Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Απάντηση στον Πέτρο Ευδόκα

Του Βάσου Φτωχόπουλου

Κύριε Ευδόκα,
Θέλω να διευκρινίσω κάτι σχετικά με το άρθρο σου όπου αναφέρεσαι και στο άτομό μου. Γράφεις για «φίλους και συναγωνιστές». Ούτε φίλοι είμαστε ούτε συναγωνιστές. Είμαστε εν μέρει συναγωνιστές και έχουμε βρεθεί σε κοινούς αγώνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Σίγουρα δεν είμαστε εχθροί ούτε πιστεύω πως έχεις χάσει τον νου σου. Πρέπει επίσης να αναφέρω πως δεν ανήκω στην παράταξη του ΟΧΙ όπου με τοποθέτησες. Ανήκω στην παράταξη των απελευθερωτικών αγωνιστών για εθνική και κοινωνική δικαιοσύνη, ανήκω στην ενωτική παράταξη της Κύπρου, έστω κι αν κανείς πια δεν μιλά για την ΕΝΩΣΗ.
Πέραν αυτών των δύο σχολίων, δεν έχω πολλά να πω, μόνο πως δεν κατανόησες καλά τη θέση μου. Εγώ δεν βάλλω εναντίον του Σενέρ Λεβέντ ούτε θεωρώ πως όλοι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένοχοι για τη στήριξη του ψευδοκράτους. Εγώ θεωρώ πως μεγάλη μερίδα των δικών μας ελληνόφωνων Τουρκοκυπρίων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τους τουρκόφωνους Τουρκοκύπριους. Απλώς λέω ότι για κάθε τι που κάνουμε υπάρχει και ένα κόστος. Αυτό το κόστος αφορά όλους μας.
Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ο περιούσιος λαός του Θεού. Αν θέλουν να είναι μαζί μας ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες, τότε ΝΑΙ, πρέπει να πληρώσουν κι αυτοί το κόστος που τους αναλογεί και είναι πολύ μεγάλο. Ας μην ξεχνάμε πως οι Τουρκοκύπριοι έζησαν σε αυτόν τον τόπο ως τα ΤΣΙΒΙΤΖΙΑ του ιμπεριαλισμού, όταν μάλιστα η «άλλη κοινότητα» πάλευε εναντίον του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Δες πρώτη τουρκοκρατία, αγγλοκρατία, κράτος Ζυρίχης και δεύτερη τουρκοκρατία.
Ο Σενέρ Λεβέντ, παρ’ ότι εγώ διαφωνώ με πολλές του απόψεις, δικαιούται να υποβάλει την υποψηφιότητά του και άλλοι Τ/κ μπορούν να τον ψηφίσουν, διότι έχει αποδείξει πως σέβεται τη Δημοκρατία και τους Ελληνοκύπριους και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να καταγγείλει τη ΔΔΟ. Με το να δεχτούμε να ψηφίζουν όλοι οι Τουρκοκύπριοι χωρίς να αποδεχτούν κάποιους όρους που υπάρχουν και για όλους τους Ελληνοκύπριους, είναι σαν να ανοίγουμε τον τάφο μας. Η πολιτική του καλού παιδιού που δείχνει συνεχώς ανωτερότητα απέτυχε παταγωδώς.
Υπ’ όψιν, κύριε Ευδόκα, ότι όλοι αυτοί οι Τ/κ, εάν ψηφίσουν, θα ψηφίσουν τη Χόπλαρου, τον Στυλιανίδη, τον Πιτσιλλίδη, τον Τάκη Χατζηγεωργίου και όλους τους άλλους νεότουρκους και όχι τις απελευθερωτικές –έστω και ανεμικές– δυνάμεις του λαού μας. Τα τσιβίτζια, κύριε Ευδόκα, δεν φεύγουν με το να παραχαϊδεύεις τον σσιύλλον, λέει μια κινέζικη παροιμία. Τα τσιβίτζια φεύγουν, αν τα βγάλεις και τα κάψεις με το πετρέλαιο. Αυτό για καλό των Ελλήνων σκύλων και Τούρκων μακροπρόθεσμα.
Υ.Γ. Πάντως, αν βρεις τον νου μου σε κανένα σοκάκι, μην τον χρησιμοποιήσεις, πάσχει από στείρο στείρο αντιπροοδευτισμό και, επειδή τον έχασα πρόσφατα, μπορείς να μου πουλήσεις μισή οκά;
Ανάρτηση από: http://vasosftohopoullos.wordpress.com

