μας, στον καθιερωμένο «καθαγιασμό» των υδάτων του Ευρίπου. Ήταν τόσο περήφανες οι Αρχές του τόπου μας γι’ αυτές τις συμμετοχές, που από το επίσημο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων τις είχαν αποκρύψει…
Ήλθαμε σ’ επαφή 5-6 άτομα από την ομάδα πρωτοβουλίας ενάντια στα χαράτσια και στη συνέχεια, μέσω SMS, ενημερώσαμε κι άλλους συμπολίτες μας και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, δίνοντας ραντεβού το πρωί στις 9.30 στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Τα «όπλα» μας: μια ντουντούκα, μερικές δεκάδες προκηρύξεις ενάντια στα χαράτσια, που καλούν τον κόσμο να οργανώσει ομάδες έμπρακτης αλληλεγγύης και περιφρούρησης για το κόψιμο του ρεύματος σε κάθε γειτονιά και ένα χαρτί Α4 που έγραφε 5-6 συνθήματα, για να τα φωνάζουμε εκ περιτροπής από τη ντουντούκα: «Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς», «Όχι στη μαύρη συγκυβέρνηση», «…η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» (το τελευταίο αποδείχτηκε προφητικό για ό,τι έμελλε να επακολουθήσει).

Από το πρωί η παραλία της Χαλκίδας θύμιζε κατεχόμενη περιοχή. Εκατοντάδες αστυνομικοί, ματ, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και λιμενικοί είχαν δημιουργήσει εκτεταμένες «υγειονομικές ζώνες» γύρω από την εξέδρα των επισήμων. Το ίδιο και γύρω από την εκκλησία, όπου εκτός από τα στρατιωτικά αγήματα και τις αστυνομικές δυνάμεις, ο τόπος είχε γεμίσει από ασφαλίτες (και πασόκους) με πολιτικά. Κι όλοι αυτοί είχαν περικυκλώσει τη δική μας ομάδα - μερικών δεκάδων ανθρώπων - που μοιράζαμε προκηρύξεις στον κόσμο έξω από την εκκλησία και την πλατεία Αγ. Νικολάου.

Όταν τελείωσε η δοξολογία, το πλήθος του κόσμου κατευθύνθηκε προς την παραλία για την καθιερωμένη τελετή και τη ρίψη του σταυρού στη θάλασσα. Ο Παπούλιας ακόμη δεν είχε εμφανιστεί. Ακολουθήσαμε κι εμείς το πλήθος του κόσμου και ξεκινήσαμε να φωνάζουμε συνθήματα. Εκεί η αστυνομία προσπάθησε να μας απωθήσει. Ένας ασφαλίτης μου τράβηξε βίαια τη ντουντούκα από τα χέρια, ένας από τους συντρόφους πρόλαβε ευτυχώς να την πάρει.

Ο κόσμος γύρω άρχισε να φωνάζει ενάντια στην αστυνομία που μας επιτέθηκε απρόκλητα, δεκάδες φωτογράφοι και δημοσιογράφοι έβγαζαν φωτογραφίες, εμείς εξηγούσαμε στον επικεφαλής ότι δεν είχαμε κανένα βίαιο ή παράνομο σκοπό παρά μόνο την ειρηνική διαμαρτυρία. Έτσι, μπροστά προφανώς σε τόσο μαζεμένο πλήθος, η αστυνομία υποχώρησε (για να επανέλθει αργότερα δριμύτερη).

Στο μεταξύ, κατέφθασε κι ο Παπούλιας, συνοδεία μιας ντουζίνας περιπολικών και μοτοσικλετιστών, οπότε ο κόσμος άρχισε να μουρμουράει από γύρω: «Δεν ντρέπονται, πρέπει να τους συνοδεύει ολόκληρη κουστωδία κι ο κοσμάκης πεινάει»…

Από ένα σημείο και μετά κι ενώ στο μεταξύ εμείς εκφωνούσαμε από τη ντουντούκα τα συνθήματα που είχαμε αποφασίσει, ο κόσμος άρχισε να ξεθαρρεύει και πολλοί άρχισαν να φωνάζουν αυθόρμητα: «Ουου», «κλέφτες», «παραιτήσου». Την ώρα που έριχναν το σταυρό στη θάλασσα κάποιοι από τον κόσμο τριγύρω φώναζαν «ρίχτε τους κυβερνητικούς στη θάλασσα», άλλοι «ξεπουλάτε τα πάντα και θέλετε να ευλογήσετε τα ύδατα», «μην μολύνετε τα νερά του Ευρίπου». Κυριολεκτικά, νιώσαμε ότι ο κόσμος μας είχε ξεπεράσει, έκφραζε την αγανάκτησή του πολύ πιο εύστοχα, πολύ πιο προωθημένα από εμάς, που είχαμε προετοιμαστεί για μια «πολιτική» διαμαρτυρία.
Όλη αυτή την ώρα, ο Παπούλιας, σαν κουρδισμένη μαριονέτα στημένη μπροστά στις κάμερες, δεν γύρισε ούτε μια στιγμή να κοιτάξει προς την πλευρά του κόσμου που φώναζε (προφανώς είχε προσχεδιαστεί το όλο στήσιμο, για να πουν μετά ότι «ο πρόεδρος παρέμεινε ψύχραιμος» και άλλα τέτοια). Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, εδώ είχαν προαποφασίσει τις μετέπειτα κινήσεις τους, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που αιφνιδιάστηκαν…

