Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Νταβούτογλου: «Ή μας κάνετε συνέταιρους στο φυσικό αέριο ή χωρίζουμε την Κύπρο στα δύο»


«Ή μας κάνετε συνιδιοκτήτες στο φυσικό αέριο ή χωρίζουμε την Κύπρο σε δύο κράτη» είναι το εκβιαστικό μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και το οποίο προβάλλεται ιδιαιτέρως από τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος. Η «Star» κυκλοφορεί με τίτλο «Ή λύση ή διχοτόμηση» και η «Haberturk», «Ελάτε να συζητήσουμε για την λύση δύο κρατών». Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστήριξε πως σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να συνάπτουν μονομερείς συμφωνίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε και η Τουρκία μπορεί να κάνει το ίδιο με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Ακολουθεί ολόκληρη η επίμαχη συνέντευξη Νταβούτογλου:
Ερώτηση: «Τίθεται θέμα η «Ελληνοκυπριακή (Ε/κ) διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» να δείξει ως εγγύηση για να σωθεί από την οικονομική κρίση το αέριο, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει βγει από την Νότια Μεσόγειο. Η Τουρκία τι θα κάνει;
Απάντηση: Στην Κύπρο έγινε μια πολιτική αλλαγή και ήρθε ο Αναστασιάδης. Η εκλογή του Αναστασιάδη μας οδήγησε στην ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, επειδή ο κ. Αναστασιάδης είχε πει ναι στο σχέδιο Ανάν το 2004 και λόγω των δηλώσεων που έκανε που μας οδήγησε στην σκέψη ότι μπορεί να ξεκινήσουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Ο Ντερβίς Έρογλου προέβη αμέσως σε επαφές και εκείνος είχε πει «κατ’αρχήν ναι, αλλά χρειάζομαι χρόνο. Ασχολούμαι με την οικονομική κρίση». Ενώ εμείς κάναμε σχέδια για την κινητοποίηση των διαπραγματεύσεων βρέθηκε το αέριο. Ο «Ε/κ τομέας λόγω της οικονομικής κρίσης χρειάζεται ένα πακέτο 17 δις ευρώ. Δεν θέλουν να επιλύσουν το θέμα βάζοντας χέρι σε ένα μέρος των καταθέσεων, επειδή ένα σημαντικό μέρος αυτών ανήκει στους Ρώσους ανέπτυξαν μία ιδέα για την παρεμπόδιση της ενόχλησης που θα δημιουργηθεί. Να πουλήσουν το αέριο που δεν έχει βγει. Εμείς ενώ ήμασταν απασχολημένοι με το Ισραήλ και με το θέμα της συγνώμης, εξέδωσαν νόμο. Το θέμα το συζητήσαμε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό μας και το Σάββατο κάναμε μια έκτακτη σύσκεψη. Κάναμε μία ανακοίνωση. Έστειλα μία επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα και στην Βρετανία και στον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή έχει σχέση με το θέμα. Αυτό που είπα εν ολίγοις είναι το εξής: Εμείς ως Τουρκία επιθυμούμε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι συνομιλίες μεταξύ της «Ε/κ διοίκησης» της «νοτίου Κύπρου» και της «ΤΔΒΚ» και των μητέρων πατρίδων Τουρκίας και Ελλάδας και να εξασφαλιστεί αποτέλεσμα. Όμως στο μεταξύ η «Ε/κ διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» εξέδωσε έναν νόμο με τον οποίο συμπεριφέρεται σαν να είναι όλες οι πηγές δικές της και παραβλέπει να δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων (Τ/κ) . Εκεί έχουν δικαιώματα στις πηγές, και οι Τ/κ, τα οποία επιβεβαιώσαμε με διάφορες ευκαιρίες επιδίδοντας νότα στο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες…..
Ερώτηση: Διαφορετικά θα μπουν στο κύκλωμα άλλες επιλογές;
Απάντηση: Έχουμε μπροστά μας τρεις δρόμους
1. Θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν, να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση και οι πηγές αυτές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ένα νέο κράτος στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τ/κ.
2. Εάν αυτό δεν γίνεται οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και θα πρέπει να διοικήσουν από κοινού την διαπραγμάτευση και την εξόρυξη. Η πηγή που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να μπλοκαριστεί σε έναν λογαριασμό και μετά την ειρήνη να χρησιμοποιηθεί για το χρονοδιάγραμμα ειρήνης.
3. Εάν από αυτά κανένα δεν γίνεται τότε η «Ε/κ διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» επειδή οι πηγές είναι από την δική της πλευρά λέγοντας ότι σε εμάς ανήκουν είναι σαν να λέει ταυτόχρονα και ο βορράς ανήκει στο βορρά. Και ότι οι πηγές που είναι στο βορρά ανήκουν σε αυτούς που είναι στο βορρά. Αν συμπεριφέρονται με αυτόν τον ισχυρισμό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για την λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών.
Εάν θεωρούν ότι τους ανήκουν όλα τα δικαιώματα αναφορικά με τις φυσικές πηγές στο νότο τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την «ΤΔΒΚ» κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που λέγεται είναι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, ελάτε τότε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συναντηθούν στην ΕΕ. Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει όλες οι πηγές μας ανήκουν. Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο.
Ερώτηση: Όπως λένε οι ισχυρισμοί πρόκειται για κάποιον πανικό;
Απάντηση: Γιατί να πανικοβληθούμε; Ας πούμε ότι αύριο βρέθηκε εκεί αέριο και έγινε η εξόρυξη. Το μοναδικό μέρος στο οποίο μπορεί να πάει το αέριο αυτό είναι η Τουρκία. Δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλού».
Ανάρτηση από: http://www.koutipandoras.gr