Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Όλο το "success story" των Μνημονίων σε μια έκθεση...


Του Γιάννη Αγουρίδη

Εκθεση-κόλαφος για τα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου είναι η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την καταστροφή, η οποία έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστος μάρτυρας της ζοφερής πραγματικότητας που ζει η χώρα, υπό τον ζυγό των τροϊκανών, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να φέρουν βαρύτατη ευθύνη για τα πεπραγμένα τους. Αν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θέλησε να περάσει μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη και θα μειωθεί η ανεργία, χωρίς βέβαια να αναφέρεται σε συγκεκριμένους αριθμούς, το γεγονός ότι οι πολίτες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας φτάνουν σχεδόν τα 3.800.000 αποτελεί από μόνο του στοιχείο σοκαριστικό. Σα να μην έφταναν όλα τα δεινά του Μνημονίου μέχρι τώρα, η ΤτΕ εκτιμά πως οι μέσες αποδοχές αναμένεται να μειωθούν και φέτος κατά 1,5%. Ας δούμε όμως τα στοιχεία...

Τα βασικά μεγέθη

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η έκθεση:

* Την τετραετία 2010-2013 η ύφεση ήταν συνολικά 20,4%.

* Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι πάνω από 30%. Αξίζει να σημειωθεί πως η συρρίκνωση αυτή η μεγαλύτερη μεταπολεμικά στις χώρες του ΟΟΣΑ.

* Η ιδιωτική κατανάλωση σε σταθερές τιμές μειώθηκε περίπου 23% και οφείλεται:

Α. Στη μείωση μισθών Δημόσιο και την αύξηση φόρων.
Β. Στη μείωση αριθμού απασχολούμενων.
Γ. Στην υποχώρηση αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Δ. Στον περιορισμό εισοδήματος από περιουσία.

* Υποχώρησαν οι δαπάνες για επενδύσεις την τετραετία 2010-2013 κατά 51% . Οι επιχειρήσεις αποδίδουν την μείωση των επενδύσεων στην υψηλή φορολογία, τη διάχυτη αβεβαιότητα και την ανεπάρκεια κεφαλαίων.

Ανεργία και "λουκέτα" σε επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, το κόστος της ύφεσης σε όρους θέσεων απασχόλησης είναι τεράστιο. Μεταξύ 2009-2013 χάθηκαν 904.200 θέσεις εργασίας (-19,9%). Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, περίπου 75.600 επιχειρήσεις (30% των επιχειρήσεων) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Τα επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο είναι: ανειδίκευτοι εργάτες, πωλητές, χειριστές μηχανημάτων και υπάλληλοι γραφείου.

Σε κάθετη πτώση οι μισθοί

Σωρευτικά μεταξύ 2010-2013 οι πραγματικές μέσες ακαθάριστες αποδοχές (πραγματικές) μειώθηκαν κατά τα 25,2%, ενώ οι κατώτατες αποδοχές κατά 19,9%. Η πρόβλεψη της ΤτΕ είναι ότι το 2013 οι μέσες αποδοχές θα μειωθούν κατά 7,4% και για το 2014 κατά 1,5%

Φτώχεια χωρίς όρια

Το ποσοστό πληθυσμού της Ελλάδος που βρίσκεται είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού (ζει με υλικές στερήσεις ή πρόκειται για νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας) ήταν το 2012 34,6% (3.795.100 άτομα) και είναι υψηλότερο από την Ε.Ε.-28 (25,1%).

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, όλοι οι δείκτες του κινδύνου σχετικής φτώχειας αυξήθηκαν σημαντικά για την Ελλάδα κατά τα τρία πρώτα έτη της τρέχουσας κρίσης. Πράγματι, το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 17,3% , το χάσμα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 24,1%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε κατά 25,4% (συγκρίσεις 2008-2011).

"Αιμορραγία" καταθέσεων

Από τους 33 μήνες που παρήλθαν από την εκδήλωση της δημοσιονομικής κρίσης (τέλη Οκτωβρίου 2009) μέχρι τον Ιούνιο του 2012, σωρευτικά, η καθαρή εκροή από το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε σε 111 δισ. ευρώ Το 2013 καταγράφηκαν και πάλι εκροές καταθέσεων, οι οποίες όμως είχαν πολύ μικρότερο μέγεθος κατά μέσο όρο (600 εκατ. ευρώ μηνιαίως) από ό,τι οι εκροές κατά την περίοδο από την εκδήλωση της κρίσης μέχρι τα μέσα του 2012 (4 δισ. ευρώ), ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο στα 117 δισ. ευρώ.

Εκτοξεύονται τα "κόκκινα" δάνεια

"Συναγερμός" έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς τα "κόκκινα" δάνεια αυξάνονται με τάχιστους ρυθμούς, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχουν φτάσει τα 80 δισ. ευρώ! Όπως προκύπτει από την έκθεση τα προβληματικά δάνεια εξαπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία. Τον Σεπτέμβριο του 2013, σχεδόν ένα στα τρία δάνεια (31,2%, ήτοι 70 δισ. ευρώ) δεν εξυπηρετείται, από 5,1% τον Δεκέμβριο του 2008.

ΣΥΡΙΖΑ

"Η Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κινείται στην ίδια λογική της μνημονιακής προσήλωσης άνευ όρων. Αναφέρεται στις 'διαρθρωτικές αλλαγές' της περιόδου 2010-2013 που 'ήταν αναγκαίες εδώ και δεκαετίες'. Με άλλα λόγια, ο διοικητής της ΤτΕ συγχαίρει την κυβέρνηση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ανάρτηση από: http://www.avgi.gr