Ναι στον Σενέρ! - και τι κρίμα που οι συναγωνιστές μας έχασαν τον νου τους

Του Πέτρου Ευδοκά

Είναι γνωστό σε πολλούς ότι ανήκω ανοικτά και επωνύμως στην ομάδα εθελοντών που πρόσφατα οργανωνόμαστε για να δώσουμε στήριξη στην υποψηφιότητα του ΤΚύπριου συναγωνιστή Σενέρ Λεβέντ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Ο Σενέρ με κίνδυνο της ζωής του αρθρώνει διαχρονικά και δημόσια λόγο ενάντια στην κατοχή, εμμένει στο ότι ο στρατός κατοχής πρέπει να φύγει και μαζί του να φύγουν και οι έποικοι, εμμένει στον Σοσιαλισμό, δηλώνει ανοικτά αντι-ιμπεριαλιστής, είναι υπέρ της επιστροφής όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στα σπίτια τους, τοποθετείται ενάντια στη ρατσιστική Διζωνική, είναι ενάντια στην Τρόϊκα και το Μνημόνιο, και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του υπέρ της συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων. Υπάρχει οποιοσδήποτε ΕΚύπριος υποψήφιος που να αξίζει ΠΙΟ πολύ την ψήφο μας; Φανερώστε μας τον να τον χειροκροτήσουμε!
 
Ο Σενέρ έχει αντιμετωπίσει εμπρησμούς, βομβισμούς, πυροβολισμούς εναντίον του, καταιγίδα παράνομων διώξεων της εφημερίδας του από το κατοχικό καθεστώς (την Αβρούπα /Ευρώπη, και μετέπειτα την Αφρίκα /Αφρική), καταστροφές στο αυτοκίνητο και γραφείο του, έμμεσες και άμεσες απειλές στη ζωή του - όλα λόγω της αφοσίωσης του στις πιο πάνω θέσεις, αρχές και αξίες.
 
Δύο πολύ πρόσφατα του άρθρα φανερώνουν χίλιους μύριους λόγους για να τον υποστηρίξουμε:
"Αν η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους, η Κερύνεια σε ποιους ανήκει;"
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=258561&-V=stiles
και
"Δεν θέλω κουβέντα για τους ιμπεριαλιστές"
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=258205&-V=stiles
 
Πιο κάτω παραθέτουμε πολλά και διάφορα άρθρα του Σενέρ που έχουμε αναδημοσιεύσει κατά καιρούς με σχόλια δικά μας, ή και με ολόκληρα άρθρα παράλληλα όπου αλληλοσυμπληρώνονται οι αναλύσεις και προσεγγίσεις μας. Παρακαλώ εξετάστε τα, μελετήστε μας, δείτε την συνοχή των τοποθετήσεων, διαπιστώστε ο καθείς με τα δικά του κριτήρια αν αυτός ο άνθρωπος αξίζει της ψήφου μας. Όπως ο είπε και ο ίδιος:
"...στην Κύπρο θα σωθούμε μόνο όταν ένας Τ/κ υπερασπίζεται τα δικαιώματα ενός Ε/κ και ένας Ε/κ υπερασπίζεται τα δικαιώματα ενός Τ/κ" [1].
 