Όταν η «σεμνή τελετή» έλαβε τέλος κι ενώ και η δική μας ομάδα είχε διαλυθεί, οι ασφαλίτες στημένοι στον παράδρομο, επιτέθηκαν εναντίον 5-6 συναγωνιστών που εκείνη την ώρα αποχωρούσαν, με σκοπό να πραγματοποιήσουν βίαιες προσαγωγές. Μια κοπελιά σώθηκε, γιατί απλοί πολίτες από γύρω τους την τράβηξαν κυριολεκτικά από τα χέρια. Ένα παλληκάρι, που δεν ανήκε στην ομάδα μας – έπινε καφέ στην παραλία με την παρέα του - επειδή διαμαρτυρήθηκε αντιδρώντας στη βιαιότητα των αστυνομικών, συνελήφθη επίσης. Μια συναγωνίστρια τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή και την παρέλαβε το ΕΚΑΒ από το αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγήθηκαν οι 6 προσαχθέντες.

Μόλις πληροφορηθήκαμε τις συλλήψεις, αρχίσαμε να ειδοποιούμε κόσμο και σε ελάχιστα λεπτά μαζευτήκαμε – στην αρχή 40-50 άτομα, στη συνέχεια πάνω από 100 – έξω από την Ασφάλεια. Προς τιμή του ο Δήμαρχος μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (στους μόνους που επιτράπηκε να εισέλθουν), έσπευσαν σε συμπαράσταση, δηλώνοντας στους διενεργούντες την προανάκριση – ασφαλίτες – ότι οι προσαχθέντες δεν έπραξαν κάτι άλλο από ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία και ότι όσα συνθήματα εκφωνήθηκαν ήταν αποκλειστικά και μόνο πολιτικά. Παρ’ όλα αυτά η δίωξη είχε προαποφασιστεί. Μάθαμε ότι ο αστυνομικός διοικητής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επέμενε, με άνωθεν εντολή, να σχηματιστεί δικογραφία. Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Τάρτης ειδοποιήθηκε από εμάς και προσήλθε, χωρίς αμοιβή, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση των συντρόφων μας.

Αυτός μας ενημέρωσε ότι θα ασκήσουν διώξεις με βάση το άρθρο 168 (προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας). Αποφασίσαμε να παραμείνουμε έξω από το αστυνομικό τμήμα για όσο χρειαστεί. Στο μεταξύ έφτασαν από την Αθήνα συναγωνιστές από το «κίνημα δεν πληρώνω», ενώ ωστόσο όλο και πιο πολλοί συμπολίτες μας κατέφθαναν σε συμπαράσταση, κάποιοι από τις γύρω περιοχές που είχαν πάει εκδρομή για το εορταστικό 3ήμερο. Τη συναγωνίστρια που είχε μπει στο νοσοκομείο, την ξαναέφεραν οι αθεόφοβοι στην ασφάλεια.

Επί 3-4 ώρες, μέσα στο κρύο και το χιονόνερο, όχι μόνο δεν έφευγε κανείς μας, αλλά η συγκέντρωση πύκνωνε όλο και περισσότερο. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «χούντα είναι θα περάσει», «πόλεμο στον πόλεμο των τραπεζιτών», «ο πόθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερος απ’ όλα τα κελιά», ήταν τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα γύρω από την ασφάλεια, που τη φρουρούσαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ (γύρω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκίδας μετρήσαμε καμιά δεκαριά κλούβες). Κατά τις 4.00 το απόγευμα κι ενώ είχαν πια αντιληφθεί ότι κανείς μας δεν θα έφευγε από εκεί, αποφάσισαν να απελευθερώσουν τους συντρόφους μας, ανακοινώνοντας επισήμως ότι η προανάκριση συνεχίζεται.
Ας είναι όμως σίγουροι ότι κι ο αγώνας μας συνεχίζεται, από χθες ακόμη πιο δυνατός, μέχρι να τους πετάξουμε επιτέλους στη θάλασσα.