Δείτε και τις καταπληκτικές του δηλώσεις στην εφημερίδα Σημερινή - την οποία κάποιοι θεωρούν την ναυαρχίδα της Παράταξης του ΟΧΙ:
Σενέρ Λεβέντ: «Θα είμαι ευρωβουλευτής όλων των Κυπρίων»
 
Δυστυχώς όμως κάποιοι από τους συναγωνιστές μας έχουν τυφλωθεί από κάτι ανεξήγητο - που δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι εθνικισμός - κάτι που δεν τους αφήνει να δουν την αξία της υποψηφιότητας του Σενέρ για τον αγώνα μας για απελευθέρωση της Κύπρου.
 
Έπεσαν σαν την βιβλική ακρίδα ξαφνικά από διάφορες πλευρές να απορρίψουν όχι μόνο την υποψηφιότητα του Σενέρ, αλλά να απορρίψουν παντελώς την συμμετοχή των ΤΚυπρίων στις εκλογές! Μα τι είδους πολιτική σκέψη είναι τούτη; Όταν ανοίγει ένα νέο πεδίο μάχης, κάμνουμε τα πάντα να το αξιοποιήσουμε για τις θέσεις μας, για τον αγώνα μας, για την μεγάλη μας υπόθεση που ονομάζεται Επιβίωση και Απελευθέρωση. Έχουμε την πολυτέλεια να απορρίπτουμε συμμάχους; Έχουμε την πολυτέλεια να λέμε "δεν μου αρέσει το άνοιγμα αυτού του πεδίου μάχης, βαριέμαι να αγωνιστώ, θα προσπαθήσω να το αποφύγω"; Μα τι γίνεται εδώ;
 
Όχι μία, αλλά ΤΡΕΙΣ πτέρυγες συναγωνιστών μας εξέδωσαν ταυτόχρονα απόρριψη της συμμετοχής των ΤΚυπρίων στις εκλογές. Και οι τρείς φωνές αντιπροσωπεύουν κάποιους κλάδους της Παράταξης του ΟΧΙ: Άριστος Μιχαηλίδης, Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Βάσος Φτωχόπουλος, Εκδότης της εφημερίδας Ένωσης, και η Συμμαχία Πολιτών που είναι το κόμμα του Γιώργου Λιλλήκα. Οι δύο πρώτοι έχουν αδιαμφισβήτητα διαπιστευτήρια στον απελευθερωτικό αγώνα, ενώ στην Συμμαχία συμμετέχουν ως υποστηρικτές και μέλη της πολλά άτομα με παρόμοια διαπιστευτήρια. Δεν αμφισβητούμε την αφοσίωση τους στον αγώνα. Αλλά στο σημείο που είμαστε σήμερα πρέπει να τους παρακαλέσουμε να ξανασκεφτούν την τοποθέτηση τους και να ψάξουν αν μήπως η θέση τους είναι λάθος. Να πως εξήγησαν η κάθε μια από τις τρεις φωνές την λανθασμένη τους τοποθέτηση:
 
Γιατί δεν πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα δίνει στους Τουρκοκύπριους δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές
του Βάσου Φτωχόπουλου
 
Να βάλουμε κάλπες και στα κατεχόμενα
του Άριστου Μιχαηλίδη
 
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΙΚΑ: ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
 
Και οι τρείς εκφράζουν απόψεις όπου λίγο-πολύ παρουσιάζεται η συμμετοχή ΤΚυπρίων ως "κίνδυνος" για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ και οι τρεις παρουσιάζουν τους ΤΚύπριους ως συλλογικά ένοχους για το ότι τάχα "στηρίζουν το παράνομο κατοχικό καθεστώς".
 
Πιστεύουμε πως οι φίλοι συναγωνιστές μας έχουν λάθος και στην πολιτική τους αξιολόγηση ΚΑΙ στον τρόπο που την αρθρώνουν, η οποία δυστυχώς μυρίζει κάτι από συλλογικές ενοχές και συλλογικές τιμωρίες που ΔΕΝ αρμόζουν πουθενά ανάμεσα μας. Και δεν τιμά κανένα μας τέτοια ιδεολογία - σίγουρα δεν ανήκει μες το απελευθερωτικό κίνημα τέτοιος τρόπος σκέψης, το να μας φταίει κάποιος μόνο και μόνο επειδή είναι ΤΚύπριος!
 
Ούτε συλλογικά ούτε ατομικά φταιν οι ΤΚύπριοι ή οι ΕΚύπριοι για το που καταντήσαμε σήμερα - και σίγουρα οι συλλογικές τιμωρίες με βάση την εθνική ταυτότητα μιας κοινότητας πρέπει να απορριφθούν ως κατάλοιπα της ρατσιστικής πρακτικής του Χίτλερ. Ήδη την απορρίπτουμε όπου προκύπτει εντοιχισμένη μες την ρατσιστική εκδοχή της Διζωνικής "λύσης" που προσπαθούν οι παγκόσμιοι εξουσιαστές να μας επιβάλουν... θα τη δεχθούμε να ορίζει το απελευθερωτικό μας κίνημα; Καλούμε τους συναγωνιστές μας να αναθεωρήσουν. Να ανακαλέσουν. Να ξανασκεφτούν την υποψηφιότητα Σενέρ και να της δώσουν την υποστήριξη τους. Η προεκλογική εκστρατεία του Σενέρ για τους Έλληνες της Κύπρου είναι μια θαυμάσια συμβολή ρευμάτων όπου ο διεθνισμός και ο πατριωτισμός μπορούν να κάμουν θαύματα για την Κύπρο - μαζί!
 
Ο Σενέρ βέβαια προέβλεψε όλες αυτές τις παράλογες αντιρρήσεις και τις απάντησε ένα μήνα πριν καν εκδηλωθούν:
"...Δεν διαχωρίζω Τούρκο και Έλληνα. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.
 
Η Κύπρος βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας για σαράντα χρόνια και πρέπει να τεθεί τέρμα μια ώρα αρχύτερα σε αυτή την κατοχή. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.
 
Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις μας έχουν όλες ποινικό μητρώο. Δεν μπορούν να είναι εγγυητές μας και πάλι σε μια νέα λύση. Αν επιμένουν να είναι, να δικαστούν πρώτα, να λογοδοτήσουν, να πληρώσουν αποζημιώσεις. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.
 
Αλλοιώθηκε ο δημογραφικός μας χαρακτήρας με τον πληθυσμό που μεταφέρθηκε στο νησί μετά το 1974. Αν θα συσταθεί η Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει πολίτης της νέας δημοκρατίας κανείς εκτός από όσους γεννήθηκαν εδώ και όσους είναι παντρεμένοι με Κύπριους. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.
 
Τον πρώτο λόγο στο περιουσιακό έχει ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιουσίας. Δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν ο όρος της ανταλλαγής και αποζημίωσης περιουσιών. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.
 
Όποια και αν είναι η λύση στο νησί, πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.
 
...Πρέπει να σβηστεί αμέσως η σημαία στον Πενταδάκτυλο η οποία δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο από το να προκαλεί μίσος και έχθρα. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.
 
...Έχω και εγώ ένα όνειρο, σαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μια πατρίδα όπου Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζουν μαζί και να κουβεντιάζουν στις ίδιες γειτονιές, στις ίδιες βεράντες, στους ίδιους καφενέδες. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.
 
...Αυτές οι απόψεις δέχτηκαν βομβιστικές επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, δέχτηκαν πυροβολισμούς και σύρθηκαν στις φυλακές. Ανακηρύχτηκαν προδοτικές. Αν θα με αναγκάσουν να πληρώσω τίμημα και οι διαμένοντες στον νότο επειδή είμαι Τούρκος, ας το κάνουν. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει."
Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει
 
Φίλοι, σας παρακαλώ πάρα πολύ, ξανασκεφτείτε το.

Ανάρτηση από: http://cyprus.indymedia.org