Υ.Γ.1. Κύριοι διενεργούντες την προανάκριση, αν η – ενώπιον του προέδρου της δημοκρατίας - εκφώνηση συνθημάτων: «Παραιτήσου», «Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», «Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς», συνιστούν αδίκημα, παραθέτω τα στοιχεία μου (Βαγγέλης Αντωνίου του Δημητρίου, επιχειρηματίας, 49 ετών, οδ. Μεσσαπίων 21, Χαλκίδα, τηλ. 6979119300) και τίθεμαι στη διάθεση της προανάκρισης, γιατί το ίδιο ακριβώς αδίκημα με τους συντρόφους μου διέπραξα κι εγώ, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν την ειλικρίνεια της αυθόρμητης ομολογίας μου είναι άφθονα και καταγεγραμμένα στις κάμερες των καναλιών (είμαι ο … ευτραφής, μάλλον χοντρός, με το καφέ μπουφάν και τα γκρίζα μαλλιά που τα ανακατεύει ο αέρας, δίπλα στην ντουντούκα, με έδειξε και το MEGA). Για να μην καρφωθούν κιόλας οι ασφαλίτες με πολιτικά που μας φωτογράφιζαν επί ώρες, άνθρωποι είναι κι αυτοί άλλωστε κι αντί να παίρνουν κανένα ρεπό χρονιάρες μέρες που είναι, εσείς, με τη χούντα σας, τους έχετε αλλάξει τα «φώτα» στην υπερωρία για πενταροδεκάρες. 

Υ.Γ.2. Αν η πιο πάνω ομολογία του «συντελεσθέντος αδικήματος» κριθεί από τους προανακριτές μη επαρκής, επειδή ίσως το θεωρήσουν «στιγμιαίο», συνεχίζω να ομολογώ την τέλεση του αδικήματος, δηλώνοντας δημοσίως: «Παπούλια, είσαι συνεργός και συνένοχος στα διαρκή εγκλήματα που διαπράττουν οι δωσίλογοι κυβερνώντες, οι υπάλληλοι των τραπεζιτών και των τοκογλύφων, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει (επειδή προχθές μίλησες εσύ για πόλεμο) κατά του ελληνικού λαού, κατά της χώρας και κατά της δημοκρατίας. Παπούλια, σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας κι αν εμφανίζεσαι είσαι ανεπιθύμητος. Αν το παρελθόν του 16χρονου αντάρτη – που σ’ έκανε δήθεν να βουρκώσεις στις 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη - σου επιτρέπει συνειδησιακά ακόμη να δέχεσαι να σε περιφέρουν, με σιδερόφρακτες κουστωδίες, σαν μαριονέτα πάνω στις εξέδρες και δίπλα, στους παράδρομους, οι ασφαλίτες να συλλαμβάνουν τον κόσμο που διαμαρτύρεται, τότε κρίμα στο παρελθόν σου. Το κατά πόσο βέβαια θα έχεις – αν έχεις – συνειδησιακό πρόβλημα είναι δικαίωμά σου. Το να παριστάνεις όμως τον πρόεδρο μιας δημοκρατίας που τη βιάζουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο και εσύ να συνεργείς στο βιασμό δεν είναι δικαίωμά σου. Και για το λόγο αυτό θα υποστείς τη χειρότερη δυνατή τιμωρία. Την απόλυτη ηθική και ιστορική απαξίωση στη συνείδηση του λαού, εξ ονόματος του οποίου υποτίθεται ότι αντλείς τη θεσμική σου υπόσταση».

Υ.Γ.3. Κύριοι της κυβέρνησης και της χουντικής προπαγάνδας, μην τολμήσετε να ανακαλύψετε πάλι δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τα χθεσινά γεγονότα. Σας δηλώνουμε ότι οι «διοργανωτές» δεν ανήκουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από εμάς ανήκουν στην εξωκοινοβουλετική αριστερά, κάποιοι είναι ανένταχτοι αριστεροί, κάποιοι είναι αντιεξουσιαστές και οι υπόλοιποι είναι απλοί δημοκρατικοί πολίτες, που συμμετέχουμε όλοι μας ενεργά στο κίνημα ενάντια στα χαράτσια και παλεύουμε να δημιουργήσουμε στην πόλη μας εστίες αυτοοργάνωσης, αντίστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης. Συναγωνιστές από το ΣΥΡΙΖΑ (δυστυχώς όμως όχι και από το ΚΚΕ) προσήλθαν μετά, στη συγκέντρωση έξω από την Ασφάλεια και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, όπως και τους συναγωνιστές από το «Δεν πληρώνω», όπως και τους δεκάδες άλλους συμπολίτες μας, ασχέτως κομματικών εντάξεων και πεποιθήσεων, που εκδήλωσαν συγκινητικά και αγωνιστικά τη συμπαράστασή τους.  

Ευχαριστώ τον φίλο Χρήστο Π.
Ανάρτηση από : http://www.tometopo.gr/